Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Mitä ovat negatiiviset kalorit? Laihduttaako selleri? | Ravintomyytit

Mitä ovat negatiiviset kalorit? Laihduttaako selleri? | Ravintomyytit
Evangeline Howarth
Writer and expert4 kuukautta Ago
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Ravintomyyttejä tulee joka päivä uusia ja olet varmaan huomannut miten pinnalla selleri on tällä hetkellä. "Sellerimehu aamulla parantaa kaiken" – tai ei ehkä sittenkään.

Moni juo sellerimehua sen takia, että luulee sellerin sisältävän "negatiivisia kaloreita". Myös kurkulla on sanottu olevan samanlaisia vaikutuksia.

Tieteellisesti tämä ei ole kuitenkaan ollenkaan totta.

 

Mitä "negatiivisia kaloreita sisältävät ruoat" tarkoittavat?

Kalori on mittayksikkö energialle – ruokien ravintosisältöluettelossa kerrotut kalorit ovat itseasiassa kilokaloreita (1000 kaloria). Ajatus negatiivisia kaloreita sisältävissä ruoissa on siinä, että kun syöt ruokaa kehosi käyttää energiaa ruoansulatuksen käynnistämiseksi – tämän energiankulutuksen uskotaan olevan suurempi kuin se energia, jonka saat syömästäsi ruoasta. Koska kehosi lopulta kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä se saa, sanotaan ruoka-aineiden sisältävän negatiivisia kaloreita.

Ajatellaan siis, että kehosi on kalorivajeessa syötyäsi esimerkiksi kurkkua tai selleriä, sillä sen omat toiminnot käynnistävät reaktion, joka lopulta kuluttaa enemmän energiaa. Vaikka tämä teoriassa kuulostaa järkevältä tutkimukset todistavat, että nekin ruoat, joissa on todella vähän kaloreita, jättävät kehoon kaloreita ruoansulatuksen jälkeen.1

 

Selleri ja sitä koskeva tutkimus

Tutkimus negatiivisia kaloreita sisältävistä ruoista tehtiin Alabaman yliopistossa Pogona-matelijoilla. Pogona on liskolaji, joka on alunperin Australiasta. Pogonille syötettiin  selleriä, sillä useimmiten selleri on juuri se ruokalaji, jonka uskotaan sisältävän negatiivisiä kaloreita.

Tutkimuksessa mitattiin ulosteiden ja virtsan energiapitoisuutta, aineenvaihdunnan tehoa ja ruoan kulutukseen käytettyä energiamäärää. Tulokset osoittivat, että liskot pitivät noin neljännesosan selleriannosten energiamäärästä vielä kehossaan. Tutkimus ei kuitenkaan ottanut huomioon energiankulutusta, joka tapahtuu kun liskot pureskelivat ruoan.

Tutkijt uskovat, että tulokset ovat samanlaiset myös ihmisille osoittaen, että energiaa silti säilyisi eikä negatiivisia kaloreita sisältäviä ruoka-aineita olisi.

 

Älä menetä toivoa

Tutkijat väittävät, että vaikka et kuluttaisikaan sellerin kaikkia kaloreita ruoansulatuksen ja imeytymisen aikana, riittää silti kehosi perusaineenvaihdunta (energia, jonka kehosi tarvitsee toimiakseen) hyvin kuluttamaan loput sellerin kaloreista. Itseasiassa keskiverto nainen tarvitsisi huimat 12.6kg selleriä vain täyttääkseen perusaineenvaihduntaan tarvitut kilokalorit.

 

Pähkinänkuoressa

Vaikuttaa siltä, että asiaan liittyy vielä parikin tekijää ja uusia tutkimuksia voi ehkä odottaa tulevaisuudessa asiasta. Pääasia on kuitenkin se, että selleri ei ole ns. negatiivisia kaloreita sisältävä ruokalaji, eikä kyseistä asiaa ole olemassakaan. Selleri on silti todella kevyt välipalavaihtoehto ja kulutat varmasti sellerikalorisi päivän mittaan!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Evangeline Howarth
Writer and expert
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.

myprotein