Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Kollageeni | Kollageenilisäravinteet voivat auttaa parantamaan ihon terveyttä

Kollageeni | Kollageenilisäravinteet voivat auttaa parantamaan ihon terveyttä
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Kollageeni on varmasti yksi suurimmista nimistä lisäravinnemaailmassa omega-3 ja kreatiinin ohella. Tästä huolimatta, kollageeni ja sen hyödyt ovat vähemmän tunnettuja.Jälleen kerran ravitsemusterapeutti ja tutkija Richie Kirwan on täällä kertomassa meille, miten kollageenilisäravinteet voivat tieteen mukaan auttaa.

https://youtu.be/f8pIHrwuz6Q

Mikä on kollageeni?

Kollageeni on, usko tai älä, yksi kehon yleisimmistä proteiineista. Tämä johtuu siitä, että se on rakenteellinen proteiini, jota löytyy ihosta, kynsistä, kudoksista ja luista. Mutta ennen kuin innostut liikaa on huomautettava, että kollageenista ei ole lähes laisinkaan hyötyä lihasten kasvattamisessa. Mutta miten proteiini ei voi auttaa kasvattamaan lihaksia? Kollageeni ei ole täysproteiini, eli se ei sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita ihmiskeho tarvitsee. Tämän lisäksi kollageeni ei pysty stimuloimaan lihasten proteiinisynteesiä, joka on prosessi, jolla lihakset korjaantuvat ja kasvavat.Mutta vaikka se ei pysty vaikuttamaan proteiinisynteesi ei se tarkoita sitä, etteikö se olisi hyödyllinen. Se on äärimmäisen tärkeä terveelle iholle, kudoksille, kynsille ja luille.Mutta nyt tulee huonot uutiset vegaaneille: kollageeni on lähtöisin vain eläinperäisistä tuotteista. Kollageenilisäravinteet valmistetaan luista ja kudoksista. Tällä hetkellä saatavilla on muutamia vaihtoehtoja vegaania kollageenia. Jotkin vaihtoehdoista yrittävät jäljitellä eläinperäisen kollageenin aminohappoprofiilia ja sisältävät myös muita ravinteita, joita pidetään välttämättöminä kollageenintuotannolle. Näillä vegaaneilla kollageenilisäravinteilla ei kuitenkaan ole sama vaikutus kuin oikealla kollageenilla.

 

Mihin kollageenia käytetään?

Vaikka jokin lisäravinne ei suoranaisesti tue lihaskasvua, ei se tarkoita sitä, että sitä pitäisi boikotoida.Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kollageeni voi olla hyödyllinen nivelkipujen vähentämiseen. Tämän tarkkaa syytä ei kuitenkaan vielä tiedetä, sillä tutkijat eivät ole vielä onnistuneet selittämään kaikkia hyötyjä.Tarkkoja syitä sille ei tiedetä, miksi kollageeni auttaa vähentämään nivelkipuja tai parantamaan ihon elastisuutta ja vähentämään ryppyjä, mutta jokin yhteys näillä vaikuttaa olevan.

 

Kollageenilisäravinteet – tarvitsetko niitä?

Se riippuu tavoitteestasi. Jos haluat vain kasvattaa lihaksia, niin et tarvitse kollageenia. Lihasten kasvattamiseksi on olemassa paljon tehokkaampia tuotteita.Mutta jos taas kärsit nivelkivuista tai haluat parantaa ihon ilmettä, voit kokeilla kollageenia muutaman kuukauden ajan, jotta näet itse, onko siitä sinulle hyötyä.

 

Pähkinänkuoressa

Kollageeni on hieman mysteerinen aine, mutta sen käytöstä ei ainakaan ole harmia. Se ei voi vaikuttaa lihasten kasvuun ja korjaamiseen, mutta se tuntuu vaikuttava ihon terveyteen ja auttavan nivelkipuihin. Syitä tähän ei kuitenkaan vielä tiedetä, sillä tutkijat eivät ole onnistuneet vielä selittämään yhteyttä.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein