Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Mitä on ashwgandha? | 8 hyötyä

Mitä on ashwgandha? | 8 hyötyä
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Ashwagandhalla (tunnetaan myös nimellä Intian ginseng) on pitkä historia sekä perinteisen lääketieteen että ayurveda-hoidon käytössä.1 Sillä on myös potentiaalisia hyötyjä liittyen suorituskykyyn ja yleisesti terveyteen. Katsotaanpa siis hieman tarkemmin, mitä tämä lisäravinne oikein tekee.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:

 • Mitä on ashwagandha?
 • Mitkä ovat ashwagandhan hyödyt?
 • Annostelu ja sivuvaikutukset
 • Usein kysytyt kysymykset

Mitä on ashwagandha?

Ashwagandha tunnetaan adaptogeenisenä yrittinä, jolla voi olla terveysvaikutuksia. Se kasvaa luonnonmukaisesti Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Keski-Idässä. Vaikka sitä on käytetty tuhansia vuosia, on se vasta hiljattain tullut valtaväestön tietoisuuteen kun sen hyötyjä on tieteellisesti todistettu.

 

Ashwagandhan hyödyt

1. Ashwagandha voi helpottaa stressiä

Kahden kuukauden aikana tehty tutkimus vertaili stressitasoja kahden eri ryhmän kesken, ryhmä joka käytti ashwgandhaa ja toinen ryhmä, joka ei käyttänyt.2 Tutkijat uskovat, että ashwagandha voi täyttää reitin, joka lähettää stressisignaaleja aivoihin. Tämän tutkimuksen mukaan ryhmä joka käytti ashwagandhaa säännöllisesti todettiin huomattavasti alhaisempia stressitasoja.

 

2. Ashwagandha voi parantaa kilpirauhasen terveyttä

Tutkimukset ovat osoittaneet hyötyjä kilpirauhasen toiminnalle yksilöillä, joilla luokiteltiin ei-kliininen kilpirauhasen vajaatoiminta.3 Kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa moniin metabolisiin ongelmiin. Tämä on tärkeä löydös, sillä tämän tilan hoitaminen voi estää kilpirauhasen toimintaa etenemästä vakavampiin terveysongelmiin. 3

 

3. Ashwagandha voi edistää painonpudotusta

Sen lisäksi että ashwagandha voi parantaa stressitasoja, se on myös yhdistetty matalaan kortisolitasoon.1 Kortisoli tunnetaan “stressihormonina”, ja se on tyypillisesti korkealla tasolla yksilöillä, jotka pyrkivät pudottamaan painoa.

Kortisolitason madaltaminen yhdessä kilpirauhasen toiminnan tukemisen kanssa voi auttaa edistämään painonpudotusta.

 

4. Ashwagandha voi johtaa kehon rasvan vähenemiseen

Erään tutkimuksen mukaan terveillä aikuisilla, jotka käyttivät ashwagandha -lisäravinteita säännöllisesti, todettiin 30 päivän aikana madaltunut  rasvaprosentti.4 

Aiheesta kaivataan lisätutkimuksia pidemmällä aikavälillä ja laajemmalla tutkimusryhmällä, mutta tämä on lupaava suunta, joka voisi potentiaalisesti tukea parempaa kehonkoostumusta.

 

5. Ashwagandha tukee terveellistä kolesterolitasoa

Juuri mainitun tutkimuksen mukaan, jossa todettiin madaltunut kehon rasvaprosentti, huomattiin myös “huonon” LDL kolesterolin vähentyneen.4 Terveellinen kolesterolitaso on tärkeä verenkiertoelimistön ja sydämen terveydelle.

 

6. Ashwagandha parantaa voimaa ja vähentää palautumiseen kuluvaa aikaa

8 viikon kokeilun aikana pystyttiin osoittamaan terveillä vapaaehtoisilla lisääntynyt voimataso, kun testaajat käyttivät ashwagandhaa säännöllisesti osana voimaharjoitteluohjelmaansa.5

Tämä kokeilu osoitti myös muita lupaavia  hyötyjä, kuten vähemmän lihasvaurioita (mikä tarkoittaa  lyhyempää palautusaikaa) ja korkeampi testosteronitaso (joka voi auttaa lihasmassan kehittämisessä).5

 

7. Ashwagandha voi parantaa keskittymiskykyä ja muistia

Aivojen terveys ja kunnon treenaminen on yhtä träkeää kuin lihasten terveys ja treenaaminen. Tämän yrtin on osoitettu parantavan muistia ja keskittymiskykyä tutkimuksessa, jossa tutkittiin ashwagandhan kognitiivisia vaikutuksia.6 Tämä voi olla hyödyllistä kun sinun tarvitsee keskittyä johonkin tehtävään.

Keeping our brains healthy and well trained is as important as keeping our muscles healthy and trained. Ashwagandha was shown to improve overall memory and attention span in research done on its cognitive effects.6 This can be helpful when you need to focus on a difficult task at hand.

 

8. Ashwagandha voi auttaa taistelemaan vakavia sairauksia vastaan

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämän yrttilisäravinteen aktiiviset kemikaalit voivat auttaa taistelemaan tulehduksia sekä sydän- ja verisuonihäiriöitä vastaan, jotka voivat  johtaa vakaviin terveysongelmiin.1

Tästä aiheesta  kaivataan vielä lisätutkimuksia, mutta jo pelkällä tulehduksen vähentämisellä ja verisuonten vaurioiden ehkäisemisellä on paljon potentiaalisia hyötyjä. Tulehduksen väheneminen voi auttaa vähentämään kipuja myös erilaisista sairauksista, kuten esimerkiksi nivelrikosta.

 

Tiivistelmä: Tutkimustulokset tukevat ashwagandhan käyttöä sekä sen henkisen että fyysisen terveyden hyötyjen vuoksi.

 

Annostus ja sivuvaikutukset

Tutkimuksissa käytetyt päivittäisannostukset vaihtelivat 200-600mg välillä, eikä niissä todettu mitään sivuvaikutuksia.2,3,4,5,6

Vaikka kyseissä tutkimuksissa ei todettu negatiivisia suvuvaikutuksia pienillä tai keskikokoisilla annostuksilla, ei silti ole vielä tiedossa, voiko ashwagandha mahdollisesti vaikuttaa muihin lääkityksiin. On mahdollista että todella suuri annostus voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten esimerkiksi vatsakipuja tai maksavaurioita.2

Tällä hetkellä tiedetään kuitenkin vain, että tämän yrtin hyödyt  ovat suurempia kuin sen mahdolliset haittavaikutukset. Lisäravinteiden käytön kanssa kannattaa aina konsultoida omaa lääkäriä.

 

Usein kysytyt kysymykset

Milloin ei kannata käyttää ashwagandhaa?

Ashwagandhaa pidetään yleisesti sopivana kaikille, mutta seuraavissa tapauksissa käyttöä kannattaa harkita:

 • Kun olet raskaana tai kun imetät.
 • Kun sinulla on kilpirauhasen toiminnan häiriöitä.
 • Kun sinulla on autoimmuunisairaus.
 • Kun käytät lääkitystä, joka vaikuttaa keskushermostoon, tai rauhoittavia, tai ahdistuslääkkeitä, tai lääkkeitä korkeaan verenpaineeseen tai kilpirauhasen toimintahäiriöihin.

 

Onko ashwagandha turvallinen käyttää joka päivä ja muiden vitamiinien kanssa?

Ashwagandha on lisäravinne, jonka juuret ovat alkukantaisessa lääketieteessä sen terveysvaikutusten vuoksi.

Sitä pidetään yleisesti turvallisena nauttia joka päivä, ja monet ihmiset käyttävätkin sitä päivittäin ravintolisänä. Mutta kuten minkä tahansa lisäravinteen kanssa, kannattaa neuvotella annostuksesta oman lääkärin kanssa.

Ashwagandhalla ei tunnetusti ole yhteyksiä muiden vitamiinien tai mineraalien kanssa, joten sitä voi nauttia yhdessä muiden lisäravinteiden kanssa. Jos sinulla on huoli käytön sopivuudesta sinulle, neuvottele asiasta oman lääkärisi kanssa.

 

Voiko ashwagandhaa käyttää liikaa?

Ashwagandhalle ei ole määritelty turvallista ylärajaa, mutta useimmissa tutkimuksissa annostukset ovat olleet 250 ja 600 mg välillä per päivä.

Isompi annostus voi lisätä mahdollisuutta sivuvaikutuksiin, joita voivat olla esimerkiksi:

 • Suoliston oireet, kuten pahoinvointi, oksentelu ja ripuli
 • Päänsärky
 • Huimaus
 • Unettomuus

Ashwagandhan käyttökohteet

 • Voi vähentää stressi ja ahdistusta
 • voi tukea unen laatua ja määrää
 • Voi vahvistaa aivojen toimintaa ja muistia
 • Voi auttaa vähentämään stressiä kehossa
 • Voi auttaa vähentämään kortisolia veressä
 • Voi auttaa parantamaan lihasten vahvuutta ja kestävyyttä
 • Voi vahvistaa immuniteettia

 

Pähkinänkuoressa

Jossain kulttuureissa ashwagandhaa on käytetty jo tuhansia vuosia ja nyt myös siitä tehdyt kliiniset tutkimukset vaikuttavat lupaavilta. Tutkimukset ovat osoittaneet lisäravinnekäytöllä useita erilaisia hyötyjä mm. suorituskyvylle ja yleisesti terveydelle, mutta aiheesta kaivataan vielä lisää tutkimuksia, jotta voisimme ymmärtää miten itse yrtti toimii ja mitkä ovat sen tehokkaimmat käyttötavat.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

 1. MirjaliliMH, Moyano E, Bonfill M, Cusido RM, Palazón J. Steroidal lactones from Withania somnifera, an ancient plant for novel medicine. Molecules. 2009 Jul 3;14(7):2373-93. doi: 10.3390/molecules14072373. PMID: 19633611; PMCID: PMC6255378. 
 2. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., &Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255-262.
 3. Sharma, A. K.,Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(3), 243-248.
 4. Raut, A. A., Rege, N. N., Tadvi, F. M., Solanki, P. V., Kene, K. R.,Shirolkar, S. G., … & Vaidya, A. B. (2012). Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withaniasomnifera) in healthy volunteers. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 3(3), 111 
 5. Wankhede, S.,Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect ofWithania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 1-11.. 
 6. Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and safety of Ashwagandha (Withaniasomnifera(L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements, 14(6), 599-612. 
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein