Lisäravinteet

Mitä on CLA? | Rasvanpoltto, hyödyt & annostus

Mitä on CLA ja mihin sitä käytetään?

Omega-3-rasvahapot ovat luoneet valtavan verkoston terveyden ja kuntoilun maailmassa. Näitä välttämättömiä rasvahappoja ei keho kuitenkaan pysty tuottamaan synteettisesti ja juuri siksi, niitä on tärkeä saada ruokavaliosta tai lisänä purkista.

Mielenkiintoista on se, miten omega-3-rasvahappojen kaukaisesta serkusta, omega-6-rasvahaposta, ei miltei koskaan kuule puhuttavan. Toisaalta, tämän tyyppinen rasvahappo liittyy tiettyjen sairauksien kehittymiseen ja osa välttelee sitä ruokavaliossaan syystäkin. Tässä artikkelissa pyritään kuitenkin avaamaan mitä ovat nämä omega-6-rasvahapot ja mikä se oikein on.

Mikä on CLA?

CLA on lyhenne englanninkielen sanasta Conjugated Linoleic Acid (suomennettuna konjugoitu linolihappo). Vuonna 1978 tutkija Michael Pariza teki uuden löydön tutkiessaan grillattua jauhelihaa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aineita, jotka voisivat aiheuttaa geneettisiä mutaatioita ihmisen perimässä. Sen sijaan tutkimusryhmä törmäsi aineeseen, joka nimenomaan estää näiden mutageenisolujen kehittymisen.

Tutkija Pariza arveli, että tämä aine voisi itseasiassa estää soluviljelmien tuhoisimman muodon. Tämän aineen todettiin myöhemmin oleva lipidimuoto eli rasva, jota kutsutaan konjugoiduksi linolihapoksi eli CLA:ksi.

cla

Taustoja

CLA:lla on yhteensä 28 erilaisen linolihapon isomeerin synnyttämä kokonaisuus. Linolihappo on omega-6-monityydyttymättömän rasvahapon lyhin ketju tarkoittaen sitä, että kaikilla näillä hapoilla on enemmän kuin yksi kaksoissidos sidoksena.

Isomeeri on molekyyliryhmä, jolla on sama kemiallinen kaava (sama atomin tyyppi), mutta joka on järjestäytynyt eri rakenteeseen. Pohjimmiltaan se on siis ryhmä linolihapon erilaisia isomeerisiä muunnelmia. ”Konjugoitu” osa viittaa näiden rasvahappojen yksittäisten ja kaksoissidosten järjestelyyn niiden rakenteessa. CLA:lla on olemassa kaksi pääasiallista isomeeriä, joiden uskotaan osoittavan positiivisen fysiologisen vaikutuksen:

Cis9, trans11-CLA (jota kutsutaan t11 tässä artikkelissa)

ja

Trans-10, Cis2-CLA (jota kutsutaan t10 tässä artikkelissa)

 

On mielenkiintoista, että molemmilla ylläolevilla isomeereillä on vaikutusta kehoon ja kehonkoostumukseen, kun ne toimivat erillään toisistaan. Isomeerin t10 on osoitettu olevan vastuussa kehon rasva-arvojen vähenemisestä, kun taas t11 on tutkittu tehostavan kehon kasvua. Kun nämä kaksi isomeeriä työskentelevät yhdessä, on lopputulos täysin erilainen. T10 ja t11 samanaikaisella nauttimisella on tutkittu olevan tehokas vaikutus estämään esimerkiksi rintasyöpää. Useimmat CLA-lisäravinteet koostuvatkin näistä kahdesta isomeerimuodosta.

Lähteet

CLA:ta löytyy elintarvikkeista muun muassa maitotuotteista ja lihasta. Tarkemmin sanottuna sitä löytyy märehtijöiden lihasta, kuten lehmistä ja karitsoista. Esimerkiksi CLA:n t11-isomeerin pitoisuudet eri elintarvikkeissa Britanniassa on osoitettu olevan seuraavanlaisia:

 • 210 mg / 100 g cheddarjuustoa
 • 201 mg / 100 g voita
 • 7,3 g / 100 g täysravasvaista maitoa
 • 3,3 g / 100 g kevytmaidossa
 • 0 g / 100 g rasvattomassa maidossa
 • 127 mg / 100 g naudanlihaa
 • 276,8 mg / 10 g karitsan lihaa

cla

Hyödyt

 • Immuunijärjestelmän voimistuminen
  • 71 tervettä miestä osallistui tutkimukseen, jossa heille tarjoiltiin CLA:n eri täydennysmuotoja. Jokaiselle ryhmäläiselle annettiin CLA:n pehmeä geelimuoto, joissa oli eri suhteessa t10 ja t11 isomeerejä. Osallistujille annettiin myös hepatiitti B-rokotus ja heidän immuunijärjestelmä mitattiin.
  • Ryhmässä, jolle annettiin CLA-isomeerejä suhteessa 50/50, havaittiin immuunivasteen lisääntymistä.
  • Tämä viittaa siihen, että CLA:n valmistaminen (50% t10 ja 50% t11) voi todella auttaa immuunijärjestelmän vastatessa sairauteen.
 • Mahdollisen syövän ja sen leviämisen ehkäisy
  • Kuten jo aikaisemmin on sanottu, CLA:lla on mutageenisiä inhiboivia ominaisuuksia: mahdollisuus vähentää syöpäsolujen kasvua.
  • Tutkimukset ovat osoittaneet, että rintasyövän leviäminen ja iho- ja paksusuolen syöpien riskit vähenevät.
 • Veren rasva ja verensokerin hallinta
  • Eläinkokeet liikalihavilla ja diabeettisillä rotilla tuottivat tärkeitä tutkimustuloksia: CLA:n kielteinen vaikutus diabatesta sairastivilla on verensokerin ja insuliinipitoisuuden laskeneminen.
  • Tutkimuksessa, johon ovallistui 16 nuorta (keski-ikä 21), huomattiin CLA-annoksen 8 viikon ajanjakson jälkeen insuliiniherkkyyden nousseen.
  • Tämä merkitsee sitä, että kehon tarvitsee vähemmän hiilihydraatteja kulutukseen verensokerin lisäämiseksi
  • Mitä tehokkaampi tämä prosessi on, sitä vähemmän hiilihydraatteja säilöytyy rasvaksi
 • Rasvanpoltto
  • Tulokset osoittavat, että CLA voi vähentää sekä rasvasolujen synteesiä sekä talteenottoa
  • Lisäksi CLA:lla täydennetyllä ruokavaliolla kehon hapen- ja energiankulutus lisääntyy, mikä taas lisää rasvanpolttoa kehossa
  • Tämä siis osoittaa, että CLA voi potentiaalisesti vähentää kehon rasvaa, mutta auttaa myös rasva-aineiden taltioimisessa lihaksiimme
  • cla

Vähemmän rasvaa, enemmän lihaksia

Mielenkiintoista saaduissa tutkimustuloksissa on se, etteivät kehon rasvan muutokset muuta laihtumista. Esimerkiksi, vaikka kehon rasva vähenisi 60% se ei tarkoita sitä, että lihasmassa tippuisi samalla. Juuri siksi CLA-lisäaineet ovat hedelmällisiä erityisesti kilpailukunnon ylläpitämiselle esimerkiksi taistelulajien painoluokassa.

Kuitenkin tutkimusten mukaan näyttäisi sopivammalta kuluttaa CLA:ta, jos tavoitteenasi on ruumiinrasvan vähentäminen ilman sen kummempia kilpailutavoitteita.

CLA + ? = entistä parempia tuloksia

Hiljattain tehty tutkimus 37 koulutetulle naiselle osoitti, että termogeeniset, proteiinigeelit ja monivuotiset vitamiinilisät tehostivat ja paransivat heidän fyysisiä testituloksia. Rasva prosenttiosuuden arviointi DEXA-skannauksen ja ihon kerrosmittausten avulla osoitettiin noin 3% muutoksia kehon rasvaprosenteissa. Ihon paksuudessa havaittiin vähenevän jopa viidellä eri alueella, kuten rinnoissa, vyötäröllä, lantiossa, olkapäissä ja ojentajissa. Lisäksi tutkimus osoitti, että käytettyjen lisäravinteiden yhdistelmä johti noin 3 kilon kehonpainon vähenemiseen.

cla

Annostus

Tutkimuksissa käytetyt annokset vaihtelevat 1,4 grammasta 6,8 grammaan päivässä. Tutkimukset osoittavat myös sen, ettei kehon rasvamassassa ole havaittavissa mitään lisävaikutuksia, kun annos menee yli 3,4 gramman per päivä. Lisäravinteena CLA-jauhe on todella helppo, koska yksi annos juuri 3 gramman suuruinen. Terveydelle haitallisia vaikutuksia ei ole havaittu CLA:ta lisäravinteena käyttävillä henkilöillä.

Pähkinänkuoressa

 • Jos harjoittelutavoitteet perustuvat lihasmassan ylläpitämiseen ja kehon rasvan vähentämiseen, CLA on siihen täydellinen lisä
 • Jauheena tai pehmeiden geelien muodossa, 3-4 grammaa on kaikki, mitä päivässä tarvitsee tehostaakseen rasvanpolttoa

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiRosa Havumaki

Rosa Havumaki

Writer and expert

Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä