Siirry pääsnäyttöön
Treeni

SMART | Näin asetat SMART -tavoitteita

SMART | Näin asetat SMART -tavoitteita
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Olipa tavoitteesi mikä tahansa, parempi kunto, lihasten kasvattaminen tai painonpudotus, hyvin määritelty tavoite on avain pitkäaikaiseen menestykseen. On muutama tapa määritellä tavoitteita, mutta SMART -runko on kaikista paras.Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää SMART -tavoitteiden asettamisesta ja onnistuneesta tavoitteiden saavuttamisesta.

 

Miksi minun tulisi asettaa tavoitteita?

Tavoite on tärkeää menestyksen kannalta, koska se antaa syyn keskittyä harjoitteluun ja jatkaa töitä kohti päämäärää.Tavoitteet ovat myös hyvä tapa pitää itseään vastuussa omasta tekemisestään, pysyä rutiinissa kiinni ja muokata treeniä tarpeen mukaan.  

Mitä ovat SMART -tavoitteet?

SMART tulee sanoista: Specific, Measurable, Attainable, Relevant ja Timely. Nämä viisi askelta ovat tapa pitää kiinni rutiinista, priorisoida ja pitää itseään vastuussa harjoittelusta. Kun asetat tavoitteita omalle treenille, käy läpi seuraavat asiat:

 

Specific (tarkka)

Ensimmäinen askel SMART -tavoitteen asettamiseksi on Specific, eli tarkka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset selkeän ajatuksen siitä mitä haluat saavuttaa ja missä ajassa. Parhaan menestyksen takaamiseksi on tärkeää määritellä lopullinen päämäärä tarkasti.Jos haluat päästä parempaan kuntoon on sinun määriteltävä tarkemmin, mitä “parempi kunto” tarkoittaa. Se voi olla esimerkiksi kyky juosta 5 tai 10km pysähtymättä, tai se voi tarkoittaa kykyä tehdä 10 punnerrusta. Tärkeintä on, että itse tiedät tarkasti mihin olet tähtäämässä, jotta sen saavuttaminen on helpompaa. 

Measurable (mitattava)

Toinen SMART -rungon elementti on mitattavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi asettaa tavoite, jota voi helposti monitoroida. Jos esimerkiksi tavoitteesi on juosta 5km pysähtymättä, voit määritellä edistymisesi sen mukaan, kuinka kauan jaksat juosta tai kuinka pitkän matkan jaksat juosta.Kun kehityt, voit seurata viikoittain kehitystäsi ja nähdä miten päämäärä lähenee, saaden siitä uutta motivaatiota. 

Attainable (saavutettavissa oleva)

Kun alamme työskennellä kohti uutta jännittävää haastetta on helppo unohtaa, mikä on oikeasti realistista. Ajattele vaikka uuden vuoden lupauksia – joka vuosi ihmiset asettavat täysin epärealistisia tavoitteita pyrkien nollasta sataan, ja väistämättä polttavat itsensä loppuun nopeasti ja menettävät motivaation.Tavoitteen tulee toki olla myös haastava, mutta sen on oltava saavutettavissa. Jos et ole koskaan aikaisemmin juossut, treenaaminen ultramaratoonia varten kuudessa kuukaudessa ei ole realistinen tavoite. Mutta voit päästä siihen tavoitteeseen ajan kanssa. Aseta ensimmäiseksi tavoitteeksi esimerkiksi 10km juokseminen kuuden kuukauden treenaamisella, ja sitten maratooni kuusi kuukautta sen jälkeen. Se on paljon realistisempaa, mutta silti haastavaa. 

Relevant (merkityksellinen)

Olemme kaikki uniikkeja yksilöitä ja niin myös tavoitteidemme tulisi olla. Sinun tavoitteesi tulisi sopia omiin mielenkiinnon kohteisiin ja elämäntyyliin, tai auttaa saavuttamaan äärimmäinen kunnianhimo. Mitä merkityksellisempi tavoitteesi on sinulle itsellesi, sitä todennäköisemmin pystyt sen saavuttamaan.Jos asetat tavoitteeksi juosta pitkää matkaa, mutta et oikeastaan pidä juoksemisesta, eikö olisi jotain toista tavoitetta, joka sopisi paremmin sinulle? Jotain josta pidät ja haluat aktiivisesti tehdä.  Voit esimerkiksi kokeilla uintia tai pyöräilyä.Samoin jos sitoudut treenaamaan kuusi kertaa viikossa, mutta se on vaikeaa sovittaa yhteen lastenhoidon ja työn kanssa, niin löydät varmasti jonkin paremman vaihtoehdon, joka sopii olosuhteisiisi. 

Timely (ajankohtainen)

Viimeinen SMART -rungon elementti on aikataulu. Älä vain aseta tavoitetta ja luota siihen, että saavutat sen tiettyyn määräaikaan mennessä. Aseta sen sijaan selkeitä virstanpylväitä, jotta pystyt selkeästi edistämään kehitystäsi tavoitteeseen.Tämä antaa rakennetta, tekee treenien suunnittelemisesta helpompaa ja pitää sinut tiellä menestykseen.Selkeä aikataulu auttaa sinua myös arvioimaan tavoitettasi. Tämä on tärkeää, sillä vaikka et olisi täysin suunnitelmasi puitteissa, voit helposti muokata tavoitettasi menettämättä kuitenkaan motivaatiota. Pääset määränpäähän lopulta – siihen voi vain mennä hieman kauemmin aikaa.   

Pähkinänkuoressa

Selkeät tavoitteet ovat tärkeitä, sillä niiden avulla saavutat pitkäaikaista menestystä. Käyttämällä SMART -tavoitteita, voit hyötyä selkeistä virstanpylväistä matkan varrella, asettaa realistisia aikarajoja, ja työskennellä kohti päämäärääsi asteittain.SMART -tavoitteen asettaminen voi viedä aikaa, mutta jos investoit siihen aikaasi alussa, sinulla on paremmat eväät menestykseen ja pystyt todennäköisemmin saavuttamaan päämääräsi.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein