Lisäravinteet

Proteiinivaje ja 5 oiretta | Ravinto & Proteiini

Proteiinivaje ja sen merkit – Mitä proteiini tekee?

Varmista, että proteiinivaje ei koske sinua, sillä se voi hidastaa kehittymistäsi ja heikentää hyvinvointias. Proteiini on ratkaiseva tekijä lihaksen kasvattamisessa ja korjaamisessa. Se on elintärkeä makroravinneaine ja se osallistuu esimerkiksi lihaksen rakennusprosessiin. Proteiini ei ole vain salillakävijän hyvä ystävä, mutta sillä on myös tärkeä rooli hiusten, kynsien ja ihon terveenä pysymisessä. Riittävä proteiininsaanti edesauttaa terveyttäsi sekä hyvinvointiasi.

Vaikka, proteiinia on nykyään lisättynä joka paikassa ja kaupasta voit bongata esimerkiksi proteiinirahkaa ja proteiinijäätelöä saattaa moni silti saada sitä liian vähän. Joskus voi olla vaikea tietää saako tarpeeksi proteiinia, erityisesti jos olet juuri aloittanut uuden ruokavalion kuten kasvissyönnin tai vegaaniruokavalion voi proteiininsaantisi jäädä päivittäin liian alhaiseksi. Listasimme 5 yksinkertaista merkkiä, jotka saattavat viitata proteiinivajeeseen.

#1 Kehityksen puute ja huono palautuminen

Jos treenaat kovaa ja syöt terveellisen ruokavalion mukaan runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, muttet näe kehitystä, jotain on vialla. Tämä kehityksen puute johtuu todennäköisesti siitä että ruokavaliossai on proteiinivaje.

Kehosi käyttää proteiinia todella monia asioita varten ja valitettavasti lihasten kasvattaminen ei ole sen ykkösprioriteettina. Tämän takia, jos et syö tarpeeksi, kehosi ei kykene rakentamaan lihasta, sillä proteiinia tarvitaan muualla kehossa elossa pysymiseen ennemmin kuin hauiksien kasvattamiseen! Mieti siis onko ruokavaliossasi tarpeeksi proteiinia vai onko sinulla esimerkiksi tarvetta lisäproteiinille? Proteiinin lisääminen ruokavalioon on nykyään todella helppoa eikä automaattisesti tarkoita salin jälkeen nautittuja palautusjuomia – voit esimerkiksi leipoa herkullisia proteiinipalloja ja samalla lisätä proteiininsaantiasi.

proteiini ja hyvinvointi

#2 Haavasi paranevat hitaasti

Hitaasti paranevat haavat saattavat olla merkki liian vähäisestä proteiinin määrästä ruokavaliossa.Proteiini on tärkeä rakennusaine, joka osallistuu myös haavojen paranemisprosessiin. Vaikka tiettyjen vitamiinienpuute saattaa olla myös osallinen ongelmaan kannattaa silti tarkistaa proteiinin saantisi.

#3 Sairastut tai loukkaannut usein

Treenistä palautuminen on ratkaisevaa kehittyäkseen seuraavaan treeniin mennessä ja kehon immuunijärjestelmä tukeutuu vahvasti riittävään proteiinin saantiin toimiakseen. Urheilijat, jotka eivät saa tarpeeksi proteiinia ovat korkeammassa riskissä loukkaantua, koska proteiini on välttämätön ravinne lihaksen palautumiselle ja korjaantumiselle.

Ilman riittävää määrää proteiinia, keho ei yksinkertaisesti pysty palautumaan niin nopeasti kuin sen pitäisi tai tuottamaan valkosoluja puolustamaan kehoa bakteereilta ja viruksilta — joka johtaa altistumiseen ja herkistymiseen taudeille! Varmista siis, että saat tarpeeksi proteiinia, jotta pysyt terveenä, jaksat treenata ja palaudut kunnolla.

#4 Menetät lihasmassaa tai lihaksesi eivät kasva

Vaikka lihasmassan menettäminen voi johtua liiallisesta cardiosta, liian vähäinen proteiinin saanti verrattuna kehon tarpeeseen on myös todella merkittävä syy. Lihas tarvitsee proteiinia palautuakseen ja kasvaakseen treenin jälkeen, joten jos tunnut vain menettävän lihasmassaa, on se selkeä varoitusmerkki liian vähäisestä proteiinin määrästä ruokavaliossa ja sinulla on todennäköisesti proteiinivaje.

Usein kun näin käy, huomaat kehon rakenteen vaihtuvan hieman korkeampaan rasvaprosenttiin kuin missä se oli aikaisemmin.

Tämä johtuu hidastuneesta aineenvaihdunnasta, joka johtuu lihasmassan vähenemisestä, jonka ansiosta kehon on helpompi varastoida rasvaa; mitä vähemmän lihasta on, sitä vähemmän kaloreita keho tarvitsee toimiakseen.

proteiinivaje ja oireet

#5 Hiustenlähtö ja kynsien sekä ihon huono kunto

Vaikka monet tekijät voivat vaikuttaa hiustenlähtöön, proteiinivaje voi olla yksi niistä. Tämä johtuu siitä, ettei hiukset, iho ja kynnet ole kehon tärkeimpiä prioriteetteja vajeen aikana. Keho on monimutkainen ja sen tärkein tavoite on pysyä hengissä. Jos proteiinia saadaan liian vähän lopettaa keho sen siirtämisen vähemmän tärkeisiin asioihin kuten hiuksiin, ihoon ja kynsiin jolloin niiden kunto automaattisesti huononee.

proteiinivaje ja lisäravinteet

Proteiinivaje – miten lisätä proteiinin määrää?

Yritä sisällyttää proteiinin lähde jokaiselle aterialle ja tarkkaile proteiinin saantiasi, jotta tiedät kun saat riittävän määrän tankattua. On olemassa runsaasti ilmaisia sovelluksia, jotka tekevät seuraamisesta helppoa ja vaivatonta.

Älä tukeudu liikaa yksittäiseen proteiinin lähteeseen, kokeile vaihdella niitä saadaksesi monipuolisesti aminohappoja, sekä tukevia vitamiineja ja mineraaleja, jotka kulkevat käsi kädessä terveellisen tasapainoisen ruokavalion kanssa.

Etsi uusia reseptejä ja kokeili proteiinirikkaita ruokia tai leivoksia ja löydä mieleisesi. Voit myös kokeilla juoda palautusjuoman treenisi jälkeen.

 

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiDaniela Flaszka

Daniela Flaszka

Writer and expert

Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa