Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Pre-Workout ateria | Näin syöt 30 minuuttia ennen treeniä

Pre-Workout ateria | Näin syöt 30 minuuttia ennen treeniä
Laura Myllykoski
Writer and expert3 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Monet miettivät vain sitä, mitä pitäisi syödä treenin jälkeen, vaikka ateria ennen treeniä on ihan yhtä tärkeä – ehkä jopa tärkeämpikin.Ruoalla, jota nautit ennen treeniä, on tärkeä vaikutus suorituskykyyn treenin aikana. Tämän oppaan avulla optimoit pre-workout aterian 30 minuuttia ennen treeniä.https://youtu.be/Tbgp3TSlcqU

Mikä on pre-workout ateria?

Pre-workout ateria on juuri sitä, miltä se kuulostaakin: ruoka ennen treeniä. Tämän aterian päätarkoitus on valmistella kehoa intensiiviseen harjoitukseen tarjoamalla energiaa ja ravinteita, joita keho tarvitsee parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.Ennen treeniä kannattaa keskittyä hiilihydraatteihin ja proteiiniin. Hiilihydraatit ovat kehon pääasiallinen energianlähde, kun taas proteiinia tarvitaan lihasten rakentamiseen ja korjaamiseen treenin seurauksena. Kun näiden suhde on tasapainossa, voit maksimoida sekä suorituskyvyn että palautumisen.Fiksu lähestymistapa pre-workout aterioihin on hyvä valmistelu. Suunnittele ateriat etukäteen ja kokkaa suosikkiruokiasi valmiiksi, jotta ateriat ovat kätevästi valmiina silloin, kun niitä tarvitset ja saat tankata tarvitsemiasi ravinteita treenin tueksi.The smart approach to pre-workout meals is to be prepared. Plan ahead and cook your meals in advance to guarantee you get all the nutrients you need to make sure you perform at your best.Lue lisää meal-prep neuvoja tästä artikkelista:
Ravinto

Meal prep | Aloittelijan opas

Meal prep eli ateriasuunnittelu helpottaa elämää ja auttaa saavuttamaan erilaisia kuntotavoitteita.

Ruoka ennen treeniä – miksi sillä on väliä?

Treenin aikana keho polttaa adenosiinitrifosfaattia (ATP) normaalia nopeampaan tahtiin. ATP on solujen “energiavaluutta”, sillä ilman sitä ei voi kirjaimellisesti liikuttaa yhtäkään lihasta.

Hiilihydraatit ovat ATP:n pääasiallinen lähde ja suurin osa kehon tuottamasta energiasta, etenkin treenin aikana, tulee varastoiduista tai vasta nautituista hiilihydraateista.1

Muita ravinteita, kuten rasvoja ja aminohappoja, voidaan toisinaan käyttää energiaksi, mutta vain tietyillä ehdoilla.2

Hiilihydraatit ovat siis parasta ruokaa ennen treeniä, jos haluat tankata kehoa kunnolla treeniä varten. Tämä vähentää kehon tarvetta turvautua varastoituun glykogeeniin energianlähteenä, ja lisää siksi kestävyyttä.3

 

Milloin on paras aika syödä ennen treeniä?

Paras aika syödä ennen treeniä riippuu aikataulusta ja mieltymyksistä.Jos nouset aikaisin aamulla treenaamaan, paras vaihtoehto tankkaukseen on syödä kevyt hiilihydraattipitoinen välipala ennen treeniä ja suurempi ja monipuolisempi ateria treenin jälkeen.Jos treenaat mieluiten keskipäivän aikaan kannattaa varmistaa, että aamiainen sisältää runsaasti monimutkaisia hiilihydraatteja ja laadukasta proteiinia. Ennen treeniä kannattaa vielä syödä hiilihydraattipitoinen välipala jopa tunti ennen treeniä.

Kuppi kahvia tai kofeiiniravintolisä voi tarjota aikaisille treenaajille lisäboostia treeneihin, sillä kofeiinilla on tunnetusti suorituskykyä tehostava vaikutus.4

Samat ravintoperiaatteet pätevät tietysti myös iltatreenaajille. Kannattaa keskittyä hiilihydraatteihin ja proteiineihin, mutta kofeiini kannattaa jättää väliin, sillä se voi vaikuttaa uneen. 

Mitä syödä 30 minuuttia ennen treeniä?

Ennen treeniä kannattaa valita ruokia, jotka sulavat nopeasti ja tarjoavat runsaasti ravinteita ja energiaa. Onneksi luonto on keksinyt jo täydellisen pre-workout välipalan: banaanit.Muita hyviä ruoka ennen treeniä ovat esimerkiksi bagelit, riisikakut, murot, kookosvesi, sekä muut hedelmät, kuten ananas ja vesimeloni. Myös urheilulisäravinteet sopivat tankkaukseen ennen treeniä – kokeile esimerkiksi proteiinipatukoita, hiilihydraattigeeliä tai isotonisia juomia. 

Mitä voi treenata 30 minuuttia syömisen jälkeen?

Yleisesti suositellaan, että syömisen jälkeen kannattaa odottaa 30 minuuttia ennen fyysistä aktiivisuutta, mutta sitä ennen voi kuitenkin tehdä low-impact harjoituksia. Kävely ja venyttely voivat esimerkiksi auttaa ruoansulatuksessa ja saada veren virtaamaan, valmistellen näin treeniä varten. Puolen tunnin jälkeen voi liikkua vapaasti ja tehdä intensiivisiä harjoituksia, kuten kardio tai voimaharjoittelu.Jos haluat lisää tehoa treeneihin pre-workout lisäravinteilla, lue vielä tämä:
Lisäravinteet

6 Pre-Workout -lisäravinnetta joilla pääset parempiin tuloksiin

Oikeanlainen pre-workout auttaa keskittymään ja parantaa suorituskykyä. Näillä lisäravinteilla mahdollistat jatkuvan kehityksen omien ennätysten rikkomisen.

Pähkinänkuoressa

Hyvin suunniteltu pre-workout ateria voi nostaa oman kuntoilun tasoa uusiin ulottuvuuksiin. Tarjoamalla keholle oikeita ravinteita oikeaan aikaan voi varmistaa omat energiatasot ja pitää suorituskyvyn parhaimmillaan.Huolehdi siis ravinteikkaasta ja herkullisesta tankkauksesta ennen treenejä ja tulet hämmästymään, miten merkittävä vaikutus sillä voikaan olla.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein