Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

10 terveellistä tapaa etätyöskentelyyn

10 terveellistä tapaa etätyöskentelyyn
Laura Myllykoski
Writer and expert10 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Etätyö on pandemian myötä muuttunut osaksi monen tietotyötä tekevän arkea. Se tuo paljon vapautta ja mahdollistaa helpomman elämänhallinnan, mutta se voi olla myös vaikeaa. Nämä 10 terveellistää tapaa auttavat tekemään etätyöskentelystä mukavaa ja tuotteliasta.

Työtila Etätyö

1.  Luo työtila

Käytä yksi iltapäivä oman työtilan luomiseen. Tavoitteena on luoda tila, jossa työskentely on mieleistä, olipa kyseessä sitten olohuoneen nurkkaus tai kokonainen työhuone.

Koristele tila itsellesi mieluisella tavalla: kasveilla, latausasemilla, toimistotarvikkeilla, jne. Varmista myös, että sinulla on tilaa laskea kahvikuppisi pöydälle.

Hyvä käytäntö on pitää työtila erillään makuuhuoneesta, mutta jos sinun on työskenneltävä makuuhuoneesta käsin, pyri tekemään etätyöpiste, jolla o selkeästi oma tila huoneessa. Näin makuuhuone pyritään edelleen pitämään paikkana, jossa rentoudutaan.

Pyri välttämään sähköposteihin vastailua mistä tahansa, ja hoida työt niille osoitetulla alueella, jossa voit keskittyä.

 

2. Herää samaan aikaan

30 sekunnin työmatka voi houkutella nukkumaan pidempään kotoa käsin työskenneltäessä, mutta rento aamurutiini voi antaa eväät paljon parempaan päivään.

Laita herätys soimaan normaaliin aikaan sen sijaan, että viettäisit ylimääräisen tunnin sängyssä. Näin voit nauttia rennosta, viikonloppumaisesta aamusta ennen töitä, sen sijaan että sinun tarvitsee säntäillä harjaamaan hiuksia ja hampaita ennen ensimmäistä palaveria.

 

3. Kävele “töihin”

Kun vältät ruuhkassa istumisen ja joukkoliikenteen, sinulle jää runsaasti aikaa aamuun. Luo rakennetta etäpäiviin “kävelemällä” töihin – tämä voi luoda tunteen tietynlaisesta “normaalista” ja tarjota rutiinin, joka auttaa sekä stressin että tuotteliaisuuden kanssa.

Aamuinen kävelylenkki voi auttaa myös päivän asenteen kanssa. Pienikin auringonpaiste auttaa herättämään aamulla mielen ja kehon, ja raikas ilma ja liikunta ennen töiden aloittamista saavat olon tuntumaan siltä, kuin olisi saavuttanut jotain heti aamusta.

Ota kahvi mukaan, jos haluat oikein nauttia lenkistä.

 

4. Pukeudu töihin

Vaikka kollegasi näkevät vain puolet sinusta, kannattaa silti vaihtaa pyjamahousut kunnon housuihin. Ota tavaksi pukeutua joka aamu asuun, jossa tunnet olosi hyväksi ja tuotteliaaksi.

Pieni pala normaalia, vaikkakin vain pukeutumisen muodossa, vaikuttaa asenteeseen ja saa etätyön tuotteliaammaksi. Hyvä asu tarjoaa myös itseluottamusta, mistä ei missään tilanteessa ole ainakaan haittaa.

 

5. Keskipäivän joogatauko

Joinain päivinä työt vain ottavat vallan ja 15 minuutin jooga- tai meditaatiotauko ei vain onnistu. Mutta silloin kun sinulla on hiljaisempi etäpäivä, koita puristaa johonkin väliin pieni hetki joogalle tai meditaatiolle. Lihasten aktivointi rentouttavalla tavalla (kuten jooga-asanoilla) on täydellinen tapa saada veri virtaamaan pitkän istumisen jälkeen.

Lihasten aktivoimisen lisäksi jooga antaa hieman etäisyyttä etätyöpäivän stressiin ja tehtäviin. Voit ehkä huomata, että tällaisen tauon jälkeen on taas tuotteliaampi palatessasi tietokoneen ääreen.

Hyvinvointi

Stressin lievitys joogalla | Rentoutustekniikoita

Stressi on monelle osa jokapäiväistä elämää, mutta sitä voi lievittää monin tavoin. Yksi keinoista on jooga! Kokeile parhaat jooga-asennot renotutumiseen.

6. Soita musiikkia

Etätyö ei ole kaikille helppoa. Musiikin soittaminen taustalla on keino tehdä etätyöskentelystä mukavampaa. Laita soimaan hyvän mielen musiikkia, joka auttaa vähentämään stressiä tai antaa energiaboostin silloin, kun sitä tarvitset.

Kun haluat vähentää stressiä, valitse rentouttavaa musiikkia, ja kun tarvitset energiaa, laita soimaan itsellesi mieluista tanssimusiikkia ja anna parin minuutin tanssituokion virkistää.

 

7. Sovi “lounastreffit” kollegan kanssa

Etätyö kotoa käsin voi käydä yksinäiseksi. Monille on vaikea sopeutua tilanteeseen, jossa ei pääse juttelemaan ystäville ja työkavereille.

Siksi kannattaa nähdä vaivaa sosiaalisten tilanteiden luomiseksi etänä. Sovi yhteinen lounastauko kotona työskentelevän perheenjäsenen kanssa, tai etälounas työkollegan kanssa. Kunnon lounastauko auttaa tauottamaan päivää ja samalla kepeä keskustelu toisen ihmisen kanssa piristää.

 

8. Pidä välipalat helposti saatavilla

Terveelliset (ja vähemmän terveelliset) välipalat auttavat ylläpitämään “toimistomoraalia”. Pidä aivot toimintakykyisinä terveellisten välipalojen avulla, ja tankkaa esimerkiksi manteleita, cashewpähkinöitä ja hedelmiä.

Jos kaipaat iltapäivän motivaatioksi makeita herkkuja, jotka ovat kuitenkin makroystävällisiä, kokeile suosituimpia proteiinivälipalojamme:

 

9. Löydä hyvä treenirutiini

Sinun ei tarvitse sitoutua treenaamaan viisi päivää viikossa. Etätyö mahdollistaa kuitenkin joustavan ajankäytön, joten sitä kannattaa käyttää hyödyksi oman terveyden ylläpitämiseksi.

Treenirutiini auttaa pitämään huolta sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista, joten tee sille aikaa etäpäivien aikana. Olipa se sitten aamulenkki, kuntosali keskellä päivää tai nopea HIIT treeni omassa olohuoneessa, ota treenit osaksi etätyöskentelyä.

Treeni

10 minuutin treeni | 11 treeniä kiireisiin päiviin

10 minuutin treenin sovittaa kiireisempäänkin aikatauluun – katso 11 lyhyttä ja tehokasta treeniä kiireiseen aikatauluun!

11 kuukautta AgoLaura Myllykoski tasolla

10. Pidä kiinni aikatauluista

Ota tavaksi tehdä päivän päätteeksi itsellesi tehtävälista seuraavaa päivää varten. Näin sinulla on seuraavana aamuna selkeät prioriteetit, etkä unohda asioita, jotka jäivät edellisenä päivänä kesken (eivätkä ne pidä sinua hereillä keskellä yötä).

Kun lista on valmis, pyri myös aikatauluttamaan tehtävät ja pidä kiinni aikatauluista. Viime hetken juttuja tulee aina, mutta aikataulu auttaa mahduttamaan myös ne mukaan ja tekee kokonaisuudesta vähemmän stressaavaa.

 

Pähkinänkuoressa

Etätyö on monen ihmisen arkipäivää. Terveelliset etätyöskentelytavat ovat tärkeitä mielenterveydelle, mutta myös tuotteliaisuudelle. Nämä 10 terveellistä tapaa auttavat tekemään etätyöpäivistä mielekkäitä ja tehokkaita.

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein