Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

10 luonnonmukaista tapaa ehkäistä päänsärkyä

10 luonnonmukaista tapaa ehkäistä päänsärkyä
Myprotein
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Myprotein:n profiili

Päänsärky on yksi yleisimmistä ja turhauttavimmista vaivoista. Harvoin kuitenkaan ajattelemme elämäntyyliämme ja ruokavaliotamme, kun kärsimme päänsärystä. Sen sijaan tartumme liian herkästi särkylääkkeisiin ja odotamme seuraavaa päänsärkyä. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, kuinka tärkeä elämäntyyli on, kun mietitään päänsäryn hallintaa, hoitoa ja pysyvää paranemista. Jos pystyt karsimaan infektioita aiheuttavia lähteitä (pudota ylimääräinen paino, ota gluteiiniton ruokavalio osaksi elämääsi, vähähiilihydraattinen ruokavalio on myös hyvä vaihtoehto ja pidä hyvät rasvat korkealla ja pidä verensokerisi terveellisellä tasolla), pystyt hallitsemaan päänsärkyjä.

Idea siitä, että voimme jossain tapauksessa eliminoida yleisimmät neurologiset vaivat, on voimaannuttava. Useimmat ihmiset kääntyvät välittömästi lääkkeiden puoleen etsiessään hoitokeinoa päänsärkyyn. He eivät huomaa parannuskeinoja, jotka ovat muutaman elämäntapamuutoksen päässä. Ja ne keinot ovat vielä täysin ilmaisia.

Moni asia voi laukaista päänsäryn, eikä jokaista voi listat yhdessä artikkelissa, mutta tässä kuitenkin muutama vinkki päänsärystä kärsiville:

Juo tarpeeksi vettä

Juo herätessäsi, kotona, töissä/koulussa, ennen treeniä sekä sen aikana että jälkeen! Suurin syy useimpiin päänsärkyihin on elimistön kuivuminen. Kuivuneen elimistön lihakset ovat jäykempiä ja alttiimpia loukkaantumisille. Paras tapa pitää keho nesteytettynä on tietysti puhdas vesi. Tottakai voit juoda kahvia, teetä tai muita juomia, jotka auttavat treeniäsi (kuten esim. ennen treeniä nautittavat juomat, aminohapposekoitukset, proteiinipirtelöt jne.), mutta colan, limun tai mehun sijaan kannattaisi valita vesi.

Nuku tarpeeksi

Pidä erittäin tarkkaa unirytmiä. Tämä on avain kehon hormonien säätelyyn ja homeostaasiin, joka on kehon luontainen olotila, missä se on fysiologisesti tasapainossa. Kannattaa kiinnittää huomiota riittävään lepoon ja nukkua tarpeeksi!

Laihduta ylimääräinen rasvakudos pois

Mitä enemmän painat sitä varmemmin kärsit päänsäryistä. Eikä pelkästään päänsärky ole ongelma, vaan ylipaino aiheuttaa turhaa työtä ja kipua nivelille. Ei ole sattumaa, että useimmilla ylipainoisilla ihmisillä on polvi- ja nilkkavaivoja. Eivätkä pelkästään nivelet ole koetuksella, vaan koko keho kärsii ylipainosta. Se aiheuttaa enemmän ongelmia kehon sisällä (sisäelimissä) kuin mitä on nähtävissä kehon ulkopuolella.

Pysy aktiivisena

Kävele, käy haukkaamassa raitista ilmaa joka päivä ja urheile hieman säilyttääksesi kehosi liikkuvuuden. Istuminen koko päivän ajan mahdollistaa lihomisen, heikentää immuunijärjestelmää, kehosi toimii huonommin ja on herkempi infektioille. Vinkkinä: mikä tahansa urheilu treenaa kehosi lisäksi myös aivojasi.

Tarkkaile kofeiinin ja alkoholin käyttöäsi

Käytettynä liiallisesti molemmat voivat laukaista päänsäryn. Toisaalta molemmat aiheuttavat kuivumista ja tiedämme kuinka se vaikuttaa kehoon.

Älä jätä aterioita välistä tai syö epäsäännöllisesti

Kuten nukkumisenkin kanssa, ruokailutottumuksesi säätelevät monia kehon hormoneja, jotka voivat altistaa päänsärylle. Syö siis säännöllisesti pieniä aterioita - vältät tällä tavoin myös ylensyömisen illalla.

Pysy rauhallisena

Hallitse stressiä, ahdistusta, huolta ja jopa innostuneisuutta. Nämä tuntemukset ovat yleisimpiä syitä aiheuttamaan päänsärkyjä. Ihmiset, jotka kärsivät migreenistä, ovat yleensä herkkiä stressaaville tilanteille, jotka aiheuttavat piikin tietyissä aivojen kemikaaleissa, jotka voivat provosoida verisuonimuutoksia ja aiheuttaa migreenin. Tunteet, kuten ahdistus ja huoli voivat lisätä lihasjännitystä ja laajentaa verisuonia. Meditointi, jooga, pilates tai vaikka rauhallinen kävely ulkona voi auttaa pitämään mielesi rauhallisena ja näin ehkäistä päänsärkyä.

Syö terveellisesti

Syö mahdollisimman puhdasta ruokaa. Vähäsokerinen, vähähiilihydraattinen ja korkea hyvien rasvojen määrä ruokavaliossa auttaa pitkälle, kun halutaan minimoida riskit päänsärylle. Ole erityisen tarkkaavainen kypsytettyjen juustojen, lihavalmisteiden ja natriumglutamaatin lähteiden suhteen. Nämä aineet voivat aiheuttaa jopa 30% migreeneistä.

Kuuntele kehoasi

Selvitä päänsärkyjesi kaava. On hyvä tietää, million olet suurimmassa riskissä saada päänsäryn ja ole silloin tarkimmillasi. Naiset voivat yleensä jäljittää päänsäryt kuukautiskiertonsa mukaan. Jos pystyt hahmottamaan omat kaavasi, pystyt paremmin ymmärtämään yksilöllisiä päänsärkyjäsi ja toimimaan tilanteen mukaan.

Hieronta

Viimeisenä suosikkiterapia: pimennä ja hiljennä huone, hiero ohimoitasi pehmein pyörivin liikkein. Voit vahvistaa vaikutusta parilla pisaralla piparminttuöljyä. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kannattaa tietenkin etsiä kunnollinen, ammattimainen hieroja.

 

Jos käytät näitä vinkkejä, voidaan taata, että koko elämäsi on terveempää ja parempaa, ilman ärsyttäviä päänsärkyjä! Onnea matkallesi!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Myprotein
Writer and expert
Näytä Myprotein:n profiili
myprotein