Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

18 terveellistä tapaa aamuihin ja treeneihin

18 terveellistä tapaa aamuihin ja treeneihin
Laura Myllykoski
Writer and expert5 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Mitä jos olisi keinoja tehdä elämästä parempaa ja helpompaa, ilman että se vaatisi paljon työtä…haluaisit varmasti kokeilla sellaisia keinoja, eikö?

Pienten tapojen rakentaminen päivittäiseen rutiiniin auttaa tukemaan hyvinvointia ja tekee elämästä nautinnollisempaa. Vain pienet muutokset voivat saada päiviin lisää energiaa ja innostusta.

Listasimme TOP18 pientä asiaa, jotka voivat tehdä elämästäsi helpompaa ja onnellisempaa.

Terveelliset tavat

Aamurutiinit

1. Aseta herätys oikein

Aseta herätyskello soimaan joka aamu samaan aikaan ja sitoudu nousemaan ylös silloin, kun se soi. Ei torkutusta.

Se on vaikeaa, mutta tässä kikka, jonka tarvitset onnistumiseen…Aseta herätyskello huoneen toiselle puolelle. Joudut nousemaan ylös sängystä sammuttaaksesi sen, ja sitten oletkin jo valmiiksi jalkeilla päivän aloitukseen.

 

2. “5,4,3,2,1” -sääntö

Tämä sääntö toimii yhtä hyvin mihin tahansa aikaan päivästä, mutta erityisen hyvin se toimii hetkiin, jolloin on vaikea saada itseään liikkeelle.

Kun sinun pitää tehdä jotain, mutta et oikein saa itseäsi toimimaan, sano ääneen “5,4,3,2,1” – sanoessasi “1” alat vain tehdä. Ei aikaa viivyttelyyn tai yliajattelemiseen, alat vain toimia.

 

3. Vesi virkistää

Päivän aloitus vesilasillisella tekee hyvää mielelle ja keholle. Nauti lasi vettä, ennen kuin laitat suuhun mitään muuta syötävää tai juotavaa – näin saat kehon pyörät pyörimään ja hetken lisää aikaa, tunteaksesi olon hieman virkeämmäksi. Se on myös hyvä tapa huolehtia riittävästä veden juonnista heti päivän ensihetkistä lähtien.

 

4. Luo ennen mitään muuta

Tässä tapa, jota suurin osa ihmisistä ei kykene noudattamaan. Se on kuitenkin tapa, joka voi tarjota suuren muutoksen jokaiseen päivään.

Älä katso TV:tä, kuuntele radiota, tai selaa sähköposteja tai sosiaalista mediaa, ennen kuin olet “luonut” jotain. Anna omien ajatustesi olla ensimmäinen asia, jonka kuulet jokainen aamu.

Käytä siis aikaa aamulla luomiseen, olipa se sitten herkullinen aamiainen, päiväkirjan kirjoittaminen, tai kehon liikuttaminen. Pääasia, että annat aikaa itsellesi ennen mitään muuta.

 

5. Valmistaudu viikon ensimmäiseen 3 tuntiin

Vaikka viikon ensimmäiset 3 tuntia ovat vain pieni osa koko viikkoa, ne ovat niitä tärkeimpiä hetkiä. Kun kirjoitat suunnitelmasi viikkoa varten valmiiksi, voit aloittaa viikon tietäen tasan tarkkaan, mitä sinun tulee tehdä ja saada lisää itseluottamusta päivän aloitukseen.

Tällä voi myös olla positiivinen dominoefekti – kun aloitat viikon tuotteliaana, koko viikosta voi tulla todella produktiivinen. Suunnitelma voi koostua hyvinkin pienistä asioista – laita herätys soimaan, juo vettä, käy suihkussa, jne.

6. Kylmä suihku (tai avantouinti)

Vain muutama sekunti kylmää vettä voi tarjota monia hyötyjä alkavaan päivään. Kylmät suihkut ja avantouinti vaativat ehkä hieman totuttelua, mutta tarjoaa todella tehokkaan herätyksen.

Kokeile aloittaa vaikka asteittain, muutama sekunti joka aamu. Lisää kestoa ajan mittaan ja kehitä sietokykyä kylmälle. Testaa ainakin parin viikon ajan niin huomaat kylmän veden hyödyt keholle ja mielelle.

7. Petaa sänky

Sängyn petaamiseen liittyy monenlaisia psykologisia hyötyjä. Se mahdollistaa ylpeyden tehtävän suorittamisesta ja tekee huoneesta heti miellyttävämmän oleskelutilan. Tällaiset pienet tehtävät ja rutiinit auttavat ylläpitämään terveellisiä tapoja.

8. Muista aurinkosuoja

Sinulla on vain yhdet kasvot, joten suojele niitä haitallisilta auringon säteiltä. Laita aina aurinkorasvaa aamulla, ennen kuin lähdet kotoa. Mitä nuoremmalla iällä aloitat tämän tavan, sitä parempi.

Terveelliset tavat Treeni

Treeni ja liikunta

9. Laita treenivaatteet valmiiksi

Varmista seuraavan päivän onnistuminen laittamalla kaikki valmiiksi treenejä varten jo edellisenä iltana: treenivaatteet, vesipullo, pyyhe ja kengät.

Näin vältät mahdollisuuden siihen, että et yksinkertaisesti ehdi laittaa tavaroita kasaan ennen treenejä.

 

10. Parkkeeraa kauemmas

Auton parkkeeraaminen suoraan kaupan eteen on ehkä käytännöllisempää, mutta kannattaa silti valita parkkipaikka hieman kauempaa. Tämä mahdollistaa NEAT (non-exercise activity thermogenesis) -hyödyn, samalla kun hoidat asioita. Keho siis käytännössä polttaa kaloreita pienten päivittäisten asioiden hoitamisessa, ja mitä korkeampia NEAT -taso on, sitä enemmän kaloreita palaa.

 

11. Valitse TOP3 treenibiisiä

Valitse TOP treenibiisiä, jotka saavat aina fiiliksen korkealle. Pidä nämä muistissa sitä päivää varten, kun treeni ei oikein tunnu lähtevän käyntiin.

Laita TOP3 biisit soimaan ja sitoudu treenaamaan niiden ajaksi. Jos et vielä senkään jälkeen ole syttynyt treeniin, anna itsellesi lupa lähteä kotiin. Jos taas motivaatio syttyy biisien aikana, jatka treeni loppuun asti.

 

12. “En halua treenata” -treeni

Kehitä itsellesi treeni niitä päiviä varten, kun treeni ei oikeasti innosta. Paras “En halua treenata” -treeni voi olla esimerkiksi lempiharjoituksiasi kiertoharjoittelun muodossa, tai lempeää venyttelyä.

Mitä tahansa se onkin, sen pitää olla sellaista liikuntaa, josta aidosti nautit. Kun motivaatio on tyystin kadonnut, voi keskittyä kalorien polttamiseen sijaan liikuttamaan kehoa tavalla, joka vain tuntuu mahdollisimman hyvältä.

 

13. Varaudu salille

Salitreeneihin kannattaa varustautua varakassilla, joka sisältää kaiken tarvittavan treenejä varten. Sitä voi säilyttää toimistolla tai autossa, niin mahdollisuus treenien onnistumiseen on taattu.

Meillä kaikilla on päiviä, kun salikassi unohtuu kiireessä kotiin, mutta älä anna sen estää treenejä – varakassi pelastaa päivän ja treenit.

 

14. Soittolista

Kaikkihan tietävät sen, että musiikki voi pelastaa tai pilata koko treenin. Muutama hyvä soittolista jemmassa on hyvä tapa, joka auttaa suoriutumaan rankoista treeneistä. Kannattaa tehdä muutama erilainen lista erilaisia treenejä varten, niin varmasti motivaatio on huipussaan niin voimatreeniä kuin liikkuvuustreenejäkin varten.

 

15. Ota tekniikka videolle

Oman puhelimen virittäminen kuvaamaan itseä kuntosalilla voi olla hieman kiusallista, mutta oman tekniikan nauhoittaminen videolle tarjoaa monia hyötyjä.

Kun näet miten keho liikkuu, voit tunnistaa kehitysalueet ja parantaa suorituskykyä. Mieli-keho-yhteys keskellä treeniä voi olla hankalaa saavuttaa, etenkin aloittelijoille, joten auta itseäsi ottamalla tekniikka videolle.

 

16. Käytä portaita

Tämä on helppo terveellinen tapa, jota kannattaa vaalia koko elämän. Valitse portaat aina hissin tai liukuportaiden sijaan. Kaikki liike auttaa kehoa pysymään kunnossa ja lisäämään päivän kokonaiskulutusta.

 

17. Liiku salin ulkopuolella

Liike on lääkettä, jota kannattaa nauttia niin paljon kuin mahdollista. Liiku siis myös kuntosalin ulkopuolella ja opettele nauttimaan kaikenlaisesta liikkeestä. Aktiivisuus ylipäätään auttaa pysymään kunnossa ja voi tehdä kuntotavoitteista konkreettisen asian jokaiseen päivään.

 

18. Luota kuivashampooseen

Vaikka emme sitä haluaisi myöntää, treenirutiini perustuu usein siihen, milloin meidän on pestävä hiuksemme (etenkin, jos on pitkät hiukset). Vimeinen asia itsensä hemmottelun jälkeen, on mennä hikoilemaan kuntosalille.

Mutta terveelliseen tapoihin kuuluu, että tekosyitä ei käytetä. Osta kuivashampoota ja pidä se mukana treenikassissa – näin voit keskittyä enemmän kuntoon ja terveyteen, ja vähemmän hiusten pesuun.

 

Pähkinänkuoressa

Valitse näistä terveellisistä tavoista sinulle sopivimmat ja yhdistä ne omiin rutiineihisi. Kun olet onnistunut tekemään lisäämään muutaman tavan osaksi rutiineja, voit kokeilla lisätä muutaman lisää.

Ajan myötä nämä pienet ja yksinkertaiset askeleet kohti terveellisempää elämää auttavat rakentamaan isoa kokonaisuutta, joka tekee elämästä terveellisempää ja onnellisempaa.

 

Treeni

10 tapaa parantaa omaa treeniä

Treenirutiineista voi olla hankala pitää kiinni motivaation hiivuttua, mutta nämä vinkit auttavat jatkamaan!

Hyvinvointi

10 terveellistä tapaa etätyöskentelyyn

Rakenna terveellisiä tapoja etätyöskentelyyn, niin pidät huolen sekä mielenterveydestä että tuotteliaisuudesta kotitoimistolla.

12 kuukautta AgoLaura Myllykoski tasolla
Hyvinvointi

5 terveellistä tapaa, jotka muuttavat elämäsi

Näin sinäkin voit parantaa terveyttäsi ja parantaa elämänlaatua – lue Lucy Davisin vinkit terveellisempään elämään!

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein