Siirry pääsnäyttöön
Treeni

6 syytä aloittaa pyöräily | Haastattelussa olympisti Brian Steel

6 syytä aloittaa pyöräily | Haastattelussa olympisti Brian Steel
Evangeline Howarth
Writer and expert5 vuotta Ago
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

6 syytä aloittaa pyöräily - Olympisti Bryan Steelin mukaan

Pyöräily on monelle erityisesti lapsuudesta tuttu laji, mutta se ei tarkoita, että se sopisi vain lapsille! Ehkä olet juuri ostanut polkupyörän ja et ollut edes ajatellut, että sillä voisi ajaa vaikka päivittäin. Tai voi olla myös, että omistat pyörän ja käytät sitä aina silloin tällöin pyöräillessä lähikauppaan tai kirjastoon. Voi myös olla, että olet aktiivipyöräilijä, etkä enää osaisi pyöräillä halvalla kaupunkipyörällä. Oli asia miten oli, nyt on helpointa koskaan aloittaa aktiivinen ja motivoitunut pyöräilynharrastaminen.

Pyöräilyn olympia‐ sekä maailmanmestaruusmitalisti Bryan Steel on kokenut ja nähnyt paljon. Vaikka Bryan ei lapsena ollut erityisen urheilullinen, heti pyöräilysatulaan hypättyään jotain tapahtui. Hän oli löytänyt lajin, jonka opetteli ja jossa lopulta oli uskomattoman hyvä.

Nykyään hän auttaa muita spurttaamaan viimeiset metrit maaliviivanyli ja voittamaan kultamitalit. Hän on suunnitellut ohjelmia pyöräilijöiden tukemiseksi paitsi urheilukeskuksissa, mutta myös tukemalla eri yritysten pyöräilykerhoja. Voit kurkata hänen Engage‐sivulta hyviä vinkkejä ja tukea pyöräilyharrastuksen aloittamiseksi. Jos vielä epäröit, alla on listattuna kuusi pyöräilyn tuomaa etua, joita et halua jättää väliin.

pyöräily liikuntamuotona
1. Pyöräilyllä on uskomattomia terveyshyötyjä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkästään pyöräillen taitettu työmatka ehkäisee merkittävästi sydän‐ ja verisuonisairauksia. Työmatkapyöräily on myös hyvä vaihtoehto niille, joilla on treeniaika tiukassa. Yleisen terveyden lisäksi pyöräily edistää keskivartalon ja alavartalon voimaa. Keskivartalon lujittaminen on välttämätöntä kehon vakauden kannalta – niin pyöräilyssä kuin ylipäätään elämässä.

2. Kuka tahansa voi oppia pyöräilemään

Bryan Steelin rakkaus pyöräilyyn alkoi, kun hän lopulta löysi lajin, jossa oli hyvä. Se on laji, jossa kukaan ei katso painoasti. ”Voit olla ylipainoinen ja silti pyöräillä todella hyvin” kommentoi Bryan.

pyöräily ja sen terveysvaikutukset
3. Voita liikenneruuhkat ja säästä rahaa

Jos asut vähän kauempana keskustasta, voi viedä kauan, enne kuin pääset liikkumaan aamuruuhkan keskellä. Bryan vinkkaa: ”Usein pääsen nopeammin pyörällä töihin kuin mitä pääsisin autollani. On mahtava tunne pyöräillä nopeampaa kuin vierellä oleva auto!”

4. Pyöräily on luontoystävällistä ja hyväksi planeetalle

Brittiläisen pyöräilyraportin mukaan vain 10 prosentin työmatkapyöräilyn kasvu vähentäisi ilmansaasteita huomattavasti ja säästäisi 400 tuottavaa elämänvuotta tulevaisuudessa. Mikä onkaan parempaa kuin työmatkapyöräily auringonnousun aikaan.

5. Pyöräily voi auttaa saamaan uusia kavereita

Bryan kommentoi tähän ”Pyöräily on sellainen sosiaalinen urheilu. Se on ainoa urheilulaji, jossa voi jutella syövällisiä tuntikausia. Voit unohtaa ajatuksen siitä, että siinä ajelet tuntikausia itseksesi.” Miehille ja naisille on runsaasti pyöräilykerhoja lähes kaikkialla. Bryanin mukaan pyöräilytiimejä on kaikille vauhdeille ja kaikille ihmisille. Osa Bryanin työstä on rohkaista ihmisiä osallistumaan pyöräilykerhoon ja löytää heille pyöräilykavereita. Kun pyöräilykahvilat joskus nousevat suureksi hitiksi ympäri maailmaa ja voit pysähtyä kakkukahveille pyörätien varteen, mitä muuta enää tarvitset aloittaaksesi?

pyöräily ja 6 syytä aloittaa pyöräileminen
6. Pyöräily parantaa mielenterveyttäsi

Tutkimukset osoittavat, että kohtalainen liikuntaohjelma parantaa mielialaa ja voi vaikuttaa myönteisesti masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden ehkäisemiseen ja hoitoon. Vaikka aiheesta tulisi tehdä vielä tarkempia tutkimuksia, kukaan ei voi kieltää sen rauhoittavaa vaikutusta. Bryan kommentoi ”Pyöräillessä on hyvää aikaa ajatella. Mietin paljon asioita ja esimerkiksi sitä, miten ratkon ongelmia työpaikalla.”

Onko vielä jotain huolia aloittamisen suhteen? Bryan on täällä auttamassa. Hänen mukaansa ”Yksi ihmisten suurimmista huolista on se, että se on vaarallista. Osa sitä mitä teen, on auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa turvalliseksi.” Bryanin mukaan monilta ihmisiltä puuttuu riittävä rohkeus pyöräilyyn, mutta se on juuri se, minkä hän haluaa muuttaa.

pyöräily ja maasto

Muista vielä tämä

Pyöräilysääntö nro 1: Lopeta hiilikuidun (tai metallin) pelkääminen ja hyppää pyörän kyytiin! Pyöräilystä on hyötyä itsesi lisäksi koko planeetalle. Miten voit enää kieltäytyä tästä polkemisen voimasta?

Evangeline Howarth
Writer and expert
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.

myprotein