Ravinto

Mitä ovat negatiiviset kalorit? Laihduttaako selleri? | Ravintomyytit

Ravintomyyttejä tulee joka päivä uusia ja olet varmaan huomannut miten pinnalla selleri on tällä hetkellä. “Sellerimehu aamulla parantaa kaiken” – tai ei eihkä sittenkään.

Moni juo sellerimehua sen takia, että luulee sellerin sisältävän “negatiivisia kaloreita”. Myös kurkun on sanottu olevan samanlaisia vaikutuksia.

Tieteellisesti tämä ei ole kuitenkaan ollenkaan totta.

Mitä “negatiivisiä kaloreita sisältävät ruoat” tarkoittavat?

Kalori on mittayksikkö energialle – ruokien ravintosisältöluettelossa kerrotut kalorit ovat itseasiassa kilokaloreita (1000 kaloria). Ajatus negatiivisiä kaloreita sisältävissä ruoissa on siinä, että kun syöt ruokaa kehosi käyttää energiaa ruoansulatuksen käynnistämiseksi – tämän energiakulutuksen uskotaan olevan suurempi kuin se energia jonka saat syömästäsi kurkusta ja selleristä. Koska kehosi lopulta kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä se saa sanotaan ruoka-aineiden sisältävän negatiivisia kaloreita.

Ajatellaan siis, että kehosi on kalorivajeessa syötyäsi kurkkua tai selleriä, sillä sen omat toiminnot käynnistävät reaktion, joka lopulta kuluttaa enemmän energiaa. Vaikka tämä teoriassa kuulostaa järkevältä tutkimukset todistavat, että nekin ruoat joissa on todella vähän kaloreita jättävät kehoon kaloreita ruoansulatuksen jälkeen.1

selleri

Selleri ja sitä koskeva tutkimus

Tutkimus negatiivisiä kaloreita sisältävistä ruoista tehtiin Alabaman yliopistossa Pogona-matelijoilla. Pogona on liskolaji, joka on alunperin Australiasta. Pogonille syötettiin  selleriä, sillä useimmiten selleri on juuri se ruokalaji, jonka uskotaan sisältävän negatiivisiä kaloreita.

Tutkimuksessa mitattiin ulosteiden ja virtsan energiapitoisuutta, aineenvaihdunnan tehoa ja ruoan kulutukseen käytettyä energiamäärää. Tulokset osoittivat, että liskot pitivät noin neljännesosan selleriannosten energiamäärästä vielä kehossaan. Tutkimus ei kuitenkaan ottanut huomioon energiankulutusta, joka tapahtuu kun liskot pureskelivat ruoan.

Tutkijt uskovat, että tulokset ovat samanlaiset myös ihmisille osoittaen, että energiaa silti säilyisi eikä negatiivisiä kaloreita sisältäviä ruoka-aineita olisi.

 

Älä menetä toivoa kuitenkaan

Tutkijat väittävät, että vaikka et kuluttaisikaan sellerin kaikkia kaloreita ruoansulatuksen ja imeytymisen aikana riittää silti kehosi perusaineenvaihdunta (energia, jonka kehosi tarvitsee toimiakseen) hyvin kuluttamaan loput sellerin kaloreista. Itseasiassa keskiverto nainen tarvitsisi huimat 12.6kg selleriä vain täyttääkseen perusaineenvaihduntaan tarvitut kilokalorit.

 

Muista tämä

Vaikuttaa siltä, että asiaan liittyy vielä parikin tekijää ja uusia tutkimuksia voi ehkä odottaa tulevaisuudessa asiasta. Pääasia on kuitenkin se, että selleri ei ole negatiivisiä kaloreita sisältävä ruokalaji eikä kyseistä asiaa ole olemassakaan. Emme kuitenkaan todellakaan kiellä sitä totuutta, että selleri on todella kevyt välipalavaihtoehto ja se tuskin sisältää kaloreita – kulutat varmasti sellerikalorisi päivän mittaan!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiEvangeline Howarth

Evangeline Howarth

Writer and expert

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä