Ravinto

Kookos | Hyödyt ja sen monet muodot

Kookosta on pidetty epäterveellisenä monia vuosia sen sisältämien tyydyttyneiden rasvojen korkean pitoisuuden vuoksi, mutta nyt sen on todistettu auttavan kehoa monilla tavoilla!

Kookosta on tarjolla monissa muodoissa – ei pelkästään hedelmänä, vaan myös kookosvetenä, kookosöljynä, kookosjauhona ja kookosmaitona. Kookos nostaa edelleen suosiotaan ja tässä artikkelissa kerromme, mistä syystä…

#1 Kookoksessa on paljon ravintokuitua

Kookos on oiva apu ruoansulatustoiminnoille, sillä se sisältää 61% kuitua. Se tuottaa lyhytketjuisia rasvahappoja (SCFA), jotka ovat elintärkeitä terveydellemme ja suolistollemme. Kookosta tutkineen Tohtori Bruce Fifen mukaan on havaittu, että poikkeuksellisen alhainen taso lyhytketjuisia rasvahappoja paksusuolessa voi aiheuttaa ravitsemuksellisia puutteita, mikä puolestaan voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta ja verenvuotoa [1]. Lyhytketjuisia rasvahappoja sisältävien ruoka-aineiden nauttiminen voi auttaa vähentämään edellä mainittuja riskejä. “Coconut secrets” verkkosivulla todetaan, ettei kehomme pysty sulattamaan kookoksen sisältämää ravintokuitua, mikä tarkoittaa, että kookoksella on vain vähän vaikutusta veren sokeripitoisuuteen [2].

#2 Kookos voi vähentää näläntunnetta

Ravitsemus-asiantuntija Kris Gunnars vahvistaa, että kookoksen rasvahapot käyttäytyvät aineenvaihdunnassa samalla tavalla kuin jos keho olisi ketoositilassa. Tässä tilassa ruokahalu vähenee [3].

Jos yrität laihduttaa, on kookos hyvä tapa ylläpitää kylläisyydentunnetta aterioiden välissä ja hylätä tapa syödä huonoja ruokia. Vaihda epäterveelliset välipalat, kuten kakut, makeiset ja sipsit kookosvälipaloihin ja -juomiin.

Kookos voi myös auttaa vähentämään vaarallisimpien rasvojen määrää sisäelinten ympäriltä, mitkä voivat kerääntyessään johtaa terveysongelmiin.

#3 Auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa

Suurin osa tämän hedelmän sisältämästä rasvasta imeytyy suoraan verenkiertoon ja siirtyy nopeasti maksaan tuottamaan energiaa. Kookos ei kuitenkaan jätä velttoa tunnetta, toisin kuin jotkut vitamiinilisät, vaan saat siitä lisää virtaa!

#4 Auttaa vahingoittuneita hiuksia ja kosteuttaa ihoa

Kookosöljyssä on myös paljon muita hyötyjä, millä ei ole mitään tekemistä sen syömisen kanssa. Monet ihmiset rakastavat käyttää kookosta kauneudenhoidossa, mm. ehostamaan ihonväriä. Öljyä voidaan käyttää kuivalle iholle, koska se on nopeasti imeytyvää. Lisäksi Yhdysvaltojen National Library of Medicine ja National Institutes of Healthin tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosöljy jättää ihon täydellisesti kosteutetuksi, ja voi parantaa lipidiaineiden määrää, joita ihomme tarvitsee [4].

Kookosöljy ei ole pelkästään hyvä iholle, mutta se voi olla todella suojaava myös hiuksille ja se voi estää 20% auringon ultraviolettisäteilystä. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, ihmiset käyttävät kookosöljyä suun puhdistamiseen purskuttelemalla. Tämä voi tappaa osan haitallisista bakteereista suusta ja parantaa pahan hengityksen!

#5 Antaa nopean energiasysäyksen

Kuten aiemmin mainittiin, kookos antaa ravitsevaa lisäenergiaa, jos tunnet itsesi väsyneeksi.

Ihmiskeho ei varastoi keskipitkäketjuisia triglyseridejä (MCT) kehoon rasvaksi. Kun kookosta on nautittu, se imeytyy elimistöön ja se ​​lähetetään suoraan maksaan tuottamaan energiaa. Kookos tukee myös kovissa fyysisissä urheilusuorituksissa.

Koska kookos ylläpitää energiaa, se voi edistää kilpirauhasen tervettä toimintaa ja auttaa kroonisen väsymyksen oireisiin [5]. Tästä syystä kookosvedestä kuivattua jauhetta löytyy joistakin lisäravinteista, kuten MYAMINO Complex – aminohapposekoituksesta, joka on suunniteltu täydentämään ruokavaliota, sekä nesteyttämään ja energisoimaan!

Kookos on siis hyvin monipuolinen hedelmä, jolla on monia positiivisia vaikutuksia ja käyttötarkoituksia, mitkä sopivat hyvin erilaisiin elämäntyyleihin.

 

 

Lähteet:

1) Coconutresearchcenter.org. (2005). Healthy Ways Newsletter 2-4 by Doctor Bruce Fife. [1]

2) Coconutsecret.com. (2009). Coconut Health Secrets. [2]

3) Kris Gunnars, B. (2013). 10 Proven Health Benefits of Coconut Oil (No. 3 is Best) [3]

4) VM, A. (2016). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. – PubMed – NCBI. [4] 5) 1 Hour Athlete. (2015). 15 Reasons You Need to be Eating Coconut Oil. [5]

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiMyprotein

Myprotein

Writer and expert


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa