Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Tutkimus | Pitääkö riisi pestä ennen keittämistä?

Tutkimus | Pitääkö riisi pestä ennen keittämistä?
Laura Myllykoski
Writer and expert4 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Riisi on vakiovaruste meal prep -keittiössä. Monet kotikokit miettivät, pitääkö riisi pestä ennen keittämistä ja me teimme aiheesta tutkimusta puolestasi.Riisi on ehkä hieman aliarvostettu hiilihydraattikaveri proteiinille ja kasviksille. Se ei ole aterian tähti, mutta energiatasot tulevat taatusti siitä kiittämään, vaikka makunystyrät eivät niin vaikuttuneita olisikaan. Vaikka riisi ei ole aterian maukkain lisuke, kaikki kyllä yleensä tietävät, jos sitä ei ole keitetty oman maun mukaan.Riisin keittäminen on melkein taitolaji, sillä se jää usein joko liian raa’aksi tai sitä keitetään liikaa, jolloin siitä tulee liian rapsakkaa tai muuntuu muusiksi. Keittämisessä kannattaa olla tarkkana. Ennen keittämistä kuitenkin moni miettii, pitääkö riisi pestä. Selvitetään vastaus siihen.

 

Pitääkö riisi pestä ennen keittämistä?

Voiko riisiä pestä ennen keittämistä? Tottakai voi! Mutta se ei välttämättä ole tarpeellista.Riisiä ei tarvitse pestä hygieniasyistä. Jos jyvissä olisi bakteereista, ne häviäisivät viimeistään kiehuvassa vedessä, kun riisi keitetään. Pesu kylmässä tai kädenlämpöisessä vedessä ei todennäköisesti vaikuttaisi bakteereihin.Ammatti- sekä kotikokkien mielestä riisin peseminen ennen keittämistä poistaa tärkkelystä, etenkin amyloosia. Amyloosi on vapaa tärkkelys, joka tekee vedestä sameaa, kun riisi huuhdotaan. Tämän vuoksi monet vaihtavat myös riisin keitinveden pariin otteeseen, ennen kuin vesi pääsee edes kunnolla kiehumaan.Erään tutkimuksen mukaan huuhtominen vaikuttaa erityisesti lopputulokseen riisin valmistuksessa. Yksittäisiin tutkimuksiin kannattaa aina suhtautua varauksella, mutta tämän kyseisen tutkimuksen tulokset ovat erittäin vakuuttavia sellaisenaan.

 

Mitä riisin peseminen tekee?

Tutkimuksen abstrakti tiivistää tulokset melko hyvin:“Riisin peseminen ennen keittämistä on yleinen käytäntö pölyn ja jauhantaprosessista jäljelle jääneiden leseiden poistamiseksi. Tässä tutkimuksessa tutkitaan riisin pesemisen vaikutuksia keitetyn riisin tekstuuriin ja sen suhdetta tärkkelyksen uuttoon sekä uutetun tärkkelyksen molekyylirakenteeseen.Tilastotieteellinen analyysi osoitti, että peseminen ei vaikuta merkittävästi riisin kovuuteen tai tahmeuteen, mutta riisilajikkeen ja pesuaikojen välinen vuorovaikutus tahmeuteen on merkittävä.Uutettujen materiaalien komponentit, ketjun pituinen jakauma (CLD) ja uutetun tärkkelyksen molekyylikoko poikkeavat merkittävästi pintamateriaalien komponenteista, mutta eivät vaihtele paljon eri pesuaikojen välillä, mikä auttaa selittämään syiden molekyylimekanismia näistä tekstuurituloksista.Tämä osoittaa ensimmäistä kertaa, että raakojen riisinjyvien pinnalle tarttuvat materiaalit eivät vaikuta keitetyn riisin rakenteeseen.”

Sen sijaan, riisin pesemisellä voi olla ei-haluttuja vaikutuksia, sillä pesemisen seurauksena myös osa mikroravinteista, kuten B-vitamiinit, rauta ja sinkki, huuhtoutuu pois. Lue kokotutkimus täältä.

Tämän tutkimuksen mukaan siis itse riisilajikkeen valinta on tärkeämpää kuin riisin valmistelu ennen keittämistä. Valitse jasmiiniriisi, jos haluat jotain tahmaisempaa, basmatiriisi, jos haluat riisinjyvien pysyvän enemmän erillään, ja ruskea riisi silloin kun haluat jotain todella kuitupitoista. Nämä vaihtoehdot ovat kylläkin vain pintaraapaisu kaikista vaihtoehdoista. 

 

Pähkinänkuoressa

Vuoden 2019 tutkimuksen mukaan riisin pesemisellä ei ole vaikutusta keitettyyn lopputulokseen. Riisin peseminen voi kylläkin huuhtoa pois mikroravinteita ja näin vähentää aterian ravinteikkuutta. Pidä tämä siis mielessä seuraavan kerran kun valmistelet aterioita, sillä voit säästää arvokasta aikaa jättämällä riisin pesemättä.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein