Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Onko salijäsenyys pakollinen? | Treeni & motivaatio

Onko salijäsenyys pakollinen? | Treeni & motivaatio
Daniela Flaszka
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

Onko salijäsenyys välttämätön?

Oletko sinäkin yksi niistä jotka ryntäsivät salille heti tammikuun tullessa ja salijäsenyys oli ensimmäinen asia mielessäsi, mutta pian helmikuun vaihduttua motivaatiosi koki suuren laskun? Moni lupaa itselleen aloittavansa taas treenaamisen ja tarkan ruokavalion, mutta on todella vaikeaa saada kunnon tuloksia jos treenaamisesta ja liikkumisesta ei muodostu pitkäaikaista tapaa. Kuntosalitreenin suosion kasvaessa monelle on myös pinttynyt ajatus siitä, että salitreeni on on ainut ja oikea tapa saavuttaa halutut tulokset, mutta asia ei kuitenkaan ole näin.

kehonpainotreeni ja salijäsenyys

Löydä itsellesi sopiva treenimuoto

Ennen kuin uusit salijäsenyytesi tai koet huonoa omatuntoa salimotivaation laskusta, on hyvä pysähtyä miettimään mitä salijäsenyys sinulle oikein tarjoaa? On helppo keksiä hyviä puolia, mutta ilman oikeanlaista asennetta ja treeniä et tule kuitenkaan saamaan niitä tuloksia mitä etsit. Lisäksi, salijäsenyyden avulla saadut hyödyt eivät myöskään välttämättä ole niitä joita sinä juuri kaipaat. Mieti siis tarkkaan mitkä ovat tavoitteesi ja resurssisi.

On aina parempi valita itsellesi sopiva treenimuoto, sillä näin sinulla on suurempi todennäköisyys sen noudattamisessa. Kun löydät mieluisen treenimuodon itsellesi, onnistut noudattamaan ohjelmaasi paremmin ja sitoutumaan pitkäjänteiseen työntekoon. On paljon suurempi todennäköisyys, että saavutat haluamasi tavoitteet tekemällä jotain mistä oikeasti nautit kuin väkisin hankkimalla salijäsenyyden. Loppujen lopuksi kuntosali ei ole muiden urheilumuotojen keskuudessa ylitse muiden. Tietenkin tavoitteistasi riippuen, jos haluat kasvattaa lihasta kunnolla tulee sinun käyttää paljon painoja - mikä on yleisesti ottaen tehty helpommaksi kuntosalilla.

Kehonpainotreeni vs painoharjoittelu

Mitä tulee urheiluun yleisesti, on paljon valinnanvaraa, jonka avulla voit päästä kuntoon. Voit suunnata ulos lenkille tai pyöräilemään parantaaksesi aerobista kuntoasi, sekä treenata lihaskuntoa kehonpainotreenillä tai joogan avulla missä vaan oikeastaan. Itseasiassa moni suuntaakin kuntosaleilla suoraan alueille, joissa oman kehonpainolla tehtävät treenit ovat mahdollisia käyttämättä kuitenkaan suurinta osaa muusta kuntosalin tarjoamista mahdollisuuksista. Saliin automaattisesti liityetty painoharjoittelu ei edelleenkään ole välttämätöntä jos et siitä nauti.

Voitkin siis katsoa kuntosalia tai jotain muuta urheilupaikkaa ylitse sen tarjoamien laitteiden ja mattojen ja nähdä sen enemmänkin mentaalisesti sinulle sopivana urheiluympäristönä. On tärkeää, että sinulla on paikka, jossa koet itsesi mukavaksi ja onnistut saamaan ajatuksesi täysin treenin ympärille sen pienen vuorokausiosuuden ajaksi.

salijäsenyys ja treeni

Motivaatio on kaiken perusta - ei pelkkä salijäsenyys

Mitä tulee urheiluvälineisiin, voit melko helposti hankkia kaikki tarvitsemasi välineet myös kotiisi ja välttää näin treenien peruuntumisen, sillä verukkeella, että sinulla ei ole aikaa mennä salille. On silti hyvä tiedostaa, että urheiluvälineiden hankkiminen ei automaattisesti takaa, että käytät niitä. Kaikki lähtee motivaatiosta ja se, että omistat kattavan kotisalin ei välttämättä tarkoita, että olet motivoitunut oikeasti hyödyntämään niitä. Joskus jopa se, että sinulla on kaikki niin helposti käytettävissä voi laskea motivaatiotasi. Motivaatio on aina yksilöllinen asia ja jotkut motivoituvat uusista treenivaatteista jotkut luvatusta herkkupäivästä. Löydä itsellesi sopivin keino motivoitua ja käytä sitä!

Liikkuminen ei ole kuitenkaan vain yhteydessä sen fyysisiin tarjoamiin hyötyihin, mutta sillä on myös suuri sosiaalinen puoli. Kuntosalille mennessäsi koet automaattisesti liikunnan sosiaalisen puolen. Oikeanlainen tekemisen ilmapiiri voi motivoida sinua enemmän kuin uskotkaan ja tämä voi olla yksi suurimmista puutteista kotitreenissäsi. Kuntosalilla voit myös saada motivaatiota tietyn asteisesta kilpailusta. Kun jaat ympäristösi tuntemattomien ihmisten kanssa, voit saada heistä motivaatiota tehdä itse treenisi paremmin esimerkiksi ottamalla isommat painot kuin vierustoverillasi tai jaksamalla pidempään. Moni myös jakaa mielellään vinkkejä ja auttaa sinua suorittamaan liikkeet oikein, jos he huomaavat, että sinulla on vaikeuksia.

Kuntosalit eivät ole kuitenkaan vain laitteita ja yksilötreeniä tarjoavia liikuntapaikkoja, vaan moni sali tarjoaa usein myös ryhmäliikuntatunteja. Moni saa yllättävän paljon motivaatiota jo pelkästään siitä, että he saapuvat tietylle tunnille. Kokeile siis missä koet itsesi motivoituneimmaksi ja mikä on sinulle oikea liikuntamuoto sekä -ympäristö!

Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.
myprotein