Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Detox | Kannattaako puhdistava detox-dieetti?

Detox | Kannattaako puhdistava detox-dieetti?
Laura Myllykoski
Writer and expert3 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Teitkö itsellesi lupauksen aloittaa uusi vuosi palaamalla ruotuun? Lupasitko treenata ja syödä terveellisesti? Kaiken tämän päätit ehkä jopa aloittaa detoxilla?

Toivottavasti olet siis valmis kuulemaan markkinoiden parhaimmista detox-tuotteista, joiden avulla detox on tehokkaampaa ja helpompaa kuin koskaan. Oletko valmis?

Parhaat detox-tuotteet ovat oma maksasi ja munuaisesi.

Detox Dieetti

 

Mitä detox on?

Detox -dieetit eli kehoa puhdistavat dieetit väittävät puhdistavan veren sekä ruoansulatuselimistön ja poistavan myrkyllisiä aineita kehosta. Ihan kuin painaisit "käynnistä uudelleen" nappulaa ja heräisit uutena puhtaana itsenäsi.

Todellisuudessa, jos teet jonkun näistä dieeteistä, heräät vain vihaisena ja nälkäisenä sekä pahoinvoivana. Eikä tämä tunne parane päivän mittaan.

 

Onko detoxista mitään hyötyä?

Detox-dieeteistä ei ole kauheasti tutkimuksia, mutta jotkin ovat osoittaneet ihon kunnon sekä ruoansulatuselimistön tilan paranemisen sekä painonlaskun.1,2 Nämä kaikki hyödyt saattavat kuitenkin johtua täysin alkoholin jättämisestä pois, sekä prosessoidun ruoan ja sokerin karsimisesta. Saatat myös vihdoin saada tarpeeksi vihanneksia ja kivennäisaineita syömistäsi vihanneksista sekä hedelmistä.

Detox-dieetit ovat usein vähäkalorisia, mikä selittää niistä mahdollisesti aiheutuvan painonpudotuksen. Tämä paino saattaa kuitenkin palata helposti takaisin, kun palaat normaaleihin syömis- ja juomistottumuuksiisi.

Kaikki detox-dieeteistä väitetyt terveysvaikutukset ovat saatavillasi mistä tahansa terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Onko detox siis oikeasti paras ratkaisu?

 

Miksi et tarvitse detoxia?

Palataan takaisin itse ihmeeseen, eli ihmiskehoon, joka on syy siihen, että et tarvitse detoxia.

Aloitetaan munuaisista — nämä kaksi pavunmuotoista elintä saattavat olla pieniä, mutta niiden elintärkeät toiminnot pitävät meidät elossa. Niiden tehtävä on periaatteessa juuri tämä detox ja tässä selitys siihen, miten ne tekevät sen:

  • Munuaiset ylläpitävät nestetasapainoa. Munuaiset imeyttävät itseensä vettä, glukoosia, natriumia, kaliumia ja vapauttavat niitä takaisin kehoon sen tarvittaessa. Samaan aikaan munuaiset puhdistavat kehon muista nesteistä ja erottavat muut aineet näistä aineista. Lopputuloksena on sakeaa nestettä, joka kulkeutuu virtsaputkeesi ja poistuu kehostasi virtsana.
  • Munuaiset suodattavat verta. Kumpikin munuainen sisältää noin miljoona nefronia. Nämä nefronit ottavat sisäänsä verta ja hajottavat sen pieniin osiin samalla erottaen kaikki ylimääräiset aineet. Ne vapauttavat sitten puhdistetun veren takaisin sydämen käyttöön.
  • Munuaiset poistavat jäteaineita syömästäsi ruoasta, lääkkeistä sekä muista myrkyllisistä aineista.
  • Munuaiset tuottavat hormoneita, jotka auttavat punasolujen tuotossa, verenpaineen säännöllistämisessä ja luustosi kunnon ylläpitämisessä.

Munuaiset siis käytännössä hoitavat detoxin puolestasi. Ei ole siis mitään syytä kituuttaa itseäsi ja turvautua tiukkaan detoxiin.

Seuraavaksi maksa. Maksa toimii yhdessä sapen, sappirakon ja suoliston kanssa, imeyttäen ja prosessoiden syömääsi ruokaa. Maksassa tapahtuu useita eri toimintoja, kuten esimerkiksi:

  • Veren suodatus. Maksa suodattaa verta suolistostasi, puhdistaa sen ja kuljettaa takaisin kehosi käyttöön.
  • Puhdistaa kemikaalit. Maksa hoitaa kaikki ne ylimääräiset kemikaalit ja myrkyt, jotka ajautuvat kehoon ruoan, ympäristön ja muiden tuotteiden kautta.
  • Vitamiinien säilytys. A, D, E & K sekä glykogeeni (muoto, jossa kehosi varastoi siinä olevat ylimääräiset hiilihydraatit).
  • Proteiinituotanto. Maksa osallistuu proteiinituotantoon, mikä on todella tärkeää verenpaineen säätelyssä.

Ihmiskehon kaikille toiminnoille on hyvä syy. Ei ole mitään syytä tehdä radikaaleja detox-dieettejä. Myös se tosiasia, että detox-dieeteistä ei ole tarpeeksi tutkimuksia voi viitata siihen, että ne saattavat olla jopa vaarallisia terveydellesi.

 

Pähkinänkuoressa

Kaikki detox-dieetin hyödyt ovat saatavilla helposti, kunhan vain juot enemmän vettä, jätät alkoholin pois, vähennät prosessoidun ruoan määrää ja lisäät hedelmien sekä vihannesten määrää saavuttaaksesi tasapainoisen ruokavalion. Et edes tarvitse tiedettä ymmärtääksesi, että tämä on paljon parempi ja helpommin ylläpidettävä keino jatkaa elämääsi terveenä ja hyvinvoivana.

Eli, ennen kuin aloitat detox-teen juomisen, mieti tavoitteesi tarkkaan — löydä itsellesi terveellinen elämäntapa, jota on helppo ylläpitää päivästä ja vuodesta toiseen.

Hyvinvointi

18 terveellistä tapaa aamuihin ja treeneihin

Pienten yksinkertaisten tapojen ottaminen osaksi elämää voi parantaa sekä terveyttä että elämänlaatua huomattavasti. Ota vinkit talteen!

Hyvinvointi

5 terveellistä tapaa, jotka muuttavat elämäsi

Näin sinäkin voit parantaa terveyttäsi ja parantaa elämänlaatua – lue Lucy Davisin vinkit terveellisempään elämään!

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein