Lisäravinteet

Vaihda nämä 8 ruokaa kevyempiin vaihtoehtoihin | Painonhallinta

8 fiksua vaihtoa kevyempiin ruoka-aineisiin ja terveellisempään ruokavalioon| Painonhallinta ja laihduttaminen

Terveellinen elämäntapa tai edes tietynlainen kurinpalautus sekä painonpudotusyritys eivät automaattisesti tarkoita, että sinun tulisi luopua nautinnoista tai herkuista – päinvastoin! Moni ruoka-aine ja lempiherkkusi on helposti vaihdettavissa kuitenkin kevyempiin vaihtoehtoihin.

Erityisesti terveelliseen, normaaliin ruokavalioon kuuluvat herkuttelu ja ruoasta nauttiminen. On tärkeä pyrkiä tasapainoiseen ja itselleen toimivaan systeemiin. Moni kuitenkin yrittää pudottaa painoa tai haluaisi mielellään tietyille lempiherkuilleen tai kaloririkkaille ruoka-aineille kevyemmän vaihtoehdon. Lue alapuolelta helpot ja yksinkertaiset ruoka-ainevaihdot joiden avulla nautit ruoasta, mutta voit silti saavuttaa tavoitteesi.

 1. Siirapit

Kuka ei haluaisi herkullista siirappia tai hilloa puuronsa tai lettujensa päälle? Sokeriset hillot ja siirapit sisältävät kuitenkin melkein aina juuri sitä itseään, sokeria. Sokeri ei tietenkään ole pahasta pienissä määrin, mutta on helppoja keinoja vähentää siirapeista ja hilloista tulevaa kalorimäärää vaihtamalla esimerkiksi sokerittomiin siirappeihin. Kevyempiin pannariannoksiin on siis helposti päädyttävissä vain korvaamalla niiden päälle tulevat lisukkeet tai vaihtamalla ne kevyempiin vaihtoehtoihin.

Terveellinen korvike siirapille

Vaihda: Sokerittomaan siirappiin

Myproteinin sokeriton siirappi sisältää sokeria vain 0,1g, rasvaa puhtaat 0g ja kaloreita vain 5 per 100ml. Voit siis helposti laittaa pannukakkujesi päälle tätä herkullista siirappia niin paljon kuin ikinä haluat!

Myproteinin sokerittomat siirapit on löydettävissä 12 eri maussa! Kurkkaa siirappeihin sopiva proteiinipannari-resepti täältä.

2. Pasta, nuudeli ja riisi

Moni rakastaa oikein kunnon pastaa, tai nuudeleita…. tai riisiä! Hiilarit nyt vaan maistuvat todella hyvältä ja liikkuva ihminen tietysti myös tarvitsee niitä. On kuitenkin tilanteita, jolloin et välttämättä tarvitse näitä ylimääräisiä kaloreita, mutta mielesi silti tekee herkullista pastaa. Pastassa ja riisissä on noin 75g hiilihydraatteja 100 grammassa. Ja kuinka helppoa on syödä 100g pastaa? Moni pasta ja riisi, erityisesti täysin valkoisena, myös nostaa verensokerin erittäin nopeasti, mikä ei ole täysin suositeltavaa. Moni etsiikin kevyempiin pasta-annoksiin usein ratkaisua vähentämällä lisukkeiden määrää tai korvaamalla kastike vähärasvaisilla tuottteilla. Tätä ei kuitenkaan välttämättä täydy tehdä.

 terveellinen korvike pastalle

Vaihda: Mypenne, Myfettucine, Myspaghetti, Mynoodles and Myrice

Myproteinin Mypenne, Myfettucine, Myspaghetti, Mynoodles ja Myrice sisältävät vain 0,1g hiilihydraatteja ja 7kcal per 100g.

Moni varmaan tässä vaiheessa miettii miten tämä on edes mahdollista. Myproteinin riisi- ja pastakorvikkeet on tehty konjakkijauhoista, luonnollisesta veteenliukenevasta kuidusta, joka tutkitusti auttaa painonpudotuksessa. Huuhtele nuudelit, riisit tai pasta veden alla ja laita mikroon 1 minuutiksi tai paista pannulla 2-3 minuutin ajan. Voit valmistaa herkullisen, mutta vähähiilarisen wokkiaterian erittäin nopeasti! Vaihda siis pasta- tai riisiannoksesi ydin kevyempiin kuituvalmisteisiin ja voit lisätä tuplasti enemmän kasviksia tuomaan volyymia ja ravintoaineita ruokaasi.

3. Kakku, pulla ja leivonnaiset

Pala suklaakakkua sisältää keskimäärin jopa 24 grammaa sokeria ja vain 2 grammaa proteiinia – ei kovin hyvä makrosuhde erityisesti painonpudottajalle, joka haluaa pitää kiinni lihasmassasta.

Vaihda: Protein Rocky Road

Myproteinin Protein Rocky Road sisältää vain yhden kolmasosan normaalin suklaakakkupalan kaloreista ja tarjoaa runsaat 12 grammaa proteiinia huolehtien, että kovalla työllä hankitut lihakset pysyvät.

 4. Kastikkeet

Kastikkeet lisäävät nopeasti ruokasi kalorimäärää usein jopa tajuamattasi asiaa. Moni valmiskastike on yleensä täynnä sokeria tai sisältää paljon rasvaa. Kannattaa aina kurkata paketin kyljestä mistä se on oikein tehty. Voit useasti valmistaa kotona itse hyvinkin yksinkertaisista aineksista itse paljon maukkaamman kastikkeen ja säästää näin myös rutkasti rahaa. Monelle kuitenkin tämä saattaa aiheuttaa päänvaivaa ja kaapeista ei välttämättä löydy kaikkia tarvittavia aineksia. Kevyempiin kastikkeisiin on kuitenkin olemassa jo ratkaisu ilman, että sinun täytyy itse ne valmistaa.

Kuva: Instagram @joeyimnida

meal prep ja paluu arkeen

Vaihda: Sokeriton kastike

Myproteinin sokerittomat kastikkeet sisältävät vain 0,2 grammaa sokeria per 100ml ja sitä on saatavilla eri mauissa! Voit lisätä kastiketta helposti piristämään jokaista ateriaasi kuitenkaan pilaamatta päiväsi ihanteellista kalorisaantiasi.

 5. Browniet

Browniet ovat monen suosikkeja, mutta yleensä ne maistuvat hyvältä vain kun niissä on paljon rasvaa ja sokeria – eli väistämättäkin myös kaloreita! On erilaisia kevyempiä ohjeita, joilla valmistat myös herkullisia brownieita, mutta välillä ei vain yksinkertaisesti ole aikaa leipomiseen tai energiaa siihen.

 

Vaihda: Proteiinibrownie

Myproteinin Proteiinibrownie sisältää vain 4 grammaa sokeria ja runsaat 23g proteiinia per 75 gramman kokoinen täyttävä browniepala. Tämä on helppo heittää laukkuun ja syödä koska vaan kun mielesi tekee brownieta!

Myproteinin proteiinibrownie tulee kahdessa eri herkullisessa maussa, valkosuklaa sekä normaali suklaa. Jos haluat uunituoretta brownieta muistuttavan lämpimän herkun voit laittaa Myproteinin brownien mikroon 20 sekunniksi.

 6. Suklaapatukat

Suklaapatukat sisältävät myös runsaasti sokeria ja rasvaa. Keskimäärin yhdessä patukassa on noin 13,2 grammaa sokeria ja vain 1,7 gramaa proteiinia. Älä siis taaskaan haaskaa kaloreitasi tähän tai anna verensokerisi tehdä suoraa piikkiä!

Vaihda: Protein Choc Chunky

Proteiini-suklaapatukkamme auttaa suklaahimoon, mutta tarjoaa samalla runsaasti proteiinia. Yhdessä patukassa on jopa 14 grammaa proteiinia ja vain 2,7 grammaa sokeria.

 7. Keksit

Kahvipöydässä moni napsii huomaamattakin muutaman oreon mahaansa tietämättä edes miten paljon niistä voikaan kerty kaloreita tai miten niiden antama sokeripiikki voi vaikuttaa yleiseen oloosi ja hyvinvointiisi. Saatat huomata, että iltapäivän kahvihetki ei välttämättä tarjoakkaan sitä haluamaasi piristystä ja energiaa mitä toivoit kahvin kofeiinin antavan. Väsähdys johtuu usein kekseistä tai muiden herkkujen aiheuttamasta sokeripiikistä.

Vaihda: Proteiinikeksi

Myproteinin proteiinikeksit maistuvat samalta kuin oreot ja käyvät hyvin kahvin kaveriksi huolehtien, että jaksat loppupäivän kuitenkin energisesti! Proteiinikekseissä on 22 grammaa korkealaatuista proteiinia ja vain 0,5 grammaa sokeria.

8. Valmispuuro

Valmispuurot saattavat kuulostaa helpolta ja nopealta aamupalalta, joka on ravitseva ja kaiken järjen mukaan terveellinen. Muista kuitenkin aina kurkata valmispuuron, erityisesti herkullisten makuisten, ravintoainesisältö ja keskittyä sokerin määrään. Keskimäärin ruokakauppojen valmispuuroissa on noin 9,4g sokeria. Terveelliseksi mieltämäsi puuro voikin siis olla vain runsas sokerikipponen. Puuro on helppo valmistaa kotona ja säästät näin myös rahaa. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta syödä kotona jolloin mukaanotettavat puuropurkit käyvät hyödyllisiksi!

Vaihda: Proteiinipuuro

Myproteinin proteiinipuurojen avulla saat jo aamusta kehosi tarvitsemat proteiinit, mutta myös herkullisen makunautinnon! Proteiinipuuromme sisältävä vain 0,9 grammaa sokeria, mutta runsaat 31 grammaa proteiinia per annos! Tätä paremmaksi tai terveellisemmäksi ei puuro käy.

Puuro on myös helppo ottaa kiireess mukaan ja lisätä kiehuva vesi vasta myöhemmin. Kruunaa puuro sokerittomalla siirapilla sekä herkullisilla marjoilla ja täydellinen aamiainen tai välipala on valmis.

Miksi on hyvä tehdä pieniä parempia valintoja?

Jo muutamalla pienellä paremmalla valinnalla voit vaikuttaa kalori- tai vitamiinisaantiisii hurjasti. Painonhallinta tai painonpudotus voivat olla monellekkin pienestä kiinni. Voi olla vaikeaa huomata ruokavaliossa olevia pienempiä korjauskohtia, joita muuttamalla voi saada aikaan suurenkin eron. Nämä erilaiset vaihdot eivät luo aikaan totaalikieltäytymisen tai ruokavalion rajoittamisen tunnetta, vaan auttavat pienten parempien valintojen kautta sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiDaniela Flaszka

Daniela Flaszka

Writer and expert

Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa