Treeni

PT kertoo miksi lepopäivät ovat tärkeitä

Lepopäivät ovat treenirutiinin yksiä tärkeimpiä päiviä, sillä se antaa lihaksille mahdollisuuden palautua ja levätä kunnolla, jotta ne voivat kasvaa isommiksi ja vahvemmiksi.

Me Myproteinilla olemme työskennelleet kovasti luodaksemme toiminnalliset ja mukavat vaatteet lepopäiviksi ja nyt mallistomme Rest Day on vihdoinkin täydellinen. Laaja valikoima huppareita, collegehousuja, T-paitoja, shortseja ja muita mukavia klassikoita – kaikki valmistettu kankaista, joissa mukavuus tulee ennen kaikkea muuta. Katso siis Rest Day -mallistomme ja löydä omat suosikkisi lepopäiviin.

Et tarvitse tekosyytä ottaaksesi paljon ansatun vapaapäivä treenaamisesta, mutta monet ihmiset epäilevät lepopäivien tärkeyttä ja sitä, ovatko ne todella tarpeellisia lihasten palautumiselle ja kasvulle. Valmentajamme Sim Farrington avautuu nyt aiheesta.

https://www.instagram.com/reel/CcnFOR6otV7/

 

Mikä on lepopäivä?

Lepopäivä on päivä, jolloin pidetään taukoa treeneistä, mutta ei tarkoita sitä että välttämättä vain istuskellaan tekemättä mitään. Lepopäivinä voit ottaa rennosti tai harrastaa aktiivista palautumista, eli maltillista lempeää liikuntaa.

Kehosi ja mielesi tarvitsevat lepopäiviä, jotta pystyt kasvamaan ja parantumaan. Ne ehkäisevät loukkaantumisia ja loppuunpalamista, sekä fyysisesti ja henkisesti.

Mieti mitä lepopäivät merkitsevät sinulle ja miten voit sisällyttää ne aikatauluusi. Pyri olemaan systemaattinen lepopäivien kanssa ja tulet huomaamaan kehitystä!

 

Miksi pitää lepopäiviä?

1. Jotta keho paranee ja lihakset palautuvat

Joka kerta kun treenaat, lihaskudoksiisi muodostuu pieniä repeämiä. Kun lepäät, lihaksesi paranevat ja kasvavat takaisin vahvempina. Lihakset kehittyvät silloin kun annat niiden levätä ja tankata.

 

2. Vähentää loukkaantumisen riskiä

Jos treenaat koko ajan, tulet väsyneeksi ja loukkaantumisen riski kasvaa.

 

3. Vältä loppuunpalamista

Jos palat henkisesti loppuun, treeneistäsi tulee vähemmän tuotteliaampia ja se voi vaikuttaa mielenterveyteesi. Loppuunpalamisen välttäminen mahdollistaa sen, että saat myös treeneistäsi kaiken irti, pystyt keskittymään tekniikkaan ja suunnittelemaan treenejäsi paremmin niin, että pääset tavoitteisiisi.

 

Miten usein lepopäiviä tulee pitää?

Kaikki ovat erilaisia, sillä toiset ihmiset tarvitsevat enemmän kuin toiset. Lepopäivien määrä riippuu myös treenien intensiivisyydestä. Yleinen suositus on pitää kaksi lepopäivää viikossa optimaalisen suorituksen tukemiseksi. Mutta kuuntele aina kehoasi ja ota useampia lepopäiviä, jos tunnet olosi väsyneeksi.

 

Näin otat kaiken irti lepopäivistä

Voi olla vaikeaa sallia itselleen lepopäivä, varsinkin silloin kun on hyvä putki päällä, treenit kulkee ja endorfiinit saavat olon tuntumaan mahtavalta. Mutta voit myös pitää tuotteliaita lepopäiviä, jos et malta rentoutua. 

Lepopäivä voi näyttää hyvin erilaiselta meillä kaikilla; ei ole yhtä tapaa viettää lepopäiviä.

 

Aktiivinen palautuminen vs. täyslepo

Aktiivinen palautuminen:

Jos sinulla on hyvä olo, haluat ehkä tehdä lepopäivänä kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, uintia, palauttavaa joogaa tai kevyt pyörälenkki. Voit myös kokeilla putkirullausta, joka lisää verenkiertoa lihaksiin, auttaen näin palautumisessa.

Putkirullaus vähentää maitohappojen muodostumista kudoksiin, minimoiden treenien jälkeisen lihasarkuuden ja -jäykkyyden.

Aktiivinen palautuminen voi auttaa pääsemään eroon vereen muodostuneista maitohapoista, jotka muuten jäävät kehoon pidemmäksi aikaa.

 

Täyslepo:

On hyvä pitää yksi päivä viikossa, jolloin pidät täyslepoa. Tällöin on hyvä aika nähdä ystäviä tai katsoa suosikkisarjoja.

Voit myös kokeilla meditaatiota, self-care päivää tai spa-hierontaa.

Pohjimmaltaan tarkoitus on rakentaa terveellisiä elämäntapoja pitkällä tähtäimellä, jotka tukevat omia tavoitteitasi. Joustavuus aikatauluissa ja oma aika, jolloin ehdit palautua, auttavat välttämään loppuunpalamista. 

 

Pähkinänkuoressa


Lepopäivä on ihan yhtä tärkeä treenirutiinille kuin raskas jalkapäiväkin. Anna kehollesi aikaa, jota se tarvitsee palautumiseen ja akkujen lataamisen, jotta voit tehdä töitä taas vahvempana kuin koskaan.’

Ota Simin neuvoista vaari ja valmistaudu tuleviin lepopäiviin upouusilla Rest Day -malliston tuotteilla. Mukavat kankaat ja pehmeät silhuetit on tehty rentoutumiseen.

13129737

 Laura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert

Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä