Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Nopea painonpudotus | Miksi villitysdieetit voivat olla vaarallisia

Nopea painonpudotus | Miksi villitysdieetit voivat olla vaarallisia
Laura Myllykoski
Writer and expert5 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Olet varmasti joskus törmännyt otsikoihin kuten “Laihduta 10kg 10 päivässä!”, “Eroon rasvasta tällä keinolla”, tai “Pudota painoa usean vaatekoon verran yhdessä kuukaudessa!”. On vaikea olla huomaamatta näitä melko villeiltä kuulostavia väitöksiä, etenkin uuden vuoden kynnyksellä, mutta niiden pitäisi ehdottomasti saada hälytyskellot soimaan.

Kyse on todennäköisesti laihdutusvillityksistä, jotka eivät toimi, eivät ole kestäviä, ja pahimmassa tapauksessa riskeeraavat terveyden. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, miksi nopeat painonpudotusmenetelmät ovat haitallisia, ja miten voit pudottaa painoa turvallisesti.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:
  • Mitä on nopea painonpudotus?
  • Onko nopea painonpudotus turvallista?
  • Näin pudotat painoa turvallisesti
  • Näin lasket kalorivajeen

Mitä on nopea painonpudotus?

Mitä tahansa dieettiä, joka väittää että se voi auttaa sinua pudottamaan merkittävän määrän painoa lyhyessä ajassa, voidaan pitää nopean painonpudotuksen dieettinä.

Tutkimusten mukaan 0.5-1kg painonpudotus on turvallinen, sekä paljon kestävämpi vaihtoehto keholle  kun 2kg tai jopa enemmän painon pudottaminen viikossa on nopea tahti, joka voi olla jopa vaarallinen pitkällä aikavälillä.1

Extremet, todella matalan kalorimäärän sisältävät dieetit perustuvat kaloritasapainoon, mutta ovat aivan liian rajoittavia. Jos kalorit menevät alle 1200kcal päivässä, voidaan sitä pitää erittäin matalan kalorimäärän dieettinä. Jos ruokavaliossa pysytään säännöllisesti tällä kaloritasolla, voi se toki johtaa nopeaan painonpudotukseen, mutta se voi myös tehdä haasteelliseksi saada välttämättömiä makroravinteita (proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa) ja mikroravinteita (vitamiineja ja mineraaleja).Erittäin matalan kalorimäärän ruokavaliota tulisi noudattaa vain silloin, kun lääketieteen ammattilaiset voivat antaa ohjeita ja valvoa dieetin etenemistä ja kehon reagointia.Näännytysdieetit ovat todella extreme muoto kalorien rajoittamisesta, jolloin tyypillisesti suositellaan vain veden nauttimasta joidenkin tavanomaisten keittiöstä löytyvien ainesosien kanssa. Painonpudotukseen ei ole taikajuomaa, ei vaikka lisäisit mitä viinietikkaa, sitrushedelmiä tai mausteita veteesi. Ilman riittävää kalorimäärää, sinulla ei ole energiaa tehdä asioita, jotka voisivat oikeasti auttaa pudottamaan painoa.Puhdistuskuurit ovat toisen tyyppisiä dieettejä, jotka lupaavat nopeaa painonpudotusta nauttimalla ainoastaan tietynlaisia juomia – tyypillisesti mehuja, smoothieita tai teetä. Tällaiset kuurit voivat johtaa nopeaan painonpudotukseen, mutta ne ovat usein ravinnollisesti riittämättömiä tukemaan terveyttä pitkällä aikavälillä.Ravintoaineita täynnä olevat mehut voivat väittää “puhdistavan ja nollaavan kehon”, mutta keho pystyy imeyttämään vain rajoitetun määrän vitamiineja ja mineraaleja päivässä ja suuri osa niistä kulkee vain nopeasti kehon läpi. Paras tapa puhdistaa keho, on syödä monipuolista ja terveellistä ruokaa säännöllisesti. Munuaiset ja maksa tekevät työtä sen puhdistuksen eteen, mitä keho tarvitsee. 

Onko nopea painonpudotus turvallista?

Yllä mainittujen villitysdieettien noudattaminen ei ehkä tee vahinkoa ensimmäisten muutaman päivän aikana, mutta ne voivat olla suuri riski pitkällä aikavälillä. Ilman riittävää ravintoa et pysty urheilemaan ja voit jopa kamppailla pelkästään päivittäisten rutiinien suorittamisessa.Nopean painonpudotuksen on osoitettu aiheuttavan vakavia lääketieteellisiä komplikaatioita, jotka vaativat hoitoa, kuten esimerkiksi sappikiviä. Extreme painonpudotus voi aiheuttaa nestehukkaa, elektrolyyttiepätasapainoa, sekä ongelmia verensokerin kanssa. Nopea painonpudotus voi aiheuttaa todennäköisesti myös heikkoa oloa, ärsyyntyneisyyttä sekä lihasmassan menetystä.

Näin pudotat painoa turvallisesti

Terveellinen elämäntyyli, jossa yhdistyy oikea määrä ravintoa ja lisääntynyt aktiivisuus, on oikea “temppu” saavuttaa negatiivinen kaloritasapaino.Eli käydäänpä taas perusasiat läpi. Kalorit mittaavat energiaa ja hiilihydraatit, proteiinit ja rasva ovat kaikki makroravinteita, jotka antavat keholle energiaa kalorien muodossa. Vitamiinit ja mineraalit ovat mikroravinteita, jotka ovat myös tärkeitä terveydelle. Poltamme merkittävän määrän kaloreita pelkästään tekemällä tavanomaisia asioita päivän aikana, mutta liikunta on usein avainasemassa kuluttamaan enemmän kaloreita kuin nautimme.Koska kaikilla makroravinteilla on tärkeä rooli kehomme toiminnoissa, ole varovainen dieettien kanssa, jotka sulkevat pois kokonaisia ruokaryhmiä tai ovat erittäin rajoittavia.Dieettikulttuurissa voidaan sanoa, että hedelmissä on paljon sokeria tai joissain kasviksissa on liian paljon hiilihydraatteja, mutta hiilihydraatit ja sokerit eivät ole “pahiksia”. Joo, voit kuluttaa liikaa sokeria, jos syöt kolme terttua banaaneja päivässä, mutta sokeri aiheuttaa ongelmia yleensä vain kun se on puhdistettuna ruoissa kuten jälkiruoat, suklaat ja makeiset ja silloinkin vain jos syöt niitä liiallisia määriä.Terveellinen kalorivaje auttaa pudottamaan painoa asteittain ja kestävästi. 

Näin lasket kalorivajeen

Noin 0.5kg painonpudotus viikossa vaatii noin 500 kalorin vajeen päivässä. Se vaje voi syntyä yhdistelmästä, jossa syödään hieman vähemmän ja liikutaan enemmän. Jos olet jo todella aktiivinen saliharrastaja, sinun tarvitsee ehkä keskittyä enemmän ruokailuun ja kalorimäärään. Jos kalorimääräkin on jo kohtuullisella tasolla, sinun pitää ehkä tehdä kovemmin töitä salilla, jotta painonpudotus onnistuu. Useimmat ihmiset tarvitset yhdistelmän molempia lähetymistapoja.

0.5-1kg painonpudotus viikossa on osoitettu turvalliseksi tahdiksi, joka on myös helpompi ylläpitää pidemmällä aikavälillä Käytä makrolaskuriamme, jos tarvitset apua aloittamiseen. Kalorien laskeminen ja liikunta vaativat paljon työtä, mutta se on todella tyydyttävää kun saavutat tavoitteesi.

Laske terveellinen kalorivaje täällä:
Ravinto

Näin lasket kalorivajeen | 3 helppoa askelta

Painonpudotus on yksinkertaista tiedettä – näin lasket onnistuneen kalorivajeen ja pääset vauhtiin kestävässä painonpudotuksessa.

Pähkinänkuoressa

Vaikka väitteet nopeasta painonpudotuksesta voivat kuulostaa houkuttelevalta, ne ovat usein liian hyvää ollakseen totta. Extremet dieetit voivat olla vaarallisia ja tekevät kompromissin hyvien ravintotapojen kanssa. Tärkeintä on opetella tasapainottamaan energiansaanti ja liikunta, jotta painonpudotus on turvallista ja kestävää.
Lisäravinteet

Makrolaskuri | Miten laskea makroravinteet joustavaan dieettiin?

Makrolaskurilla lasket kätevästi terveellisen ja optimaalisen ruokasuunnitelman omiin tarpeisiisi.

12 kuukautta AgoLouise Bula tasolla

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein