Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Vältä napostelua täyttävällä aamiaisella | Uusi tutkimus

Vältä napostelua täyttävällä aamiaisella | Uusi tutkimus
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Vaikka et olisi aamuihminen, et voi väittää etteikö iso kasa pannukakkuja saisi hymyä huulille – jopa ennen klo 9 aamulla.Me olemme aamiaisen puolestapuhujia. Meillä on paljon aamiaisreseptejä, joilla voit tehdä aamuistasi paljon helpompia. Katso myös viimeisimmät aamiaistuotteet täältä:
Lisäravinteet

Aloita aamusi paremmin näillä uutuustuotteilla

Aamiainen on päivän tärkein ateria ja me autamme sinua huolehtimaan siitä, että varmasti onnistuu! Katso uudet aamiaistuotteet.

Jos et jo ennestään ole aamiaisen suurin ystävä, ehkä tämä viimeaikainen tutkimus herättää ruokahalusi. Pääkohta tutkimuksessa: iso aamiainen auttaa paremmin hallitsemaan ruokahalua1.  

Tutkimus

Tutkijat saivat hiljattain valmiiksi tutkimuksen kronoravitsemuksesta, toisin sanoen siitä, miten syömämme ruokaa vaikuttaa sisäiseen kelloomme. Ajatuksena esimerkiksi se, että illalla voi olla huono aika syödä, koska keho voi valmistella metaboliaa jo nukkumaanmenoon. Tässä ainakin yksi idea.Ymmärtääkseen aihetta hieman lisää, tutkijat seurasivat 30 vapaaehtoista. Heille kaikille valmistettiin kaikki ateriat valmiiksi kahden kuukauden ajan, koostaen yhteensä 1700 kaloria energiaa päivässä.Ensimmäisen kuukauden ajan osallistujat söivät ison aterian päivän alussa, joka koosti noin puolet päivän kaloreista. Sitä seurasi pienempi lounas ja ilta-ateria. Aamupala vaihtele jogurteista smoothieen, makkaroista sieniin – hyvin proteiinipitoisiin ruokiin.Toisen kuukauden ajan osallistujat söivät isomman aterian illalla. Heidän metaboliaansa mitattiin koko tutkimuksen ajan käyttäen kaksinkertaisesti merkittyä vettä, jonka poistumista kehosta voidaan jäljittää. 

Tulokset

Osallistujat söivät saman verran kaloreita molempien kuukausien aikana, joten ei ole mikään ihme että he eivät pudottaneet painoa huolimatta siitä mihin aikaan kalorit syötiin. Painonpudotus on riippuvainen kokonaiskalorien määrästä, jonka on jäätävä alle päivän aikana kulutettujen kalorien määrän. Tutkijat halusivat kuitenkin nähdä onko metabolian tahdilla vaikutusta poltettuihin kaloreihin, mutta sillä ei todettu mitään eroa.Mitä tutkimuksessa selvisi on se, että iso aamiainen auttoi vähentämään osallistujien ruokahalua päivän aikana. Mutta miksi tämä on merkittävää? Osallistujat tässä tutkimuksessa olivat tiukalla ruokavaliolla, jossa ei ollut varaa naposteluun. He söivät päivittäin saman määrän kaloreita huolimatta siitä, kuinka nälkäisiä he olivat.Tosielämässä kellon lyödessä 11 ja nälän jo kurniessa mahassa, on todella hankala vastustaa välipalan kiusausta. Etenkin jos aamiainen koostui vain banaanista ja paahtoleivästä. Teorian mukaan siis iso aamiainen auttaa kontrolloimaan ruokahalua paremmin koko päivän ajan. 

Pähkinänkuoressa

Pidä tätä merkkinä siitä, että sinun pitää antaa aamiaiselle sen ansaitsema huomio. Tämän tutkimuksen mukaan napostelu ja nälkä voidaan välttää isolla aamiaisella. Nauti siis kunnollisista aamiaisista ja kehosi tulee kiittämään sinua

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

  1. https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00344-8
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein