Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Alkoholi ja virvoitusjuomat | Kuinka paljon kaloreita saat juomalla?  

Alkoholi ja virvoitusjuomat | Kuinka paljon kaloreita saat juomalla?  
Myprotein
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Myprotein:n profiili
Tarkan ja tinkimättömän ruokavalion noudattaminen vaatii itsekuria ja tahdonvoimaa. Tarkasti suunnitellut ateriat ohjaavat sinut ohitse houkutuksista ja mieliteoista, mutta oletko tietoinen siitä, että juomien (kuten alkoholi ja virvoitusjuomat) rooli ruokavaliossasi voi vaarantaa kaiken kovan uurastuksen.

Viiniä tai glögiä joulun aikaan tai hedelmämehua silloin tällöin ei haittaa eikä heilauta vaakaa suuntaa eikä toiseen, mutta mikäli lisätyllä sokerilla valmistetut juomat ja alkoholi ovat yleinen osa ruokavaliotasi, sillä voi olla epäsuotuisia vaikutuksia painonpudotustavoitteisiin.

Todellisuudessa suurin osa juomia, joita nautimme, poislukien vesi, ovat sokerilla ja kaloreilla terästettyjä juomia. Merkittäviä määriä sokeria sisältävillä juomilla on negatiivisia vaikutuksia kehoosi, mutta tämän lisäksi kartutat laaduttomilla ruoka-aineilla päivittäisen energiansaantisi.

Mitä juomia tulisi välttää? Toivottavasti tämän artikkelin myötä saat lisäinfoa asiasta!

Alkoholi ja kalorit

Kansakunnan ykkösvalinta, vaikka alkoholin vaikutuksista kuntoiluun on väitelty iät ajat - Eihän muutama drinkki viikossa tunnu missään, eihän?

Tyypillisesti olut-tölkissä 5 % on energiaa 250 kcal kuten vastaavasti pitsaslaississa, joten tämä havainnollistaa miten nopeasti kaloreita kertyy.

Normaali 0,33l pullon siiderin kalorit vastaavat kolmea palaa kakkua kun taas 125 ml viiniä sisältää 126 kcal.

Jos drinkkiä kaipaat niin miksi et valitsisi jotain Gin & Tonic tyyppistä? Kalorimäärä laskee heti kun drinkin pohjana on mineraalivesi, joka samalla toimii kehon nesteyttäjänä.

Drinkki  

Kalorit

gin/vodka  and tonic 126
1 pullo valkoviini 555
0,5l of 5 % lager 240–255
0,5l siideriä 180–250
1 shotti brandyä 30ml 110

Virvoitusjuomat

Vuonna 2010 Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE) tehdyssä tutkimuksessa (1) virvoitusjuomat ovat syynä  184 000 ihmisen kuolemaan vuosittain .

Vaikka ohittaisikin tämän tutkimuksen selkeän viestin, niin virvoitusjuomat sisältävät hyvin runsaasti sokeria, eli näin ollen runsaasti turhia kaloreita.

Pullossa Cokista on kaloreita 250 kcal, massiiviset 65 g sokeria, 2000kcal normaali ruokavalioon suhteutettuna, tämä tarjoaa jo 22 % päivittäisestä saannista. Kaikki yhdellä drinkillä!

Mikäli noudatat VVH:ta. On vaivatonta nähdä, miten hilejuomien kulutus vaikuttaa epäsuotuisasti painonpudotukseen.

Virvoitusjuoma Kalorit Sokeria
Regular Orange fruit shoot 130 2.2g
Red Bull tölkki 250ml 114 27.5g
Ribena Carton 200ml 86 30g
Irn Bru tölkki 330ml 141 34.7g
Coca Cola tölkki 330ml 139 35g
Lucozade Orange Energy 380ml 236 43.6g

 

Korkeakaloristen juomien hyödyt

Mikäli massansaanti on tavoitteena, niin tietyt energiapitoiset juomat voivat olla ratkaisu nostaa energiansaantia, tosin vieläpä ravintoarvollisesti laadukkaasti.

Lisäämällä mitallisen maustettua proteiinijauhoa veteen, saat siitä maistuvamman, saat lisäproteiinia ja –kaloreita, voipi olla ihan hyvä idea.

Itsetehdyt smoothiet on toinen hyvä keino nostaa juomien energiamäärää, terveellisemmällä vaihtoehdolla eikä näin ollen ole tarvetta mennä ostamaan sitä kaupasta. Kotitekoiset juomat ovat usein ravintorikkaampia.  Tai tee oma ateriankorvikejuoma, mikäli kaipaat jotain täyttävämpää.

Huolehdi kehosi nesteytyksestä riittävällä veden juonnilla. Tämä on paljon hyödyllisempää niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä, kuin nauttimalla sokeripitoisia juomia.

Take home message

Pääsääntöisesti korkeakalorisia ja sokeripitoisia juomia tulee välttää. Erityisesti mikäli noudatat matalakalorista ruokavaliota, koska juomien suurten energiapitoisuuksien vuoksi täyttää ja ylittää oman energiantarpeesi.

Mikäli massansaanti on tavoitteena niin tällöin korkeakaloristen juomien käyttö voi olla perusteltua, mutta tällöinkin on hyvä suosia kotitekoisia juomia.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Myprotein
Writer and expert
Näytä Myprotein:n profiili
myprotein