Treeni

Motivaatio – 9 vinkkiä miten päästä tavoitteeseen | Hyvinvointi & Motivaatio

Motivaatio helmikuussa ja vinkit loppuvuoteen

Olet onnistunut pitämään uuden vuoden lupauksesi, liittynyt salille ja aloittanut uuden elämän mehupaastolla. Motivaatio tuntuu olevan kohdillaan, suoritat treenisi ja olet varma, että sinulla on kaikki tarvittava laitteista lisäravinteisiin onnistuaksesi, mutta silti jokin ei tunnu oikealta. Miten voit vaikuttaa tähän?

motivaatio ja ravinto

Motivaatio ja sen puute – josta me kaikki kärsimme joskus

Oikeanlaisen motivaation puute on yleistä, minkä takia moni ei vieläkään ole saavuttanut unelmavartaloaan – älä siis lannistu. Aina salimotivaatio ei ole kohdillaan, mutta silloin juuri mitataankin asenteen lujuutta. Ei fitness-malleillakaan ole joka päivä motivaatio täydessä mitassa, mutta he eivät silti jää sänkyyn makoilemaan. He nousevat ylös hammasta purren, treenaavat kovaa ja pysyvät ruokavaliossaan! Saavuttaaksesi halutun muutoksen kropassasi sinun täytyy pystyä samaan! Kesä saapuu nopeammin kuin tajuatkaan ja bikinikausi on jo pian taas oven takana. Kysy siis itseltäsi missä kunnossa haluat silloin olla. Muista kuitenkin ettet ole liian ankara itsellesi.

Nouse siis ylös sängystä, puske läpi treenisi ja muista syödä paljon terveellistä ruokaa. Jos huomaat salimotivaation olevan poissa, kysy itseltäsi joka aamu miten paljon oikeasti haluat tätä ja ole valmis paiskimaan töitä sen eteen. Jos toiveenasi on pyöreä treenattu takapuoli varmista, että kyykkäät kunnes pakarasi ovat tulessa! Kaikki on sinusta itsestäsi kiinni ja tulet aina olemaan itsesi pahin vihollinen. Moni sanoo, että motivaatio on asia jonka eteen täytyy myös tehdä töitä. Et voi vain odottaa sen saapumista, motivaatio kasvaa yleensä tekemällä. Lupaamme siis, että jos jaksat voittaa hankalatkin päivät huomaat pian olevasi taas motivoitunut

9 Vinkkiä löytää motivaatio

#1 Muista kuulokkeet ja päivitä Spotify-listasi

Olet sitten menossa lenkille tai salille muista kuulokkeet! Lataa listallesi lempibiisisi ja yritä valita kappaleita, jotka saavat sinut iloiseksi ja ovat melko nopea tempoisia. Kun uppoudut treenissäsi omaan kuplaasi saat helposti tehtyä nopean ja tehokkaan treenin. Keskity tekemiseen ja muista ajatella lihasta, jolla teet työtä.

musiikki ja motivaatio

#2 Keskity itseesi ja löydä sisäinen motivaatio

Lopeta itsesi vertaaminen muihin! Olet treenaamassa ja näet vierustoverisi tekemässä erittäin kovaa treeniä ja huomaat ihailevasi hänen täydellistä urheilullista kroppaa ja pian huomaatkin motivaatiosi lopahtavan – et vieläkään näytä samalta. Tämä tapahtuu meille kaikille jossain vaiheessa ja syyllistymme jokainen muiden vertailemiseen. Luulemme ettemme voi ikinä saavuttaa tuota kuntoa ja päästä tavoitteeseemme. Lopeta tämä heti! Keskity ja usko itseesi. Voimme kaikki saavuttaa juuri ne tavoitteet mitkä haluamme kunhan vain teemme tarpeeksi töitä sen eteen. Lopeta siis muiden katsominen heidän treenatessaan ja varmista, että fokuksesi on 100 prosenttisesti omassa tekemisessäsi. Muista, että henkilö johon vertaat itseäsi on myös aloittanut jostain.

treenimotivaatio

#3 Kuvaa kehityksesi ja löydä motivaatio tuloksista

Ota itsestäsi kuvia ennen elämäntapaprojektin aloittamista. Älä pelkää kameraa tai välttele kehityskuvien ottamista. Sinun ei tarvitse jakaa kuviasi kenenkään kanssa, mutta lupaan, että ne tuovat sinulle valtavasti motivaatiota. Kuvatessasi itseäsi elämänmuutoksesi edetessä huomaat muutoksen paremmin, sillä pieniä muutoksia voi olla vaikea nähdä peilin kautta. Näiden muutosten näkeminen kuitenkin lisää motivaatiotasi hurjasti ja ennen kuin huomaatkaan jäät koukkuun muutokseen ja jaksat ylläpitää motivaatiosi loppuun saakka. Yritä ottaa kuvat mahdollisimman neutraalissa asennossa ja hyvässä valossa, jotta näet pienetkin yksityiskohdat paremmin. Moni sokaistuu pienille muutoksille, sillä peiliä tulee tuijotettua useita kertoja päivässä. Rohkeasti siis kuvaamaan. Voit luoda oman kansion kehityskuvillesi ja palata vanhoihin kuviin vasta kuukauden jälkeen jolloin näet varmasti muutoksen.

#4 Löydä muut motivoituneet ihmiset ja treenaa kaverin kanssa

Ympäröi itsesi ihmisillä, joilla on samat tavoitteet ja asenne kohdillaan. Sali- tai juoksukaveri, jolla on samat tavoitteet lisää motivaatiotasi ja saatte näin toisenne tekemään kovemmin töitä! Voit jakaa huolesi toisen kanssa, nähdä heidän pysyvän ruokavaliossaan, saavuttavan erilaisia tavoitteita ja tätä kautta lisätä positiivista energiaasi, jonka avulla ylläpidät motivaatiotasi. Mene siis rohkeasti juttelemaan salilla muille ja katso voitko löytää jo nykyisestä ympäristöstäsi ihmisiä joiden avulla voitte molemmat päästä tavoitteeseenne. Hyvä idea myös jos sinulla on vaikeuksia pysyä ruokavaliossa on aloittaa ystäväsi kanssa Whatsapp-keskustelu, jossa lähetätte kuvia syömistänne ruuista. Näin voit myös saada uusia ideoita ja vaihtelua annoksiisi, mutta kaverin tsemppi auttaa välttämään ylimääräiset herkut.

ruokavalio ja motivaatio

#5 Aseta selkeä tavoite ja luo itse oma motivaatiosi

Kuten sanottu moni urheilija sanoo, että motivaatio ei ole asia joka vain tupsahtaa ja pysyy kanssasi ikuisesti. Sen eteen täytyy tehdä töitä ja joskus se saattaa olla vaikeampaa kuin toisina aikoina. Kirjaa ylös realistiset tavoitteesi ja luo suunnitelma jonka avulla pääset niihin. Tavoitteiden ylöskirjaaminen tekee niistä konkreettisia ja oikealla sunnitelmalla tiedät tarkalleen miten saavuttaa ne.

treenikaveri ja motivaatio

#6 Hemmottele itseäsi ja löydä motivaatio palkintojen kautta

Palkinnon keksiminen ja mielessä pitäminen treenin aikana voi tehdä urheilusta paljon miellyttävämpää ja hauskempaa. Palkinnon ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa hallitsematonta jäätelömässäilyä tai kokonaista cheatpäivää: esimerkiksi vaahtokylpy, hyvä elokuva tai terveellisten Myprotein reseptien kokeilu (suosittelemme näitä proteiinipannukakkuja !) voi olla tehokas motivaation piristäjä. Päivän päätteeksi voit tuntea olosi hemmotelluksi ilman syyllisyyttä treenin skippaamisesta.

#7 Varaa uusi ohjattu tunti

Uusi lajikokeilu voi tehdä ihmeitä urheilumotivaatiolle. Kokeile oman salisi tarjontaa tai vaikka paikallista tanssi- tai joogastudiota sekoittaaksesi treenirutiinejasi ja aktivoidaksesi välillä eri lihaksia.

Uuden lajin kokeilu voi parhaimmillaan toimia itsevarmuusbuustina, kun näet, mihin kaikkeen uuteen kehosi pystyy säännöllisen harjoittelusi tuloksena. Esimerkiksi tanssijat menestyvät usein ketterinä nyrkkeilijöinä tai jalkapalloilijoina. Jos olet treenannut maastavetoa aktiivisesti, saatat olla hyvä lisäys soutujoukkueeseen!

#8 Muuta rutiinejasi

Yllättävän monissa tilanteissa vanhat ummehtuneet treenirutiinit saavat meidät unohtamaan treenaamisen ilon. Uusi soittolistasi, osta uusia treenivaatteita, vaihda juoksureittiä tai kokeile uutta laitetta salilla. Uutuudenviehätys ja sen mukanaan tuomat positiiviset fiilikset voivat olla juuri se, mitä tarvitset urheilumotivaatiosi uudelleenkäynnistämiseksi.

motivaatio ja treeni

#9 Huolehdi ravinnostasi ja kokeile uusia lisäravinteita

Jos päästät verensokerisi romahtamaan tai tulet liian nälkäiseksi ennen tulevaa treeniä, saatat hauiskäännösten sijaan sortua tekemään täyskäännöksen salin ovelta takaisin kotisohvalle.Varmista riittävä energiansaanti koko päivälle ja ajoita ateriasi oikein. Terveelliset välipalat, kuten kuivattu kookos, pähkinät ja kaurapatukat ovat täydellisiä päivän piristäjiä. Kokeile myös rohkeasti uusia reseptejä ja muista riittävä proteiininsaanti, jotta lihaksesi kasvavat ja saavat niille tarvitsemat rakennusaineet. Uudet lisäravinteet saattavat myös piristää ja lisätä motivaatio ruokavaliossa pysymiseen. Jos kehityksesi on tyssännyt kannattaa sinun kokeilla kreatiinia jonka vaikutuksista voit lukea lisää täältä.

motivaatio ja ruokavalioRosa Havumaki

Rosa Havumaki

Writer and expert

Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa