Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Tekeekö painonpudotus onnelliseksi?

Tekeekö painonpudotus onnelliseksi?
Laura Myllykoski
Writer and expert10 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Voiko painonpudotus tehdä onnelliseksi? Vastaus kysymykseen on, että kyllä se on hyvinkin mahdollista. Mutta syyt sen takana ovat moninaiset, aina sosiaalisista normeista sisältä kumpuavaan tyytyväisyyteen.On tärkeää ymmärtää syyt oman painonpudotuksen motivaation takana, jotta tavoitteista pystyy pitämään kiinni ja painonpudotus tapahtuu terveellisellä pohjalla. 

‘Sosiaalisesti hyväksyttävä’ keho

Kauneusihanteet edelleen tulevat ja menevät. Suurimmalle osalle nämä ihanteet, etenkin kehon mallin osalta, ovat mahdottomia saavuttaa. Silti ihmiset kokevat painetta sopeutua muottiin, mikä milloinkin on valloillaan.Älä lado itsellesi paineita näyttää tietynlaiselta vain siksi, että se on jokin valloillaan oleva epärealistinen standardi. Ulkoapäin tuleva “sosiaaline paine” kehon muokkaamiseksi voi olla todella epäterveellistä sekä fyysisesti että henkisesti. 

Kehonkuva

Kehonkuva viittaa henkilön omaan asenteeseen ja mielikuvaan omasta kehosta. Kehonkuva määrittelee muun muassa:
  • Mitä ihminen uskoo omasta ulkonäöstään
  • Miten ihminen tuntee omasta kehosta, pituudesta, painosta ja muodosta
  • Miten ihminen tuntee ja kokee oman kehon
Positiivinen kehonkuva liittyy tyytyväisyyteen ja hyväksyntään, kun taas negatiivinen kehonkuva liittyy epätyytyväisyteen ja haluun erilaisesta kehosta.

Negatiivinen kehonkuva voi johtaa kehon dysmorfiseen häiriöön, syömishäiriöihin, tai muihin vakaviin sairauksiin.1 Keho on usein keskellä kaikenlaisia trendejä ja siksi trendeillä on niin suuri vaikutus ihmisten kehonkuvaan. Voi olla vaikeaa hyväksyä omaa kehoa, jos sitä ei ylistetä mediassa samaan tapaan kuin jotain muuta.

Positiivinen kehonkuva on äärimmäisen tärkeä, mutta sitä ei kehitetä minkään trendin avulla. Oman kehon hyväksyminen ja rakastaminen sellaisenaan voi olla pitkä matka monille, mutta se on matka, johon ulkopuoliset mielipiteet eivät vaikuta.

 

Oikea motivaatio

Painonpudotukseen vaaditaan motivaatiota, mutta motivaatiossa ei kannata keskittyä siihen, miltä haluaa näyttää, vaan siihen, mitä haluaa tuntea.Ironista on se, että kun keskittyy hyvän olon tunteisiin, ulkoinen estetiikka on yleensä siitä suora seuraus. Ulkonäkö ei kuitenkaan ole se keskipiste painonpudotukselle. Kestävämmän muutoksen saa aikaan, kun keskittyy siihen, miltä tuntuu, eikä pelkästään siihen, mitä peilissä näkyy.Kyseenalaista oma tekeminen säännöllisesti:
  • Miksi teen tätä?
  • Nautinko tästä?
  • Hyödyttääkö se minua – fyysisesti, henkisesti, tunteellisesti?

Jos vastaus on KYLLÄ, silloin kannattaa jatkaa.Jos vastaus on EI, silloin pitää miettiä, mikä on pielessä.

Painonpudotuksessa ei ole mitään ongelmaa, kunhan se tehdään oikeista syistä. Tämän vuoksi kannattaa jatkuvasti arvioida omia tavoitteita ja tarkastella omia arvoja sekä syitä, miksi painonpudotusta haluaa tehdä. 

Ajattelutapa

Painonpudotus alkaa ajattelutavan muutoksesta. Ihmiset, jotka ymmärtävät vahvasti omat syynsä painonpudotukseen yleensä onnistuvat myös saavuttamaan tavoitteensa.Halusitpa saavuttaa mitä tahansa elämässä, olis se sitten fyysinen kunto, painonpudotus, ura, tai mitä vaan – syy siihen miksi haluat saavuttaa juuri kyseisen asian täytyy olla linjassa omien arvojen kanssa.Jos et ymmärrä syytä halulle saavuttaa tietty asia ja sen suhdetta omiin arvoihin, et todennäköisesti pysty saavuttamaan tavoitetta. 

Arvot

Mikä sinulle on tärkeintä elämässä?Onko se perhe? Yhteys? Ura? Menestys? Terveys?Jos kahdella saman ikäisellä ihmisellä on sama tavoite painonpudotuksen suhteen, mutta he elävät täysin erilaista elämää, on heillä todennäköisesti myös hyvin erilaiset arvot. Miten se vaikuttaa elämäntyyliin ja tavoitteisiin?Ihmiset tekevät päätöksiä perustuen siihen, mitä he arvostavat eniten. Vaikka näille kahdelle ihmiselle annettaisiin täysin samanlainen treeni- ja ravinto-ohjelma, heidän prioriteettinsa tulevat olemaan erilaisia.Sido siis tavoitteesi asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Sillä on suuri merkitys etenkin silloin, kun motivaatio ei enää riitä – silloin ne tärkeät asiat, joihin olet yhdistänyt tavoitteesi, voivat auttaa löytämään lisää sisäistä voimaa jaksamaan. 

Tiedä miksi

Jos sinulla on vahva tunteellinen syy keskittyä painonpudotukseen, on helppoa murskata omat tavoitteet. Jos kyse on terveydellisistä syistä, sen pitäisi olla myös täysin riittävä motivoimaan jaksamista.Jos syyt oman motivaation takana ovat vielä epäselviä, tarvitaan ensin selkeys siitä, mikä motivoi ja miksi. Hyvä tapa lähteä selvittämään asiaa on esimerkiksi kirjoittaa tavoitteet ylös paperille ja kaikki syyt, miksi haluaa saavuttaa juuri ne tavoitteet. Jos tehtävä on helppo, olet selkeästi oikeilla jäljillä. Jos tehtävä on vaikea, pitää sinun ehkä uudelleen arvioida omia tavoitteita. 

Pähkinänkuoressa

Kun haluat aloittaa uuden kuntotavoitteen kanssa, paras tapa motivaation avustamiseen on määritellä tavoite. Kun tavoite on selkeä, sinun tulee ymmärtää oma syy, miksi haluta saavuttaa juuri sen tavoitteen. Syy kannattaa sitoa asioihin, jotka ovat omassa elämässä prioriteetteja – näin on helpompi löytää voimaa tavoitteen jahtaamiseksi silloinkin, kun motivaatio hiipuu.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein