Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Detox – kannattaako puhdistava detox-dieetti?

Detox – kannattaako puhdistava detox-dieetti?
Daniela Flaszka
Writer and expert4 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

Joulu ja uusi vuosi ovat monelle aikoja herkutella ja juoda paljon alkoholia. Suklaakonvehtien, terästetyn glögin, kinkun ja laatikoiden jälkeen kehosi ei välttämättä kiitä sinua.

Saatoit myös ehkä tehdä uudenvuodenlupauksen ja luvata palaavasi ruotuun, alkavasi treenaamaan kunnolla ja olevasi terveellisempi. Kaiken tämän päätit ehkä jopa aloittaa detoxilla?

Toivottavasti olet siis valmiina kuulemaan markkinoiden parhaimmista detox-tuotteista joiden avulla detox on tehokkaampaa ja helpompaa kuin koskaan. Oletko valmis?

Maksasi sekä munuaisesi.

 

Mitä detox on?

Detox dieetit eli kehoa puhdistavat dieetit väittävät puhdistavan veresi sekä ruoansulatuselimistösi ja postavan myrkyllisiä aineita kehostasi. Ihan kuin painaisit käynnistä uudelleen nappulaa ja heräisit uutena puhtaana itsenäsi.

Todellisuudessa jos teet jonkun näistä dieeteistä heräät vain vihaisena ja nälkäisenä sekä pahoinvoivana. Eikä tämä tunne parane päivän mittaan. Päiväsi saattaa päättyä siihen, että joudut pyytämään anteeksi työkavereiltasi kuten alemmassa kuvassa:

 

Onko detoxista mitään hyötyä?

Detox-dieeteistä ei ole kauheasti tutkimuksia, mutta jotkin ovat osoittaneet ihon kunnon sekä ruoansulatuselimistön tilan paranemisen sekä painonlaskun.1,2 Nämä kaikki hyödyt saattavat kuitenkin johtua täysin alkoholin poisjättämisestä sekä prosessoidun ruoan ja sokerin karsimisesta. Saatat myös vihdoin saada tarpeeksi vihanneksia ja kivennäisaineita syömistäsi vihanneksista sekä hedelmistä.

Detox-dieetit ovat usein vähäkalorisia, mikä selittää niistä mahdollisesti aiheutuvan painonlaskun. Tämä paino saattaa kuitenkin palata helposti takaisin kunhan vain palaat normaaleihin syömis- ja juomistottumuuksiisi.

Kaikki detox-dieeteistä väitetyt terveysvaikutukset ovat saatavillasi mistä tahansa terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Onko detox siis oikeasti paras ratkaisu?

 

Miksi et tarvitse detoxia?

Palataan takaisin itse ihmeeseen eli ihmiskehoon  — ja siihen syyhyn miksi et tarvitse detoxia tänä tammikuuna (tai minä muunakaan aikana)

Aloitetaan munuaisista — nämä kaksi pavunmuotoista elintä saattavat olla pieniä, mutta niiden elintärkeät toiminnot pitävät meidät elossa. Niiden tehtävä on periaatteessa juuri tämä detox ja tässä selitys miten ne tekevät sen:

  • Ne ylläpitävät nestetasapainoa. Munuaiset imeyttävät itseensä vettä, glukoosia, natriumia, kaliumia ja vapauttavat niitä takaisin kehoon sen tarvittaessa. Samaan aikaan munuaiset puhdistavat kehon muista nesteistä ja erottavat muut aineet näistä aineista. Lopputuloksena on sakeaa nestettä, joka kulkeutuu virtsaputkeesi ja poistuu kehostasi virtsana.
  • Ne suodattavat verta. Kumpikin munuainen sisältää noin miljoona nefronia. Nämä nefronit ottavat sisäänsä verta ja hajottavat sen pieniin osiin samalla erottaen kaikki ylimääräiset aineet. Ne vapauttavat sitten puhdistetun veren takaisin sydämen käyttöön.
  • Ne poistavat jäteaineita syömästäsi ruoasta, lääkkeistä sekä muista myrkyllisistä aineista.
  • Ne tuottavat hormoneita, jotka auttavat punasolujen tuotossa, verenpaineen säännöllistämisessä ja luustosi kunnon ylläpitämisessä.

Jos siis kysyt meiltä hoitavat munuaiset täydellisesti detoxin puolestasi. Ei ole siis mitään syytä kituuttaa itseäsi ja nauttia vain teelusikallista vaahterasiirappia, sitruunamehua sekä cayanne-pippuria (tämä on ainoa asia missä Beyoncé on väärässä).

Seuraavaksi itse maksa. Maksa toimii yhdessä sappesi, sappirakkosi ja suolistosi kanssa imeyttäen ja prosessoiden syömääsi ruokaa. Nimenomaan maksassa tapahtuu useita eri toimintoja kuten:

  • Veren suodatus maksa suodattaa verta suolistostasi, puhdistaa sen ja kuljettaa kehosi käyttöön.
  • Puhdistaa kemikaalit  – Maksasi hoitaa kaikki ne ylimääräiset kemikaalit ja myrkyt, jotka saat kehoosi syömäsi ruoan, ympäristösi ja käyttämäsi tuotteiden kautta.
  • Vitamiinien säilytys A, D, E & K sekä glykogeeni (muoto, jossa kehosi varastoi siinä olevat ylimääräiset hiilihydraatit).
  • Proteiinituotanto tämä on todella tärkeää verenpaineen säätelyssä

Ihmiskeho on rakentunut syystä ja sen kaikille toiminnoille on hyvä syy. Ei ole mitään syytä tehdä radikaaleja detox-dieettejä. Myös se tosiasia, että detox-dieeteistä ei ole tarpeeksi tutkimuksia voi viitata siihen, että ne saattavat olla jopa vaarallisia terveydellesi.

 

Muista tämä

Kaikki detoxista saatavat terveysvaikutukset ovat myös saatavillasi kunhan vain juot enemmän vettä, jätät alkoholin pois, vähennät prosessoidun ruoan määrää ja lisäät hedelmien sekä vihannesten määrää saavuttaaksesi tasapainoisen ruokavalion. Et edes tarvitse tiedettä ymmärtääksesi, että tämä on paljon parempi ja helpommin ylläpidettävä keino jatkaa elämääsi terveenä ja hyvinvoivana.

Eli ennen kuin aloitat detox-teen juomisen mieti tavoitteesi tarkkaan — löydä itsellesi terveellinen elämäntapa, joka jatkuu tammikuutakin pidemmälle.

Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi huipputarjouksia

Seuraa meitä
flag
2023 © 2018 The Hut.com Limited, yritys rekisteröity Englannissa ja Walesissa (yritystunnus 05016010) jonka rekisteröity osoite on Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Maksa turvallisesti
myprotein