Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

8 parasta lisäravinnetta naisille

8 parasta lisäravinnetta naisille
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Vaikka useimmat meistä saavat tarvittavat ravinteet terveellisestä ruokavaliosta, voivat lisäravinteet tulla ajoittain tarpeellisiksi. Naisilla on tarpeita erilaisille mikroravinteille erilaisten elämänvaiheiden aikana. Tässä artikkelissa kerromme kahdeksan parasta lisäravinnetta tukemaan naisten terveyttä.

Lisäravinteet naisille

1. Kalsium

Useimmat naiset tietävät tarvitsevansa kalsiumia luiden ja hampaiden vahvistamiseksi, mutta erityisesti naiset ovat alttiita luiden haurastumiselle (osteoporoosille) ikääntyessään. Kalsium-lisäravinteiden on osoitettu ehkäisevän luiden haurastumista.1 Kalsium tukee myös metaboliaa, lihasten supistusta, sydämen lyöntejä ja hermoston toimintaa.2 

2. D-vitamiini

D-vitamiini on myös olennainen mikroravinne luiden terveydelle ja kalsiumin imeytymiselle. D-vitamiini tukee myös kehon immuunijärjestelmää.3 D-vitamiini lisäravinteena on hyödylinen monille ihmisille, sillä suurin osa luonnollisesta D-vitamiinista saadaan auringosta suoraan ihollemme, mikä ei usein ole riittävää, jos viettää suuren osan päivästä sisällä tai asuu ilmastossa, jossa ei ole jatkuvaa auringonpaistetta.3 

3. Foolihappo

Foolihappo on avainravinne naisille, jotka haluavat tulla raskaaksi ja sitä suositellaan myös raskauden aikana ehkäisemään sikiön hermostollisia vikoja.4 Foolihappo on B-vitamiinin vesiliukoinen muoto, joka auttaa myös luomaan uusia soluja ja ehkäisee anemiaa. 

4. Rauta

Rauta on välttämätön ravinne kuljettamaan happea veressä ja se puute voi johtaa raudanpuuteanemiaan.5 Optimaaliset tasot happea ovat avainasemassa suorituskyvylle sekä aivojen toiminnalle. Vegaanit ja kasvissyöjät eivät usein saa tarpeeksi rautaa ruokavaliosta ja raskaana olevat naiset tarvitset yleensä lisää rautaa veren määrän kehossa lisääntyessä. 

5. B-vitamiinit

B-vitamiinit tukevat monia kehon toimintoja, mukaan lukien metabolia ja energiantuotanto. Ne ovat vesiliukoisia, mikä tarkoittaa sitä, että niitä tarvitaan lisää päivittäin. B12-vitamiinin puute on hyvin yleinen ja johtaa matalaan energiatasoon ja suorituskykyyn.6  

6. Kalaöljy

Kalaöljy on suosittu päivittäinen lisäravinne, jolla voit saada tarvittavat Omega-3 rasvahapot. Nämä terveelliset rasvat ovat tärkeitä sydämen ja aivojen terveydelle, mutta ne on saatava ruokavaliosta, sillä keho ei pysty tuottamaan niitä itse.7

Fish oil is a popular daily supplement to meet the need of Omega-3 fatty acids. These healthy fats are important for heart and brain health but we must get them from our diet as our body can’t produce them on its own.7

 

7. Kollageeni

Kollageeni on suosittu lisäravinne tukemaan kudoksia ja nivelten terveyttä, mutta se voi auttaa myös ihoa, hiuksia ja kynsiä pysymään terveinä. Tutkimukset tukevat kollageenin käyttöä lisäravinteena vähentämään ihon näkyvää ikääntymistä.8

Collagen is a popular supplement for supporting connective tissue and joint health, but also can help keep skin, hair, and nails healthy. Research supports collagen supplementation for reducing signs of skin aging.8

 

8. Probiootit

Probiootit tukevat ruoansulatuselimistön terveyttä ja auttavat tasapainottamaan terveellisten bakteerien määrää suolistossa, joka voi vaikuttaa moniin muihin kehon toimintoihin ja tukee myös immuniteettia. Ne voivat myös auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia.9 

Pähkinänkuoressa

Vaikka monet naiset saavat tarvitsemansa ravinteet tasapainoisesta ruokavaliosta, voi lisäravinteista olla hyötyä ylläpitämään riittäviä tasoja. B-vitamiinit auttavat ylläpitämään energiatasoja, rauta ja foolihappo ehkäisevät anemiaa ja kalsium ja D-vitamiini auttavat tukemaan luiden terveyttä ja immuniteettia.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

  1. Reid, I. R., Mason, B., Horne, A., Ames, R., Reid, H. E., Bava, U., … & Gamble, G. D. (2006). Randomized controlled trial of calcium in healthy older women. The American journal of medicine119(9), 777-785. 
  2. Pravina, P., Sayaji, D., & Avinash, M. (2013). Calcium and its role in human body. International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences4(2), 659-668. 
  3. Dawson-Hughes, B., Heaney, R. P., Holick, M. F., Lips, P., Meunier, P. J., & Vieth, R. (2005). Estimates of optimal vitamin D status. 
  4. Roth, C., Magnus, P., Schjølberg, S., Stoltenberg, C., Surén, P., McKeague, I. W., … & Susser, E. (2011). Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children. Jama306(14), 1566-1573. 
  5. Stoltzfus, R. J., & Dreyfuss, M. L. (1998). Guidelines for the use of iron supplements to prevent and treat iron deficiency anemia (Vol. 2). Washington, DC: Ilsi Press. 
  6. Depeint, F., Bruce, W. R., Shangari, N., Mehta, R., & O’Brien, P. J. (2006). Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chemico-biological interactions163(1-2), 94-112. 
  7. Oosthuizen, W., Vorster, H. H., Jerling, J. C., Barnard, H. C., Smuts, C. M., Silvis, N., … & Venter, C. S. (1994). Both fish oil and olive oil lowered plasma fibrinogen in women with high baseline fibrinogen levels. Thrombosis and haemostasis72(10), 557-562. 
  8. Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology14(4), 291-301. 
  9. Falagas, M. E., Betsi, G. I., Tokas, T., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent urinary tract infections in women. Drugs66(9), 1253-1261.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein