Ravinto

C-vitamiini | Mitä se on? Hyödyt? Puutosoireet? Lähteet?

Ravinnon puolesta arvioinut Claire Muszalski

Jos olet juuri ollut kipeänä, olet ehkä kuullut sanottavan, että sinun tulisi ostaa C-vitamiinia. C-vitamiini on yleisesti tunnettu sen vaikutuksesta terveelle immuunijärjestelmälle, mutta se sisältää paljon muutakin. Käy siis ostamassa appelsiineja ja lue sen potentiaalisista hyödyistä alapuolelta.

Tästä artikkelista löydät:

 • Mitä on C-vitamiini?
 • C-vitamiinin puutos
 • C-vitamiinin hyödyt
 • Sivuvaikutukset
 • Lähteet
 • C-vitamiini lisäravinteet

appelsiini c-vitamiini

Mitä on C-vitamiini?

C-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo, on vesiliukoinen vitamiini, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Kehomme ei voi itse valmistaa sitä, joten sitä on saatava ruokavaliosta päivittäin.

Suurin osa ihmisistä tuntee C-vitamiinin immuunijärjestelmän tehostajana, mutta se on mukana myös monissa muissa kehon prosesseissa. Se auttaa tuottamaan kollageenia, ylläpitämään sidekudoksia ja parantamaan haavoja. Se parantaa myös raudan imeytymistä kasviperäisistä lähteistä, mikä on erittäin tärkeää vegaaneille ja kasvissyöjille. C-vitamiini osoittaa vahvoja antioksidanttiominaisuuksia, ja useissa tutkimuksissa selvitetään sen merkitystä ikääntymisen estämisessä ja sairauksien ehkäisyssä.1 Lisäksi C-vitamiini osallistuu proteiinien aineenvaihduntaan – tehden siitä tärkeän kaikille, jotka harrastavat liikuntaa.

C-vitamiinin puutos

Pitkäaikainen riittämätön C-vitamiinin saanti aiheuttaa skorpientia, jonka useat tuntevat sairautena, jonka merimiehet saivat pitkään merellä ollessaan ilman tuoreita hedelmiä (tai muita ravinnonlähteitä). C-vitamiinin puutoksesta on useita merkkejä:

1. Pitkäaikainen C-vitamiinin puute tarkoittaa, että keho ei pysty muodostamaan kollageenia, mikä voi hajoittaa kehon kudoksia.

2. C-vitamiinin puutoksen ensimmäisiä oireita ovat yleensä:

 • Väsymys ja heikotus
 • Ientulehdus
 • Mustelmat, jotka ilmestyvät helposti ja haavat, jotka eivät parane
 • Punasiniset täplät / mustelmat iholla1

3. Pitkäaikainen vaje voi johtaa masennukseen, hampaiden irtoamiseen, verenvuodon lisääntymiseen ja luusairauksiin (lapsilla). Vaikka pitkäaikainen vajaus on hyvin harvinaista kehittyneissä maissa, se voi ääritapauksissa johtaa jopa kuolemaan.

appelsiini c-vitamiini

C-vitamiinin edut

C-vitamiinilla on monia etuja ja toimintoja, joilla se pitää kehosi terveenä. Tässä niistä muutama:

1.Vähentää tavallisen flunssan vakavuutta

Vaikka tämä onkin yleisesti hyväkytty, tutkimukset ovat edelleen ristiriitaisia C-vitamiinin suorasta vaikutuksesta flunssaan. Se näyttää kuitenkin selkeästi lyhentävän flunssan kestoa ja pitävän oireet lievempinä.1 Vanhusten ja tupakoivien sekä lisääntyneen stressin alaisten väestöryhmien, kuten äärimmäisen liikunnan harjoittajien ja ankarassa ympäristössä asuvien keskuudessa, on näyttöä siitä, että vitamiini C voi itse asiassa vähentää  tavallisen flunssan esiintyvyttä.1

2.Voimakas antioksidantti

C-vitamiinia on käytetty vuosien ajan useiden ihoon liittyvien ongelmien hoitamiseen, koska se kykenee antioksidanttina torjumaan vapaita radikaaleja.1 Tästä syystä sitä löytyy monista kosteutusvoiteista ja kasvonaamioista, joiden väitetään tuovan iholle säteilevää hehkua. Sitä löytyy myös ikääntyneelle iholle tarkoitetuista tuotteista, koska sen ajatellaan parantavan ihon kimmoisuutta.

3. Auttaa parantamaan haavoja

Koska C-vitamiinilla on tärkeä rooli kollageenin tuotannossa, se voi olla erityisen hyödyllinen erityyppisten haavojen ja vammojen parantamisessa – pienistä leikkauksista murtuneisiin luihin.1.

4. Tehokkaat antioksidanttitoiminnot

Säännölinen korkea C-vitamiinin saanti on liitetty alhaisempaan kaihin muodostumisen riskiin ikääntymisprosessissa, samoin kuin ikään liittyvään sokeuteen. C-vitamiinia kuitenkin tutkitaan yleensä muiden antioksidanttien yhteydessä, mikä vaikeuttaa suoran suhteen osoittamista.

C-vitamiinin mahdolliset sivuvaikutukset

Vaikka C-vitamiinin toksisuus on alhainen, se voi silti aiheuttaa joitain vähäisiä vaikutuksia liiaallisilla määrillä, kuten ruuansulatusvaivoja. Suuri määrä C-vitamiinia saattaa olla yhteydessä munuaiskivien muodostumisen lisääntymiseen ihmisillä, jotka ovat jo valmiiksi altistuneita. Se voi myös häiritä muita vitamiineja ja mineraaleja liiallisina määrinä. Sallittu yläraja (määrä, joka voidaan kuluttaa päivittäin ilman negatiivisia vaikutuksia) on kuitenkin 2000mg – erittäin suuri määrä, jonka voisit saada vain ravintolisistä.1

C-vitamiini | Lähteet

C-vitamiinia saa monista luonnollisista lähteistä, lähinnä hedelmistä ja vihanneksista, jotka voivat auttaa sinua lisäämään C-vitamiinin saantiasi.

Keskimäärin suositeltava aikuisen saanti on 75 mg naisilla ja 90 mg miehillä. Yllättäen jotkin vihannekset ovat listalla korkeammalla kuin jotkkin hedelmät. Tässä muutama monista C-vitamiinia sisältävistä ruuista:

 • Punainen paprika – 95 mg annosta kohden
 • Appelsiinimehu – 93 mg annosta kohden
 • Kiivi – 64 mg hedelmää kohti
 • Parsakaali – 51 mg annosta kohden
 • Mansikat – 49 mg annosta kohden
 • Tomaattimehu – 33 mg annosta kohden
 • Kukkakaali – 26 mg annosta kohden1

C-vitamiinilisät

C-vitamiinia voi saada myös ravintolisistä. Monille tämä on paljon helpompaa, koska voi olla vaikeaa ja kallista varmistaa, että syöt päivittäin riittävän suuret määrät tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, joita yllä on lueteltu. On olemassa useita erityyppisiä C-vitamiinilisiä, jotka sopivat eri ihmisille.

C-vitamiinitabletit, kuten C-vitamiini Plus, ovat erinomaisia ​​”yksi tabletti päivässä”-lisiä, joita kuka tahansa voi ottaa lisätäkseen C-vitamiinin saantia. Nämä tabletit on suunniteltu parantamaan immuunijärjestelmääsi ja ylläpitämään sidekudosta. Ne sisältävät 1 g C-vitamiinia tablettia kohti (1250% DV), joten ne ovat erinomaisia ​​ihmisille, jotka todella haluavat nostaa C-vitamiinitasoaan dramaattisesti.

Toinen vaihtoehto on multivitamiinit, kuten Daily Multivitamin, joka auttavat lisäämään C-vitamiinin saantia, samoin kuin A-, B-, D- ja E-vitamiinin. Tämä sopii ihmisille, jotka haluavat lisätä kokonaisvitamiininsaantiaan. Se on myös budjettiystävällinen, koska saat kaikki vitamiinit yhdessä helposti nieltävässä tabletissa.

Jotkut eivät halua ottaa tabletteja, koska niitä on vaikea niellä. Jauhemaisia ​​vaihtoehtoja on monia, kuten multivitamiinijauhe, C-vitamiinijauhe ja C-vitamiinijauhetabletti, jonka voi sekoittaa veteen, luoden näin helposti nautittavan juoman, joka täyttää kaikki vitamiinitarpeesi.

Loppukaneetti

C-vitamiini on erittäin voimakas vitamiini, jolla on monia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Sitä  saa laajalti monista tuoreista hedelmistä ja vihanneksista, sekä ravintolisistä.

C-vitamiini tarjoaa monia etuja, joita tutkitaan koko ajan. Hyvin tasapainoisen ruokavalion tulisi estää C-vitamiinin puutos, mutta myös lisäravinteita käytetään yleisesti. Keskustele lääkärisi kanssa, jos huolehdit riittävästä C-vitamiinin saannista.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi


1. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin C: Health Professionals Fact Sheet, 2020. Accessed March 12, 2020.Myprotein

Myprotein

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä