Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Uniongelmat | Parhaat lisäravinteet tukemaan hyvää unta

Uniongelmat | Parhaat lisäravinteet tukemaan hyvää unta
Laura Myllykoski
Writer and expert4 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Uni on tärkeää lukemattomien syiden vuoksi. Vaikka monet meistä ovat väsyneitä päivän päätteeksi, nukahtaminen voi silti olla vaikeaa, ja vieläpä unessa pysyminen koko yön läpi. Vaikka ruokavalio, treeniohjelma ja kiireiset aikataulut ovat kunnossa, voit silti päätyä laskemaan lampaita.Jos et edes käytä puhelinta iltaisin, olet kokeillut kylpyä, raikkaita lakanoita ja pöyhittyjä tyynyjä, mutta et siltikään saa nukuttua, mikä siis neuvoksi?Tässä kohtaa lisäravinteet tulevat mukaan, sillä ne voivat olla avain rauhallisiin ja elvyttäviin uniin. Tässä artikkelissa kerromme miksi.

 

Miksi uni on tärkeää?

Ajattelet palautumista ehkä päivinä kovien treenien välissä, jolloin vain venytellään ja tankataan, mutta uni on tärkein palautumisen muoto. Nukkuessamme keholla on mahdollisuus keskittyä korjaamaan ja rakentamaan lihaksia sekä täyttämään energiavarastoja samalla, kun mieli käsittelee muistoja ja tietoa ja auttaa tasapainottamaan hormoneja.Tässä kourallinen syitä unen tärkeyteen:
  • Hyvä uni voi ehkäistä sydänongelmia.
  • Hyvä uni lisää kognitiivista toimintaa ja tarkkaavaisuutta.
  • Parempi palautuminen harjoittelun jälkeen – laadukas uni on avain energiansäästöön ja hermoston toipumiseen, jotka ovat avaimia palautumiseen.
  • Maksimaalinen ponnistus ja teho. On havaittu, että keskeytynyt uni alentaa sekä ponnistuksen että tehon voimaa.
  • Terveellinen metabolia ja painonhallinta. Huono uni on yhdistetty heikentyneeseen verensokerin hallintaan, lisääntyneeseen ruokahaluun ja nälkään
  • Immuunijärjestelmän terveys. Kun olet sairaana, kehosi tarvitsee enemmän unta ja lepoa tulehdusten kukistamiseksi; huono  uni tai unen puute voi tehdä sinut alttiimmaksi sairauksille. 

Paranna unen laatua lisaravinteilla

Lisäravinteet jotka parantavat unen laatua ja helpottavat nukahtamista

Koska hyvällä unella on niin monia selkeitä hyötyjä, mietit nyt varmaan, miten voisit tukea nopeampaa nukahtamista sekä laadukasta unta läpi koko yön.Seuraavat lisäravinteet voivat tukea unta sekä myös terveyttä ylipäätään. Monet näistä on yhdistetty serotoniiniin ja melatoniiniin – rentouttaviin hormoneihin, jotka liitetään uneen.  

5HTP

5HTP on serotoniinin edeltäjä, joka on ns. "hyvän olon" kemikaali, joka saa sinut tuntemaan olosi rennoksi ja onnelliseksi. 5HTP:n ottamiseen on liitetty vähemmän yöllisiä heräämisiä sekä unen laadun paraneminen pitkällä aikavälillä muutamilla sivuvaikutuksilla. 

Magnesium

Magnesiumin on todettu rentouttavan sekä kehoa että aivoja. Matalat magnesiumtasot on yhdistetty kroonisiin tulehduksiin ja niistä aiheutuviin ongelmiin. Sekä keskeytyneiden unien että huonolaatuisten unien on todettu paranevan magnesiumlisäravinteilla, joilla on päästy keskivertotarpeen lukemiin.Magnesiumin unen laatua parantavat ominaisuudet voivat johtua sen roolista melatoniin (tärkein nukkumiseen liitetty hormoni) tuotannossa sekä sen kyvyssä rentouttaa lihaksia. 

B Vitamiinit

Monilla B-vitamiineilla on myös tärkeä rooli melatoniin erityksessä. B-vitamiinit tukevat myös tervettä metaboliaa,mutta niiden puute voi puolestaan estää terveellisiä unirutiineja sekä johtaa unettomuuteen. Erityisesti niasiini (B3-vitamiini) on avainasemassa sekä serotoniinin että melatoniinin tuotannossa kun taas pyridoksiini (B6-vitamiini) auttaa muuttamaan 5-HTP serotoniiniksi. 

Fosfatidyyliseriini

Fosfatidyyliseriini on hermosolujen rakenteellinen komponentti, jonka määrä voi laskea iän myötä. Alhaiset fosfatidyyliseriinipitoisuudet on yhdistetty huonoon unen laatuun.Se on avain myös mm. terveellisiin aivotoimintoihin, kuten muistiin ja kognitiviiseen toimintaan. 

D-vitamiini

D-vitamiini on avainkomponentti immuunijärjestelmälle, tulehdusten hillitsemiseen, sekä luiden ja lihasten hyvinvoinnille. Kun D-vitamiinitasot ovat kroonisesti matalat, lisääntyy riski moniin autoimmuunisairauksiin ja tulehduksiin, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun ja johtaa univaikeuksiin. 

Pähkinänkuoressa

On helppo olettaa, että enemmän unta on avain optimaaliseen terveyteen ja palutumiseen, mutta tutkimukset osoittavat, että unen laatu on sitäkin tärkeämpi tekijä.Monet tekijät voivat vaikuttaa kykyysi nukahtaa ja unessa pysymiseen, mutta tässä artikkelissa läpi käydyt lisäravinteet voivat auttaa sinua parantamaan unen laatua ja kokonaisvaltaista terveyttä.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein