Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Mikä on 5:2 dieetti ja miten se toimii?

Mikä on 5:2 dieetti ja miten se toimii?
Myprotein
Writer and expert3 vuotta Ago
Näytä Myprotein:n profiili
Mikä oikeastaan  on suuren suosioon noussut 5:2 dieetti? Kaikilla ruokavalioilla on positiiviset ja negatiiviset puolet omien mieltymystesi mukaan, mutta 5:2 dieetti voi olla helpompi ylläpitää kuin jotkut yksityiskohtaisemmat ruokavaliot.Kiinnostaako, mitä tämä ruokavalio sisältää? Lukemalla lisää saat tietää voisiko tämä olla hyödyllinen ruokavalio sinulle ja sinun tavoitteillesi, vai jotain josta kattaa pysyä kaukana.

Mikä on 5:2 dieetti?

5:2 dieetti on ajoittaisen paastoamisen (tunnetaan myös pätkäpaastona) muoto, johon kuuluu 2 hyvin alhaisen kalorimäärän päivää (paastopäivät) ja 5 päivää “normaalia” syömistä ilman kaloreiden  seuraamista tai minkään tyyppisten ruokien poissulkemista.

Miten tehdä 5:2 dieetti

Noudattaaksesi 5:2 ruokavaliota, sinun tulee syödä normaalisti 5 päivää viikossa ja valita 2 päivää viikosta, jolloin paastoat (kuten esimerkiksi maanantait ja torstait), mutta ei kahta paastopäivää peräkkäin.Viitenä normaalina päivänä viikossa, sinun tulisi syödä suhteellisen terveellisesti. Vaikka näinä päivinä ei vaadita kalorien laskemista, voit käyttää jäljittämiseen jotain työkalua varmistaaksesi, ettet syö liikaa.Kahtena paastopäivänä, naisten tulisi syödä 500 kalorin edestä ja miesten 600. Voit valita, haluatko hajauttaa nämä kalorit  2 tai 3 pienempään ateriaan päivän aikana.
5:2 ruokavalio

Onko dieetissä rajoituksia? 

Koska 5:2 ruokavalio perustuu kalorien rajoittamiseen ja terveellisten ruokien suosimiseen, siinä ei varsinaisesti kielletä mitään tiettyjä ruokia. Tässä kyseenomaisessa dieetissä suositellaan kuitenkin valitsemaan terveellisiä hiilihydraattien lähteitä, kuten kasviksia ja pähkinöitä “tyhjien” kalorien sijasta, kuten esimerkiksi hiilihapollisten juomien sijaan. Terveelliset ruoat sisältävät usein vähemmän kaloreita, jolloin voit syödä niitä suurempia määriä.

Mitkä ovat hyödyt?

5:2 dieetti on yksi ajoittaisen paaston muodoista. Ajoittaisen paastoamisen on todettu auttavan painonpudotuksessa ja siitä voi olla myös muita terveydellisiä hyötyjä.

5:2 dieetti voi auttaa painonpudotuksessa

Tämä ruokavalio on suunniteltu vähentämään kaloreita huomattavasti kaksi kertaa viikossa, mikä vähentää kokonaiskulutusta ja johtaa näin painonpudotukseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämän tyyppinen vaihtopäiväinen paastoaminen voi olla yhtä tehokas kuin kalorien rajoittaminen päivittäin. Kuten voi olettaa, painonpudotus oli tutkimusten mukaan myös tehokkaampaa, kun dieetin pariksi lisättiin kuntoilua.

Se on helppo noudattaa

Tästä ruokavaliosta on tullut todella suosittu ja saatavilla on paljon erilaisia reseptejä ja ateriasuunnitelmia, jotka auttavat sinua päättämään syömisistä sekä paastopäivinä että normaaleina päivinä.  Kun löydät ateriasuunnitelman, joka toimii sinulle, on sitä helppo noudattaa kahtena päivänä viikossa.

Se on helppo ylläpitää

Koska 5:2 dieetillä on mahdollista pudottaa painoa ilman päivittäisiä rajoituksia, se voi olla joustavampi ja sopivampi  vaihtoehto niille, joilla on ollut hankaluuksia ylläpitää muita syömismalleja. 

Onko 5:2 dieetti turvallinen?

Tätä ruokavaliota pidetään turvallisena useimmille ihmisille - se ei kannusta syömään liikaa tai  liian vähän mitään ruokaryhmää ja varmistaa, että keho saa tarvittavat ravintoaineet viikon aikana.On kuitenkin tärkeää keskustella aina oman lääkärin kanssa ennen uuden  dieetin aloittamista, etenkin jos sinulla on jotain mahdollisia terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä. 

Muista tämä

5:2 dieetti on suhteellisen yksinkertainen tapa käyttää pätkäpaaston strategiaa painonpudotukseen ja vähentämään rasvaa kehossa. Jos sinulla on hankaluuksia noudattaa rajoittavia ruokavalioita tai laskea kaloreita joka päivä, tämä voi olla sinulle parempi vaihtoehto. Ota hyöty irti kaikista tarjolla olevista työkaluista ja tuotteista matkalle terveellisempään elämäntapaan.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Myprotein
Writer and expert
Näytä Myprotein:n profiili
myprotein