Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Tutkimus | Mitä 9 sekuntia liikuntaa tekee terveydelle

Tutkimus | Mitä 9 sekuntia liikuntaa tekee terveydelle
Laura Myllykoski
Writer and expert5 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Viime vuosien aikana on tehty muutamia eri tutkimuksia siitä, miten paljon aikaa pitää sitouttaa liikuntaa, jotta saadaan merkittäviä tuloksia.Vuonna 2023 tehty tutkimus keskittyi viikonlopputreenaajiin (ihmiset, jotka treenaavat 2 kertaa viikossa) ja löydösten mukaan vain kaksi treeniä viikossa voi tarjota samanlaisia hyötyjä sydämen terveydelle kuin useammin tehtävät harjoitukset.Tutkimus vuodelta 2014 osoitti, että vain kolme minuuttia todella intensiivistä treeniä 30 minuutin treenin aikana, joka sisälsi lämmittelyn ja jäähdyttelyn, oli tarpeeksi parantamaan lihasten sekä kardiovaskulaarisen järjestelmän terveyttä.2
Tutkimus Yhdeksän sekuntia liikuntaa

Tutkimus

European Journal of Applied Physiology julkaisi hiljattain uuden tutkimuksen, jonka mukaan tarvitaan vain 9 sekuntia kuntoilua viikossa, jotta voidana nähdä merkittävää kehitystä voiman paranemisessa.3 Tutkijat halusivat tehdä jatkotutkimuksen edelliselle tutkimukselle, jossa osoitettiin että 3 sekuntia kuntoilu viiden päivän aikana viikossa parantaa voimaa. Selvityksessä oli, voiko harvemmin tehtävä kuntoilu johtaa samanlaisiin löydöksiin.Tutkimuksessa 26 nuorta tervettä aikuista jaettiin kahteen ryhmään: yksi ryhmä suoritti eksentristä hauissupistusta 3 sekunnin ajan 2 kertaa viikossa 4 viikon ajan. Toinen ryhmä teki samaa, mutta 3 kertaa viikossa.

 

Tulokset

Ensimmäisessä ryhmässä ei havaittu merkittäviä muutoksia, mutta kolme kertaa viikossa kuntoilevilla huomattiin 2.5% lisää voimaa konsentrisessa voimassa ja 3.9% lisää eksentristä voimaa.Nämä löydökset ovat vaatimattomia verrattuna edelliseen tutkimukseen, jossa havaittiin 10% lisää voimaa, mutta ne ovat silti merkittäviä muutoksia, jotka osoittavat, että on mahdollista lisätä voimaa tekemällä vähemmän kuin 10 sekuntia kuntoilua viikossa.

 

Pähkinänkuoressa

Kaikkea vapaa-aikaa ei siis tarvitse käyttää kuntosalilla – voimaa voi lisätä maltillsemmallakin harjoittelulla. Vain kolme sekuntia 3-5 kertaa viikossa voi pitkällä aikavälillä tarjota merkittäviä muutoksia.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein