Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Calisthenics | Kokeile Street Workout -Treeniä

Calisthenics | Kokeile Street Workout -Treeniä
Laura Myllykoski
Writer and expert7 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Mitä on calisthenics, eli Street Workout?

Calisthenics -sana tulee Kreikan sanasta, joka tarkoittaa kauneutta ja voimaa. Calisthenics, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä Street Workout, on vastustusharjoittelua oman kehon painolla.

Calisthenicsin historia ulottuu muinaiseen Kreikkaan, jolloin sotilaat harjoittelivat taisteluja varten. Tämän harjoittelumuodon perusteita voidaan havaita myös muissa pitkäikäisissä lajeissa, kuten esimerkiksi joogassa.

Monet yleiset harjoitukset voidaan lukea Street Workout -harjoitteluun, esimerkiksi punnerrukset, vatsalihasrutistukset, sekä kyykyt.

 

Mitä calistehnics tekee keholle?

Calisthenics toimii aivan kuten mikä tahansa muukin vastustusharjoittelun muoto. Painojen tai kuntosalilaitteiden sijaan vastuksena käytetään kuitenkin pääsääntöisesti vain oman kehon painoa.

Monet lajin kannattajat pitävät harjoitusmuotoa hyödyllisenä monin puolin, eivätkä näe siinä juurikaan mitään negatiivista. Koska Street Workout -harjoitteluun käytetään pääsääntöisesti kehonpainoa, on se huomattavasti vähemmän rasittava nivelille. Tämä auttaa välttämään myös loukkaantumisia.

Treeni

Calisthenics Kehonpainotreeni | Treeniohjelma

Calisthenics on kehonpainotreeni, jolla haastat koko kroppasi ja saat näkyviä tuloksia nopeasti. Kokeile haastava treeniohjelma!

7 kuukautta AgoRosa Havumaki tasolla

Calisthenics -harjoittelun hyödyt

1. Treenaa missä tahansa

Koska calisthenics ei vaadi mitään välineitä, voit helposti treenata kotona, puistossa, tai missä tahansa.

 

2. Vähemmän rasitusta lihaksille ja nivelille

Street Workout perustuu kehonpainotreeniin, joten calisthenics on nivelille ja lihaksille vähemmän rasittavampi vaihtoehto kuin muut vastustusharjoittelun muodot.

 

3. Kehitä tasapainoa

Yksi tapa edistyä calisthenics -harjoittelussa, on lisätä vaativia tasapainoharjoituksia. Kyykkyjä voi tehdä esimerkiksi yhdellä jalalla, tai punnerruksia yhdellä kädellä.

 

4. Paranna liikkuvuutta

Toinen tapa kehittyä Street Workout -harjoituksissa on lisätä liikeradan suuruutta. Suurempi liikerata auttaa lihaksia parantamaan liikkuvuutta, joka puolestaan parantaa lihasten yleistä toimintaa.

 

5. Kehitä keskivartalon lihaksia

Calisthenics vaatii paljon tasapainoa ja hallintaa lihaksilta, mikä auttaa kehittämään kivenkovan keskivartalon treenien edistyessä.

 

6. Kehitä fysiikkaa

Monipuolinen calisthenics -treeni yhdessä tasapainoisen ruokavalion kanssa auttaa kehittämään lihasmassaa ja voimaa.

 

7. Tee vaikutus

Street Workout sisältää monia erittäin vaikuttavia liikkeitä, esimerkiksi käsilläseisonnat ja ihmislippu.

 

8. Paranna elämänlaatua

Calisthenics ei ole vain hyvää treeniä, vaan se hyödyt näkyvät jokapäiväisessä elämässä. Se kohdistaa vähemmän rasitusta lihaksiin ja niveliin kuin monet muut lajit, jonka vuoksi se mahdollistaa hyvän kunnon myös vanhentuessa.

 

Calisthenics | Usein kysytyt kysymykset | FAQ

Voiko calisthenics -treenillä kasvattaa lihaksia?

Calisthenics voi auttaa kasvattamaan lihaksia. Samat säännöt pätevät Street Workout -treeniin kuin mihin tahansa muuhunkin lajiin – kun lihaksiin kohdistaa tarpeeksi jännitystä, väsymys aiheuttaa mikrorepeämiä kudokseen, jotka ruokavaliosta saatava proteiinia voi uudelleenrakentaa.

 

Onko calisthenics parempi vaihtoehto kuin painoharjoittelu?

Ei ole olemassa “parasta” harjoittelutapaa. Sekä painoharjoittelu että Street Workout ovat loistavia tapoja treenata, ja niillä molemmilla on hyvät ja huonot puolensa. Calisthenics voi olla paras vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun pääsy kuntosalille tai välineisiin on rajoitettu.

 

Kuinka kauan calisthenics -treeni kestää?

Tyypillinen calisthenics -treeni kestää 30-60 minuuttia, sisältäen lämmittelyn. Käytännössä aika on sama, joka kuluu mihin tahansa treeniin. Treeniaika voi vaihdella, mutta jokaisen treenin  päätteeksi lihasten pitäisi tuntua uupuneilta.

 

Voiko calisthenics -treenejä tehdä joka päivä?

Kaksi lepopäivää viikossa on suositeltavaa aina kun treenataan intensiivisesti. Lepopäivinä voi kuitenkin tehdä matalan intensiteetin treenejä, kuten esimerkiksi harjoittaa tasapainoa.

 

Pähkinänkuoressa

Calisthenics on loistava tapa kehittää lihaksia ja vahvistaa sekä lihaksia että niveliä. Se on erinomainen harjoittelumuoto vaihtoehdoksi perinteisille painoharjoittelun muodoille.

Calisthenics yhdessä painoharjoittelun kanssa voi tuoda vaihtelua treeneihin, mutta se voi olla myös ainoa harjoittelumuoto, sillä se sisältää monipuolisesti erilaisia liikkeitä.

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein