Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Elämäntapavalmentaja jakaa 12 vinkkiä, joiden avulla pääset tavoitteisiisi

Elämäntapavalmentaja jakaa 12 vinkkiä, joiden avulla pääset tavoitteisiisi
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Miten usein olet asettanut itsellesi tavoitteita ja sitten luovuttanut niiden suhteen? Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Tämä on paljon yleisempää kuin uskotkaan.Tyypillinen skenaario menee kutakuinkin näin… Sinulla on ollut tietty tavoite mielessä jo jonkin aikaa. Alussa et malta odottaa, että pääset toteuttamaan sitä – olet motivoitunut ja optimistinen. Mutta ennen kuin huomaatkaan, se tunne hälvenee, elämä tulee tielle, tekosyitä alkaa sadella, ja motivaatio katoaa. Tavoite ei tunnukaan enää niin saavutettavalta.Mutta miksi näin tapahtuu, ja miten sen voisi estää?Motivaatio on hieno tunne, mutta se on vain sitä – tunne. Kuten kaikki tunteet, se tulee ja menee, joskus hyvinkin nopeasti. On tärkeää, että voi aloittaa matkan tavoitteisiinsa positiivisessa mielentilassa ja hyvin motivoituneena, mutta se tuskin kestää koko matkan ajan. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, miten tavoitetta voi lähestyä, jotta onnistumisen mahdollisuus kasvaa.Tässä tulee elämäntapavalmentajan neuvot siihen, miten voit lähestyä tavoitteitasi jatkossa eri tavalla ja yhdistää strategioita, jotka auttavat tekemään niistä saavutettavampia. 

12 tehokasta tapaa saavuttaa tavoitteet

1. Aloita oikein

Älä edes yritä taklata kaikkia 17 uuden vuoden lupausta kerralla. Ole järkevä tavoitteiden suhteen ja mieti haluatko todella saavuttaa ne kaikki. Vähemmän on enemmän, joten valitse maksimissaan kaksi tavoitetta, joihin haluat keskittyä.  

2. Tiedä oma “miksi”

Tästä tavoitteiden asettamisen tulisi aina alkaa. Tarvitset selkeän ymmärryksen siitä, miten nämä tavoitteet tulevat vaikuttamaan sinuun ja sinun elämääsi. Jos syy ei ole tarpeeksi vahva, tai se ei ole linjassa omien arvojesi kanssa, et todennäköisesti pysty keskittymään siihen tarpeeksi saadaksesi sen tapahtumaan. Halu, keskittyminen ja tarkoitus ovat resepti menestykseen. Mieti siis, miksi haluat saavuttaa tämän tavoitteen ja tee siitä tarkka.Mieti esimerkiksi näitä asioita:Mitä tunteita tämän tavoitteen saavuttaminen sinussa herättää?Mitä osia elämässäsi tämän tavoitteen saavuttaminen muuttaisi?Miten se tulee vaikuttamaan itsetuntoosi?Jos vastaukset näihin kysymyksiin herättävät positiivisia tunteita, saavat sinut innostumaan tai toiveikkaaksi, niin sitten tavoitteet ovat todennäköisesti tavoittelemisen arvoisia. 

3. Lopputulos vs prosessi

Tavoitteiden asettamisessa on tärkeää olla tarkka, ja tämä pätee myös siihen, minkä tyyppisen tavoitteen asetat. Tapa millä kehystät tavoitteesi voi vaikuttaa menestykseesi. Lopputulokseen keskittyvät tavoitteet, kuten 2 kg laihduttaminen kahdessa viikossa, salilla käynti joka maanantai, tai maratonin juokseminen alle neljään tuntiin, ovat erilaisia kuin prosessiin keskittyvät tavoitteet, kuten makeiden herkkujen vähentäminen vain yhteen päivään viikossa, liikunnan lisääminen viikkoon, tai 3 kk juoksuohjelma.Kysy itseltäsi, minkä tyyppinen tavoite olisi sinulla kaikista hyödyllisin. Lopputulokseen perustuvat tavoitteet voivat saada aikaan paljon painetta suoriutumisesta. Prosessiin perustuvat tavoitteet puolestaan antavat sinulle mahdollisuuden nauttia matkasta ja kokea prosessin osana saavutusta.  

4. Juhli pieniä voittoja

Pieniä voittoja matkan varrella ei kannata unohtaa. Pienten etappien juhlistaminen voi auttaa pysymään motivoituneena ja tehdä kehityksestä paljon tietoisempaa. Tämä voi myös tarjota lisää boostia jatkamiseen ja kohottaa itsetuntoa.Miksi et käyttäisi tässä luovuutta, ja luo vaikka “palkintotaulukko”. Voit lisätä jännitystä ja hauskuutta prosessiin luomalla taulukon, josta voit nähdä oman kehityksesi.  

5. Puhu siitä

Omista tavoitteista puhuminen muille ihmisille, tai saman tavoitteen jakaminen jonkun toisen kanssa, voi tehdä hyvistä päivistä vieläkin parempia ja huonoista päivistä hieman helpompia. Erään tutkimuksen mukaan ylämäkeen kävelevät ihmiset kokivat mäen vähemmän jyrkäksi, jos he kävelivät sitä ystävän kanssa. Tämä osoittaa sen, että kumppanuus voi tehdä asioista vähemmän pelottavia ja helpommin hallittavia.Muista, että ystäväsi ei tarvitse jakaa juuri samaa tavoitetta kanssasi. Tavoite ei ole tärkein, vaan haasteiden jakaminen ystävän kanssa. 

6. Visualisoi menestys

Visiokartoista on tullut todella suosittuja ihmisten keskuudessa, jotka haluavat saavuttaa tiettyjä tavoitteita. Visiokartta ja menestyksen hahmottaminen mielikuvaharjoittelun avulla voi lisätä itsevarmuutta omasta kyvystä menestyä tavoitteessa.Pinterest tai klassinen leikkaa-ja-liimaa metodi voi olla tehokas tapa saada inspiraatiota omaan visiokarttaan ja antaa boostia omaan tekemiseen. 

7. Lähteet ja resurssit

Motivaation ylläpitäminen voi olla helpompaa, kun voit kuunnella ja oppia muilta, sekä nauraa muiden kanssa – etenkin ihmisten, jotka jakavat saman tavoitteen kanssasi. Podcastit ja kirjat, jotka keskittyvät tavoitteiden asettamiseen voivat myös lisätä motivaatiota. 

8. Varo sanojasi

Se miten puhut itsestäsi ja tavoitteistasi on tärkeää. Monet ylenkatsovat tätä neuvoa, mutta jopa äänensävy, jolla puhut tavoittestasi, voi olla merkityksellinen. Jos koko ajan puhut sitä, kuinka vaikeaa ja haastavaa jokin asia on, alat keskittyä vain negatiiviseen, ja se saa tavoitteen tuntumaan entistäkin vaikeammalta.Toisaalta taas, jos keskityt pieniin voittoihin, kuten vaikka siihen, että menit salille, vaikka et oikeasti halunnut, voit osoittaa itsellesi olevasi kykeneväinen saavuttamaan tavoitteesi.Näiden seuraavien lauseiden täydentäminen joka aamu, on hyvä harjoitus, joka auttaa kehittämään omaa sietokykyä ja uskoa omiin kykyihin:“Minä osaan…”,“Minä olen…”,“Minulla on…”Kokeile itse. 

9. Ole se henkilö keneksi haluat tulla

Mitä tavoitteesi saavuttaminen tulee antamaan sinulle? Monille meistä se on itsevarmuus. Ala siis käyttäytymään sen mukaan, vaikka et vielä tuntisi oloasi niin itsevarmaksi.Miten itsevarma ihminen käyttäytyisi? Ehkä hän käyttäisi niitä kaapissa odottavia treenivaatteita, joita et ole vielä uskaltanut laittaa päällesi? Yksinkertaisetkin asiat, kuten niiden treenivaatteiden pukeminen päälle, lähettää viestin aivoille, että olet kehittymässä haluamaasi suuntaan. 

10. Ammattiapua

Älä pelkää pyytää apua tavoitteesi saavuttamiseksi. Tarjolla on runsaasti ammattilaisia, jotka jakavat mielellään omaa osaamistaan ja tukevat sinua matkallasi.Henkilökohtaiset valmentajat, ravitsemusterapeutit, urheilujärjestöt ym. Voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi helpommin. Jopa valmentajilla on yleensä omat valmentajat. Oikeanlainen tuki ja vastuu voivat todella muuttaa elämää, joten mieti sellaisen hankkimista tavoitteesi tueksi. 

11. Dokumentoi kaikki

Prosessin dokumentointi on usein hyödyllistä matkalla tavoitteisiin. Se tarjoaa myös hieman painetta, joka voi auttaa pysymään kiinni tehtävässä. Ihmiset, jotka pitävät kirjaa tavoitteistaan ja omasta kehityksestä, saavuttavat ne suuremmalla todennäköisyydellä kuin ihmiset, jotka eivät pidä kirjaa. Kannattaa siis dokumentoida oma kehitys, sekä haasteet ja onnistumiset matkan varrella. 

12. Epätäydellisyys

On tärkeää muistaa, että kaikki kokevat takaiskuja, eikä mikään suunnitelma ole täysin vedenpitävä. Tämä on normaalia ja osa prosessia. Epätäydellisyys on paljon parempi vaihtoehto kuin “kaikki tai ei mitään” -asenne.Jos pystyt jo heti alkuun hyväksymään sen tosiasian, että kaikki ei tule menemään täydellisesti, voi se auttaa välttämään syyllisyyden ja häpeän tunnetta silloin kun asiat eivät mene juuri niinkuin piti. Koita vain ilmestyä paikalle, tee pienejä tekoja säännöllisesti, ja ole kärsivällinen itsesi kanssa. Tämä antaa sinulle paljon paremmat eväät menestykseen. 

Pähkinänkuoressa

Kun alat ottaa näitä neuvoja käyttöösi, muista keskittyä prosessiin eikä vain lopputulokseen. Joinakin päivinä tuntuu kaikki onnistuvan, toisina taas hommat eivät mene aivan putkeen, mutta yksi hetki tai edes päivä ei määrittele tuloksia, jos tekemisesi on muutoin linjassa tavoitteidesi kanssa.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein