Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Max Whitlock | 5-kertainen Olympiamitalisti

Max Whitlock | 5-kertainen Olympiamitalisti
Lauren Dawes
Writer and expert5 vuotta Ago
Näytä Lauren Dawes:n profiili

Mitä vaaditaan ollakseen 5-kertainen Olympiamitalisti? | Max Whitlock kertoo kunnianhimosta, vastoinkäymisistä sekä uhrauksista

 

Nyt toukokuussa juhlimme 15-vuotis syntymäpäiväämme – 15 vuotta kunnianhimojen ravitsemista.

Osana juhlistustamme halusimme muistaa myös meidän kanssa kasvaneita ihmisiä, niitä joita voimme ylpeänä sanoa tukevamme.

Yksi näistä henkilöistä on Max Whitlock MBE

Max on 26-vuotias englantilainen telinevoimistelija, jolla on jo 5 Olympiamitallia sekä 6 maailmanmestaruutta. Hänestä tuli Ison-Britannian ensimmäinen kultaa voittanut telinevoimistelija kun hän voitti molemmat miesten permannon ja hevosen vuoden 2016 kesäolympialaisissa.

Halusimme tietenkin kuulla lisää ja tietää mitä kaikkea nämä tulokset oikein vaativat ja millaisen tien Maxin on täytynyt kulkea päästäkseen sinne missä hän nyt on.

15 vuotta sitten Max teki yhden elämänsä suurimmista päätöksistä.

“15 vuotta sitten olin vain 11-vuotias lapsi ja olin voimistelu-urani alkutaipaleella. Se mitä en tiennyt oli, että tulisin tekemään elämäni yhden suurimmista päätöksistä pian – ainakin urani suhteen.

Valmentajani oli päättänyt lähteä takaisin kotiinsa Sloveniaan joten kysymys oli seuraisinko häntä, jättäisin ystäväni sekä perheeni vai lopettaisinko voimistelun.

 

En halunnut lopettaa voimistelua joten jatkaakseni muutin Sloveninaan asumaan ja harjoittelemaan. Tämä oli päätös, jonka tein ollessani vain 12-vuotias.

 

Koska olin niin nuori, lentokoneeseen nouseminen ja muuttaminen uuteen paikkaan ilman varmaa tietoa koska palaisin tuntui todella vaikealta. Eikä vain minulle, mutta myös perheelleni.

 

Se oli oikea päätös kuitenkin.”

 

Hänen rakkautensa lajiinsa alkoi hänen ollessa vain 7-vuotias

“Voimistelu on uskomatonta. Voimistelu on antanut minulle niin paljon ja koen sen olevan paras urheilu koko maailmassa.

Koen paljon ylpeyttä ja onnea kun saan harrastaa voimistelua.

Aloitin voimistelun melko nuorena (olin vasta 7-vuotias) ja rakkauteni sitä kohtaan vain jatkoi kasvamistaan ja vielä tänäkin päivänä rakastan jokaista hetkeä – siksi sitä myös harrastankin.

Voimistelu on antanut minulle myös todella paljon mahdollisuuksia, mahdollisuuksia tehdä asioita joita en olisi muuten voinut koskaan tehdä. Koen olevani erittäin etuoikeutettu ollessani tässä asemassa.”

 

Hän ei usko uhrauksiin

“Moni usein kysyy minulta mitä uhrauksia minun on täytynyt tehdä onnistuakseni. Moni urheilija näkee monet asiat joista he ovat luopuneet lajinsa takia uhrauksina ja minusta se onkin todella hyvä indikaattori siitä miten näet oman lajisi jos koet, että sen takia sinun täytyy tehdä uhrauksia.

Minä voimistelen, koska yksinkertaisesti nautin siitä. Koko urani on perustunut siitä nauttimiseen ja kaikkien eri kokemusten nauttimiseen – ja jos lähestyt asiaa näin niin kehityt takuuvarmasti.

Uskon, että se mitä rakastat tehdä niin teet sitä myös mielelläsi enemmän – ja mitä teet enemmän sitä paremmaksi siinä tulet. Tämä on motto, jonka yritän aina pitää mielessäni.”

 

Moni on epäillyt hänen kunnianhimoaan

“Kunnianhimo on minulle kaikki kaikessa. Tavoitteiden asettaminen eritysesti sellaisten, jotka saattaisivat monelle tuntua mahdottomalta saavuttaa.

Ihmiset saattavat nauraa tavoitteillesi, mikä itseasiassa on tapahtunut minullekkin, mutta tärkeintä on vain uskoa itseensä.

Kunnianhimolla on todella tärkeä rooli kun haluaa menestyä.”

 

Hän on kohdannut vastoinkäymisiä – ja oppinut niistä

“2018 oli todella vaikea vuosi mitä tuli voimisteluun. Yleisön silmissä hopeamitalin saaminen oli epäonnistuminen – mikä oli minulle erittäin vaikeaa urheilijana.

On todella vaikeaa tietää, että yleisön silmissä vain kulta on saavutus – paineet ovat erittäin kovat.

Silti 2018 oli minulle henkilökohtaisesti todella hyvä vuosi ja opin hurjasti omista voimistelutaidoistani ja itseni haastamisesta. Laitoin itseni suureen riskiin rutiineissani ja nyt olen erittäin motivoitunut, sillä tiedän että minulla on varastossa todella paljon taitoja, joita voin höydyntää tulevaisuudessa.

Mitä tapahtui tuona 2018 finaalissa on toiminut todella suurena motivaattorina minulle palata takaisin kuntosalille, varmistaa, että keskityn oikeisiin asioihin treeneissäni ja hiota tarkemmin tiettyjä erittäin tärkeitä yksityiskohtia osaakseni ne täydellisesti.

Tiedän miten ja minne minun pitää mennä ollakseni mahdollisimman menestynyt vuonna 2019. Tavoite on tietenkin Tokyo.”

Hän yrittää jatkuvasti haastaa itseään

“Suoraan toisten Olympialaisteni jälkeen Riossa päätin keskittyä kahteen elementtiin saadakseni nostettua harjoittelun vaikeutta, parantaakseni taitojani ja tullakseni parmmaksi ylipäätään. Halusin haastaa itseni kunnolla.

Nyt tässä istuessani tiedän, että se oli oikea päätös.

Olen päättänyt lisätä elementtien määrää lisäämällä eri neljä eri telinettä tukeakseni joukkuettani. Nyt jos joku loukkaantuu voin toimia varahenkilönä. Tämä auttaa myös minua pysymään paremmin kunnossa ja pitämään minut siinä samassa parhaassa kunnossa missä olin 21-vuotiaana.

Tämä on tavoitteeni ja toivon, että voin jatkaa uraani niin pitkään kuin mahdollista.

 

Hänen suurin saavutuksensa ei ole mitenkään tekemisissä voimistelun kanssa

“Isäksi tuleminen on paras asia maailmassa ja on todella hassua miten prioriteetin muuttuvat sekunnissa.

Koko kokemus oli uskomaton ja ihmeellinen samaan aikaan. Se ei vienyt mitään pois mitä tulee voimisteluuni – rakastan silti mitä teen ja haluan osoittaa sen koko kansalle.

On todellakin ylitsepääsemättömän upea tunne edustaa omaa maataan ja pitää lippua ylhäällä – mutta isäksi tuleminen voittaa kaiken.

15 vuotta eteenpäin ja voimistelu tulee siltin olemaan suuri osa hänen elämäänsä

“Koskaan ei voi tietää ja saatan vielä kilpaillakkin. Jos olen vielä kykenevä korkeaan suoritukseen ja olen terve niin jatkan yrittämistä. Se olisi aikamoinen saavutus olla niinkin vanhana tässä lajissa, mutta ken tietää?

Haluan jataka sukupolvien inspiroimista, antaa takaisin lajilleni ja auttaa sitä kehittymään. Tunnen ylpeyttä siitä, että olen yksi niistä jonka avulla tämä laji on mennyt eteenpäin – viime 10 vuotta laji on muuttunut paljonkin ja voimistelijoiden taitojen parantuminen on vaikuttanut tähän suuresti.

Joten kukan tietää missä laji on 15 vuoden päästä, mutta haluaisin silti olla mukana matkalla sinne.

Haluatko tietää lisää Maxista? Voit seurata häntä @maxwhitlock

Lauren Dawes
Writer and expert
Näytä Lauren Dawes:n profiili

Lauren on suorittanut Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriopinnot ja on alunperin kotoisin Etelä-Englannista. Lauren on aina rakastanut uimista ja viime aikoina kiinnostunut myös kuntosalitreenistä. Tämän lisäksi hän nauttii joogasta, mutta kokee, että voisi harrastaa sitä vähän useammin.

Viikonloppuisin Lauren tykkää kokata tai nauttia muiden tekemistä brunsseista. Hän rakastaa kokeilla uusia reseptejä kämppistensä kanssa erityisesti nyt kun säästeliäämmät opiskelija-ajat ovat jo takana. Lauren haluaa myös muistuttaa kaikkia elämän tärkeästä tasapainosta: sali ja gin.

Lue lisää Laurenin kokemuksista täältä.

myprotein