Lisäravinteet

Psyllium | 5 uskomatonta terveysvaikutusta

Mitä psyllium on?

Psyllium ja psylliuminkuoret ovat yksi suosituimmista painonhallintaan ja suoliston terveyteen käytetyistä lisäravinteista. Suoraan sanottuna, ne ovat lahja taivaasta kaikille, jotka eivät saa tarpeeksi kuitua päivittäisestä ruokavaliostaan!

Psyllium on plantagokasvista saatavan siemenen kuori — se sisältää sienimäistä kuitua, joka vähentää ruokahalua, parantaa ruoansulatusta ja puhdistaa elimistöä! Kun psylliumkuori yhdistetään veteen, siitä tulee geelimäistä (joka on luonnollisesti gluteenitonta!) ja voi auttaa pitämään suolen toiminnan säännöllisenä sekä on todella paljon hellempi — ja luonnollisempi — kuin laksatiivien käyttäminen.

Miten psylliumkuoret toimivat?

Psylliumkuorta kutsutaan usein suoliston puhdistajaksi sekä luonnolliseksi painonpudotustyökaluksi. Kun nautit psylliuminkuoria, ne paisuvat ja muodostavat massan suoleen, joka kulkiessaan suoliston läpi samalla ’kuuraa’ sitä edetessään. Jos nautit psylliuminkuoria ennen ruokailua, niillä on aikaa paisua ja luoda kylläisyydentunne, joka estää ylensyömästä ja edistää näin painonhallintaa!

— Psylliumin hyödyt —

1. Tukee painonpudotustavoitteita

Paisumisominaisuuksiensa vuoksi, psyllimkuori voi olla mahtava apu kaikille, jotka haluavat pudottaa painoaan. Nauti psylliuminkuoria 30 minuuttia ennen ruokailua ison vesilasillisen kanssa ja ne ehtivät laajeta ja luoda kylläisyydentunteen!

Tämä voi auttaa henkilöitä, joilla on suurempi ruokahalu syömään vähemmän ja voi edesauttaa luomaan terveellisemmän suhteen ruokaan pitkällä aikavälillä. Kun nautit vähemmän ruokaa, mahalaukkusi väistämättäkin pienenee, jolloin luonnollisestikin täyttyy pienemmästä määrästä ruokaa — tämän lisäksi muita psylliumkuoren hyötyjä ovat alhaisempi kolesteroli ja verenpaine! [1]

2. Mahtava luonnollinen kuidunlähde

Vähähiilarinen, proteiinirikas ruokavalio usein poissulkee murot, täysjyvät ja hedelmät, mikä johtaa paljon alhaisempaan ravintokuidun määrään. Psylliumkuori on erinomainen kuidunlähde, sillä jokaisessa teelusikallisessa on noin 4g kuitua, joten se on nopea tapa lisätä päivittäistä ravintokuidun määrää, jos se muuten jäisi uupumaan!

Kiireinen elämäntapa voi usein olla pääsyy siihen, ettet saa tarpeeksi kuitua ruokavalion kautta — Psylliumkuorien lisääminen päivittäiseen rutiiniin voi olla toimiva kikka moniin ruoansulatusongelmiin! Kuitenkin, lisää kuidun määrää rauhallisesti, koska muuten se voi aiheuttaa turvotusta, vatsakramppeja ja ilmavaivoja — eikä mikään näistä ole kovin mieluisa!

3. Parantaa luonnollista suolentoimintaa

Vaikka tämä ei välttämättä ole kaikista kuumin aihe, suolentoiminta on välttämätön ummetusongelmien välttämiseksi (ja myös peräpukamien), joilla voi olla suuri vaikutus päivittäiseen hyvinvointiimme!

Psylliumkuorien lisääminen ruokavalioon varmistavaa, että saat tarpeeksi kuitua ja että ruoansulatusjärjestelmäsi on terve. Sen lisäksi, että se voi helpottaa monia epämukavia ongelmia kuten ripulia, se voi myös auttaa kroonisissa sairauksissa, kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS). [2]

4. Ehkäisee epämukavuutta ja jähmeyttä

Terveellinen suoli ei välttämättä vaikuta huomattavalta terveysprioriteetilta, mutta voit yllättyä siitä kuinka monta ongelmaa katoaa kun korjaa ruoansulatusongelmat! Mikään ei ole pahempaa kuin yrittää selviytyä päivästä epämukavassa ja jähmeässä olotilassa. Nämä ongelmat voivat olla pääsyy väsymykseen, velttouteen, sekä jopa olla pääsyyllinen motivaation puutteeseen.

5. Auttaa säätelemään verensokeria

Piikkeinä nouseva verensokeri voi olla vaarallinen sekä diabeetikoille että ei-diabeetikoille! Ei-diabeetikoidenkin pitää olla varuillaan verensokerinsa kanssa, etteivät he kehitä itselleen kakkostyypin diabetestä. Liukenevampien kuitujen lisääminen ruokavalioon voi auttaa hillitsemään verensokerin hillitöntä nousua — varsinkin ruokailun jälkeen!

Kuinka? Vaikka kuitu tunnetaan ravintohiilihydraattina, keho ei hajota sitä sokerimolekyyleiksi, niin kuin hiilarit! Sitä vastoin, se kulkee läpi kehon, auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta, verensokerin tasaisena ja pitämään nälän poissa. Tämän takia, esimerkiksi diabeetikot voisivat saada enemmän kontrollia verensokeri-tasoihinsa lisäämällä liukenevan kuidun määrää ruokavaliossaan.

Annostus

On suositeltavaa kasvattaa annostusta asteittain välttääkseen haitalliset oireet kuten turvotuksen, ilmavaivat ja vatsakrampit. Myprotein suosittelee lisäämään 2.5g – 5g  psylliumjauhetta 300-350ml vettä tai mehua 1-2 kertaa päivässä — nämä psylliumkuoret ovat saatavilla 250g, 500g ja 1kg säkeissä, jos haluat vaikka testata niitä alkuun!

Kuten aikaisemmin mainitsimme, psylliumilla on tapana paisua, joten on tärkeää varmistaa riittävä nesteytys, koska se voi muuten turvota ja tukkia kurkun. Psylliumkuoria ei suositella henkilöille, jotka kärsivät ruokatorven kaventumisesta tai nielemisvaikeuksista.

Tämä luonnollinen liukenevan kuidun lähde tarjoaa helpon tavan lisätä elintärkeän kuidun saantia, yhdessä monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion kanssa!

Gluteenitonta kuitua!

Lisäksi, psylliumkuoret ovat mahtavia kokkaukseen ja niitä käytetään usein ainesosana gluteenittomissa resepteissä, sillä geelimäisten ominaisuuksiensa vuoksi ne estävät gluteenittomien leivonnaisten kuivumisen ja murenemisen!

Jos sinulla on keliakia ja haluat kokeilla uusia tapoja kokata ja nauttia lempiruuistasi, psylliumkuoret saattavat olla se tarvitsemasi maaginen ainesosa! Kokeile lisätä niitä:

  • Kakkuihin
  • Leipiin
  • Pannukakkuihin
  • Kotitekoisiin proteiinipatukoihin
  • Tai jopa smoothieihin!

 

Yhteen lauseeseen tiivistettynä:

Psylliumkuori on loistava liukenevan kuidun lähde, jolla voi olla monia positiivisia vaikutuksia ruoansulatusongelmiisi!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiMyprotein

Myprotein

Writer and expert


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa