Hyvinvointi

5 vinkkiä nopeaan nukahtamiseen

Monet kärsivät levottomista öistä ja sängyssä pyörimisestä. Joskus voi tuntua siltä kuin mieli laukka tuhatta ja sataa ja uni on aivan mahdottomuus. Kaikki ovat joskus kokeneet sen. Mutta on olemassa tapoja, joilla voit edistää unen tuloa sekä myös parantaa unen laatua.

Kokosimme yhteen 5 parasta vinkkiä, joilla voit helpottaa nukahtamista ja parantaa yöuniasi. Kokeile näitä ja herää virkeänä päivään.

 

1. Laske lämpötilaa

Heräätkö ajoittain päänsärkyyn ja pökkyräiseen oloon kun lämmitys on huutanut täysillä koko yön? Tai heräätkö keskellä yötä kylmissäsi? Molempiin näihin löytyy syy. Vuonna 2012 tehty tutkimus osoitti, että huoneen lämpötila on avaintekijä mitä tulee uneen. Kehon lämpötila laskee automaattisesti unen aikana, joten jos huone on liian lämmin, se voi hankaloittaa tätä prosessia ja vaikeuttaa hiipumista uneen.

Lämmin kylpy tai suihku voi myös auttaa tässä prosessissa. Kun menet lämpimästä suihkusta viileään vuoteeseen, kehon lämpötila alkaa heti laskea, mikä tarkoittaa vähemmän lampaita laskettavaksi.

 

2. Nouse aina samaan aikaan (myös viikonloppuisin!)

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sama heräämisaika joka päivä auttaa myös nukahtamaan helpommin, kun on aika mennä unille. Pidä sama 15 aikaikkuna nukahtamisen, niin kehosi osaa valmistautua uneen. Jos heräät tuntia tai kahta myöhemmin parina päivänä viikossa, voi se puolestaan vaikuttaa kehon valmistautumiseen uneen ja  näin vaikeuttaa unen saantia.

Eli vaikka et olisi nukkunut hyvin ja olisit mennyt nukkumaan normaalia myöhemmin, on silti hyvä nousta aamulla samaan aikaan.

 

3. Treenaa aikaisemmin päivällä

Säännöllinen liikunta on hyvä tapa joka voi johtaa myös parempaan uneen. Esimerkiksi juoksu nostaa serotoniinin, eli ns. “mielihyvä-hormonin” tasoa, jolla on suuri merkitys myös vuorokausirytmin säätelyssä. Eli säännöllinen liikunta voi ehdottomasti avustaa unta. 

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että myöhään illalla harjoittelu voi itse asiassa häiritä unta. Monilla ihmisillä 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa suoritettu liikunta häiritsee unirytmiä, eikä jätä tarpeeksi pitkää aikaa rauhoittumiselle ennen nukkumaanmenoa. Varmempaa on siis harjoitella aikaisin aamulla tai iltapäivällä, jos se on mahdollista – kokeile mikä toimii sinulle.

Nukahtamisvinkkeja

4. Rajoita ruutuaikaa

Kaikkihan me rakastamme ruutujamme ja mitä ne tuovat elämäämme, mutta mitä tulee nukkumiseen, ne voivat olla pahin vihollinen. Laitteidemme näytöt altistavat meidät siniselle valolle,joka voi “herättää” aivot ja ehkäistä rentoutumista. Ja toki siinä on myös sekin haittapuoli, että voimme epähuomiossa tullaa laittaneeksi myös liian myöhään nukkumaan.

Jos mahdollista, kokeile jotain muuta rentoutumistapaa kuin puhelimen selaaminen. Hyviä tapoja ovat esimerkiksi kirjan lukeminen,meditaatio, musiikin tai podcastin kuuntelu. Tämä antaa mielellesi mahdollisuuden kytkeytyä pois päältä,  mikä edistää uneliaisuutta nopeammin.

 

5. Luo oikea ympäristö 

Makuuhuoneen pitäminen siistinä voi auttaa nukahtamaan helpommin. Siisti ympäristö antaa aivoillesi yhden huolenaiheen vähemmän sekä sinulle mukavan rauhallisen uniympäristön. Valaistuksella on myös rooli uneliaisuuden lisäämisessä.

Rauhallinen valo, kuten esimerkiksi kynttilä (joka sinun pitää muistaa puhaltaa sammuksiin!), himmeät lamput tai keltaiset valoketjut voivat antaa oikeat olosuhteet unen tulolle. Tämä tekee silmille paljon helpommaksi muuttua raskaiksi, joten kun uni on tuloillaan se tapahtuu paljon nopeammin.

 

Muista tämä


Nukahtaminen voi joskus olla maailman hankalin tehtävä, vaikka se vaikuttaa niin yksinkertaiselta. Hyvä uutinen on se, että voit itse vaikuttaa asiaan. Luo nukkumiselle mukava rauhallinen ympäristö ja herää joka päivä samaan aikaan. Rajoita ruutuaikaa illalla varsinkin ennen sänkyyn menoa ja pidä makuuhuone viileänä. Treenaa säännöllisesti ja aikaisin päivällä, niin parannat myös unen laatua.

Toivottavasti näillä vinkeillä saat jo unen päästä kiinni!

 Myprotein

Myprotein

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä