Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Juokse ahdistukseen | Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Juokse ahdistukseen | Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Ahdistus vaikuttaa moniin meistä lukemattomista yksittäisistä syistä. Usein se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme negatiivisesti ja siihen miten tunnemme itsestämme. Ahdistuksen oireiden helpottaminen positiivisella kanavalla, voi merkittävästi parantaa päivääsi. 

Mitä on ahdistus?

Ahdistus on yleinen epämukavuuden tunne, kuten huolehtiminen tai pelkotila. Oireet eivät ole ainoastaan psykologisia vaan voivat olla myös fysiologisia ja aiheuttaa esimerkiksi  tärinää ja hikoilua, aina maltillisista vakavampiin merkkeihin riippuen tilanteesta ja yksilöstäUrheilun merkeissä hillitty ahdistuneisuuden taso (kiihtyminen) voi olla hyödyksi suoritukselle, mutta yleensä ihmiset kokevat oireet häiritseviksi ja ongelmallisiksi jokapäiväisessä elämässä.

5 tapaa miten juoksu auttaa selättämään ahdistuksen 

1. D-vitamiini

Tämä vaatii sen, että juoksumaton sijaan lähdet ulos. Masennuksen ja D-vitamiinin välillä on dokumentoitu linkkejä ja jotkin tulokset jopa tukevat sitä että D-vitamiini voisi vaikuttaa ahdistushäiriöihin. D-vitamiinin puute voi johtaa myös kortisolin lisääntymiseen, mikä on stressihormoni joka voi lisätä ahdistuksen oireita.Riittävä D-vitamiinin saanti sekä ruokavaliosta että auringosta on hyvä paikka aloittaa, kun etsit tapoja fysiologisesti vähentää ahdistuksen oireita.

 

 3. Vähentää stressiä

Endorfiinit kuten dopamiini, serotoniini ja noradrenaliini ovat kemiallisia välittäjäaineita, jotka johtavat positiivisiin tunteisiin ja joissain tapauksissa euforisiin tunteisiin (kuten juoksija huuma). Nämä positiiviset tunteet yhdessä niiden taipumuksen kanssa vähentää kortisolia, voivat auttaa sinua hallitsemaan ahdistuksen oireita. Kortisoli myös estää kehon reseptoreita käyttämästä D-vitamiinia tehokkaasti, mikä tarkoittaa sitä että korkea stressitaso estää kehoa hyödyntämästä kunnolla D-vitamiinin lähteitä, mikä puolestaan lisää oireilua.

 

3. Parempi uni

Juokseminen voi lisätä sekä unen laatua että määrää, kun olet väsyneempi ja stimuloinut välittäjäaineita kuten serotoniinia, joka avustaa tärkeitä unen REM-vaiheita. Riittävä määrä hyvälaatuista unta auttaa ylläpitämään vakaata hormonitasapainoa kehossa, mikä puolestaan voi auttaa hallitsemaan ja vähentämään ahdistuksen oireita.

 

4. Yhteisö

On hyvin dokumentoitu, että sosiaalinen kanssakäyminen voi vähentää ahdistuneisuuden oireita ja kohottaa myös itsetuntoa. Yksi parhaista tavoista tehdä juoksemisesta sosiaalista on liittyä yhteisöön, olipa se sitten paikallinen juoksuryhmä tai samanmielisiä juoksijoita Stravassa, jotka pitävät samoista reiteistä kuin sinä.

 

5. Taistele tai pakene

Ahdistus valmistelee kehoa taistele tai pakene -tilanteeseen, mutta ongelma on se että yleensä tilanteet,jotka aiheuttavat meille ahdistusta, eivät sovi tällaiseen lähestymistapaan. Liikuntaa yleisesti aktivoi aivojen alueita, jotka ovat vastuussa toiminnoista, jotka auttavat kontrolloimaan aivojen systeemiä joka havaitsee aidot ja kuvitellut uhat selviytymiselle ja laukaisevat taistele tai pakene reaktion.Juokseminen on siis tehokas tapa aivoillemme käsitellä tämän tyyppistä tietoa tehokkaasti, vähentäen ahdistusta sen tyyppisiä oireitä päivittäisessä elämässä. 

Miten aloittaa

Jo miettimällä asiaa olet aloittanut. Nyt sinun tarvitsee vain ryhtyä toimeen ja tehdä siirtosi. Näin teet sen:

Aseta realistiset odotukset

Ei ole mitään pahempaa kuin se, ettet pääse tavoitteisiisi. Todella epämotivoivaa. Asettamalla itsellesi realistiset tavoitteet, voit välttää pettymyksen. Älä odota juoksevasi 5km 5 päivän jälkeen. Etene hitaasti ja askel kerrallaan.

 

Aloita hitaasti

Älä kävele ulos ovesta ja mene juoksemaan 10km kisaa. Rasitat itseäsi etkä todennäköisesti selviä loppuun asti. Aloita vaikka kävellen ja edistä matkaa ja tahtia päivä päivältä enemmän. Älä silti unohda pitää lepopäiviä.

 

Lämmittely

Valmistele kehoasi ja vähennä loukkaantumisen riskiä lämmittämällä. Tämä on tärkeä vaihe ennen kaikenlaista treenaamista, jotta voit välttää loukkaantumiset ja lieventää urheilun jälkioireita. Jäähdyttely voi olla viisaista samoista syistä.

 

Muista venytellä

Venyttely on suositeltavaa liikuntamuodosta huolimatta. Jos sinulla on aikaa, jooga on erittäin suositeltavaa. Venytteleminen edistää liikkuvuutta ja hyvinvointia ja vähentää jäykkyyttä  jokapäiväisessä elämässä. 

 

Löydä itsellesi sopiva paikka

Juokseminen voi olla kaikille erilaista. Jotkus voivat nauttia juoksumatolla hölkkäilystä kun taas toiset haluavat päästä raikkaaseen ilmaan, jolla on myös loistava vaikutus henkiseen hyvinvointiin.

 

Muista tämä

Juokseminen on positiivinen metodi hallita ahdistuksen oireita terveellisellä tavalla. Se ei missään nimessä paranna ahdistusta, mutta oireiden hillitsemisellä voi olla jo merkittävä vaikutus päivittäiseen elämään, joten se on ehdottomasti kokeilun arvoista!

Jäljitätkö juoksusi Stravalla? Myprotein Running Club on vapaa ryhmä, johon voit liittyä jo tänään!

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein