Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Kaikki irti vitamiineista | Ravitsemusterapeutti selittää

Kaikki irti vitamiineista | Ravitsemusterapeutti selittää
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Vitamiinit voivat hyvinkin olla yksi ravitsemuksen hämmentävimpiä aiheita. Paljon kirjaimia ja tuntemattomia symboleja, päivittäisiä suosituksia ja jotain mikä tuntuu hieroglyfien kääntämiseltä. Mutta vitamiinit ovat elintärekitä kehon toiminnoille ja ne voivat auttaa myös kehittymään kuntosalilla.

Vitamiineihin liittyy paljon kysymyksiä… kuinka usein niitä tulisi ottaa? Mitä sinun pitäisi käyttää? Mitä tapahtuu jos unohdat ottaa ne?

Onneksi Myprotein tuotekehittäjä ja vitamiiniasiantuntija Katie Brown vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

https://youtu.be/gWUI41NEjbA

Miksi tarvitsen vitamiineja?

Vitamiinit ja mineraalit ovat mikroravinteita. Tarvitsemme niitä pieniä määriä joka päivä, jotta kehomme toimii niin kuin sen pitää.

Katie suosittelee hankkimaan vitamiinit ja mineraalit suoraan ruoasta. Tosin kiireiset aikataulut voivat tehdä tuoreiden hedelmien ja vihannesten nauttimisen joka päivä hieman haastavaksi.

Silloin kannattaa varautua lisäravinteilla.

 

Kuinka paljon vitamiineja tarvitsen?

Suomessa THL on tehnyt viralliset suositukset eri vitamiineille ja mineraaleille niiden suositeltavista päivittäisistä annostuksista. Löydät kaikista ravinnelisistä prosentuaalisen määrän päiväannostuksesta.

Noudata aina suositeltuja päiväannoksia, jollei lääkärisi määrää toisin.

 

Onko jatkuvasta vitamiinien syönnistä hyötyä?

Lyhyesti sanottuna, kyllä. Katien mukaan johdonmukaisuus on avainsana kun puhutaan vitamiineista ja mineraaleista.

“Kun saamme jatkuvasti ravinteita, kehomme pystyy hitaasti lisäämään niiden ravinteiden keskittämistä.”

Jos sinulla on jonkin tietyn vitamiinin tai mineraalin puute, voi mennä muutamia viikkoja ennen kuin keho pystyy palauttamaan riittävän tason. Jos kuitenkin unohdat ottaa ravintolisät silloin tällöin, ei se ole haitaksi, jos yleensä muistat ottaa ne säännöllisesti.

Säännöllisyys on vieläkin tärkeämpää vesiliukoisten vitamiinien kanssa (kaikki B-vitamiinit ja C-vitamiini), koska niitä ei voida varastoida rasvasoluihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos keho ei käytä niitä, niin ne huuhtoutuvat virtsan mukana pois.

Näiden kanssa kannattaa siis noudattaa johdonmukaisuutta, etenkin jos haluat niistä täyden hyödyn irti.

 

Miten muistat ottaa vitamiinit

Kun aikataulu on kiireinen, voi olla vaikeaa muistaa ottaa pari vitamiinia joka aamu. Mutta Katiella on tähänkin pari vinkkiä.

Pyri tekemään päivittäisestä vitamiinien syömisestä tapa. Kun otat ne joka päivä samaan aikaan, olipa se sitten ensimmäiseksi aamulla tai juuri ennen nukkumaanmenoa, niin siitä tulee todennäköisemmin tapa. Voita aloittaa asettamalla puhelimeesi muistutuksen ensimmäisten viikkojen ajaksi.

Suurin osa lisäravinteista voidaan ottaa mihin aikaan tahansa, mutta kannattaa aina tarkistaa ohjeista, pitääkö ne ottaa ilman ruokaa vai ruoan kanssa.

Jos olet kiireinen ihminen, kannattaa hankkia annostelija, jota voit pitää laukussa mukanasi. Se voi tehdä muistamisesta helpompaa.

Lisäravinteet

Tarvitset ehkä lisää rautaa | Ravintoterapeutti selittää

Raudanpuute koskee 25% koko maailman väestöstä ja voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Mitä sinun tulisi tietää raudasta ja raudanpuutteesta?

Pähkinänkuoressa

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on tärkeä, jotta keho saa kaikki tarvitsemansa ravinteet ja toimii niin kuin sen kuuluukin.

Kaikkien mikroravinteiden saanti ruoasta voi kuitenkin olla hankalaa. Kannattaa siis harkita päivittäistä multivitamiinia tai tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja ravintolisänä, jos haluat saada niistä kaiken irti.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein