Ravinto

Veriryhmä ja ruokavalio | Syö oman veriryhmäsi mukaan

Veriryhmään perustuva ruokavalio on tullut suosituksi parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Tässä ruokavaliossa ei ole niin yleistä lähestymistapaa kuin muissa ruokavalioissa, vaan siinä eri veriryhmille on koostettu oma optimaalinen ruokavalio. Tämä saattaa kuulostaa hieman tekniseltä lähestymistavalta ruokavalioon, mutta sille ei ole mitään tieteellisiä perusteita. Onko se siis hyödyllinen? Katsotaanpa hieman yksityiskohtia ja otetaan selvää.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:

  • Mikä on veriryhmäruokavalio?
  • Mitä minun pitää syödä oman veriryhmän mukaan?
  • Toimiiko veriryhmäkohtainen ruokavalio?

Veriryhmadieetti

Mikä on veriryhmäruokavalio?

Veriryhmäkohtainen ruokavalio on villitys, jonka mukaan syödään tiettyjä ruokia oman verityypin mukaan – A, B, AB, tai O. Ruokavalion teki suosituksi lääkäri Peter D’Adamon kirja Eat Right 4 Your Type, jossa väitetään ruokavalion yksilöllistämisen verityypin mukaan optimoivan terveyttä.

Tämän idean mukaan on katsottava esi-isien genetiikkaa ja selvitettävä mistä he tulivat ja mitä he söivät. D’Adamo väittää, että kyseisen ruokavalion noudattaminen mahdollistaa paremman ruoansulatuksen, parantaa energiatasoja, auttaa pudottamaan painoa ja vähentää jopa tiettyjen sairauksien riskiä. Näille väitteille ei ole kuitenkaan tieteellistä tukea.1

 

Mitä minun pitää syödä oman veriryhmän mukaan?

Neljä veriryhmää ovat A, B, AB ja O, joilla kaikilla on positiivinen ja negatiivinen ryhmä. Ruokavalio veriryhmän mukaan kertoo minkälaisia ruokia sinun tulisi syödä oman veriryhmäsi mukaan.

Veriryhmä A:

D’Amadon kirjan mukaan ihmisten, joilla on A-tyypin veriryhmä tulisi noudattaa maidotonta ruokavaliota ja syödä kasvispohjaisesti paljon vihanneksia, hedelmiä, täysjyviä, papuja, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä.

D’Adamon mukaan A-veriryhmän omaavilla ihmisillä on herkkä immuunijärjestelmä ja pitäisi siksi suosia orgaanisia ja tuoreita täysjyviä.1 Näillä väitteillä ei tosin ole tieteellisiä perusteita. Vaikka runsas vihannesten ja täysjyvien syöminen on toki terveellistä, saatat silti kaivata ruokavalioosi maitotuotteita ja lihaa, esimerkiksi kalsiumin ja proteiinin lähteiksi.

  

Veriryhmä B:

Veriryhmäruokavalion mukaan B-veriryhmän omaavat ihmiset ovat nomadeja1, joiden tulisi syödä tiettyjä lihoja, vihreitä vihanneksia, kananmunia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Pähkinöitä, siemeniä, maissia, vehnää, linssejä, tomaatteja ja kanaa tulisi välttää.

Kaikki ruoat kiellettyjen listalla ovat kuitenkin hyviä ruokia, joilla on myös terveysvaikutuksia. Pähkinät ovat esimerkiksi erinomainen terveellisten rasvojen lähde ja linseissä on erinomainen kuitusisältö.

  

Veriryhmä AB:

D’Adamon mukaan tämän veriryhmän ihmiset voivat syödä mitä tahansa veriryhmien A ja B ruokavaliosta, mutta heidän tulisi noudattaa pääosin vegaanista ruokavaliota.1 Ei ole tiettyjä ruokia, joita tulisi välttää, vaikka tohtori D’Adamon mukaan tämän tyypin ihmisillä on yleensä matala vatsahappojen taso, joten kofeiinia ja alkoholia on hyvä välttää.

Tieteellistä tukea näillekään väitteille ole ja vegaaninen ruopkavalio ei ehkä ole oikea vaihtoehto monille ihmisille.

  

Veriryhmä O:

Tämän niin kutsutun “metsästäjä-tyypin”1 ihmisiä suositellaan syömään maidottomasti ja välttämään myös viljoja. O-veriryhmän ihmisille suositellaan ruokavalioon paljon rasvatonta lihaa, kalaa ja kanaa sekä maltillista määrää vihanneksia, kananmunia, pähkinöitä ja siemeniä.

Mikä tahansa ruokavalio, jossa suositellaan “maltillista” määrää vihanneksia, on hieman kyseenalainen. Erilaisten hedelmien ja vihannesten syöntiä suositellaan terveellisen elämäntyylin ylläpitämiseksi, ellei lääkärisi ole neuvonut toisin.

 

Toimiiko veriryhmäkohtainen ruokavalio?

Tällä hetkellä ei ole mitään tieteellisiä todisteita sille, että oikeanlainen ruokavalio olisi riippuvainen veriryhmästä. Itse asiassa vuonna 2014 suoritetun 1,455 osallistujan tutkimuksen mukaan ei löydetty yhtään todisteita tukemaan tätä hypoteesia.2 Toki tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö kyseinen ruokavalio voisi toimia.

Kriittistä mille tahansa ruokavaliolle ja sen toimivuudelle on se, saako siitä tarpeeksi mikro- ja makroravinteita, joita tarvitset sekä saatko siitä oikean määrän kaloreita.

Veriryhmä-ruokavalio kannustaa syömään tervellisiä prosessoimattomia ruokia, jotka ovat hyväksi terveydelle ja auttavat myös mahdollisesti pudottamaan painoa. Joillekin veriryhmille ruokarajoitukset ovat kuitenkin sen verran tiukkoja, että voi olla vaikeaa saada kyseisestä ruokavaliosta kaikki tarvitsemansa ravinteet. Etenkin A- ja O-veriryhmille rajoitettu ruokavalio voi aiheuttaa puutteita tietyissä vitamiineissa ja mineraaleissa.

Jos nautit näiden ruokien syömisestä ja pystyt pitämään tästä ruokavaliosta kiinni useita kuukausia kerrallaan, tämä saattaa hyvinkin toimia sinulle. Jos onnistut pudottamaan painoa veriryhmädieetin avulla, se johtuu kalorien rajoittamisesta, johon puolestaan löytyy paljon vähemmän rajoittavia  vaihtoehtojakin.

 

Muista tämä


Veriryhmäkohtainen ruokavalio perustuu tiettyjen ruokien syömiseen, jotka sopivat omalle veriryhmälle. Tämän ehdotetaan auttavan painonpudotuksessa, parantavan ruoansulatusta ja nostavan energiatasoja. Nämä väitteet perustuvat toistaiseksi vain teoriaan, eikä niitä ole pystytty tukemaan tieteellisillä todisteilla.

Veriryhmäruokavalio kuitenkin suosii yleisesti terveellisempiä ruokavaihtoehtoja (joillekin veriryhmille on enemmän rajoituksia), joten se voi olla mahdollisuus kokeilla terveellisempää elämäntyyliä. Kannattaa kuitekin pitää mielessä, että on olemassa helpompia tapoja noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja pudottaa painoja, ilman suurta määrää rajoituksia ruokavalioon.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiLaura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä