Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Aamutreeni | Näin selviydyt aikaisista aamuista

Aamutreeni | Näin selviydyt aikaisista aamuista
Evangeline Howarth
Writer and expert7 kuukautta Ago
Näytä Evangeline Howarth:n profiili
Jos useinkin rikot omia lupauksiasi päivän aloittamisesta treenillä, niin luehan eteenpäin. On liian helppoa puhua itsensä vaihtamaan myöhäinen treeni johonkin muuhun vaihtoehtoon, joten aamutreeni on todella hyvä idea.Voi olla todella haastavaa nousta ylös tuntia tai jopa kahta aikaisemmin kuin tavallisesti ja vain siksi, että se on ainoa mahdollisuus sovittaa treeni aikatauluun, mutta joskus se on vain tehtävä. Tässä muutama tapa valmistautua aikaiseen aamuun, jotta voit tuntea olosi heränneeksi ja energiseksi.

Askeleet aikaiseen aamuun

Kaikki, joilla on jo vankka rutiini herätä 4-5 aikoihin aamulla sanovat, että “nouse vain ylös ja kävele”, mutta se ei tietenkään ole niin helppoa useimmille meistä. Nämä ihmiset tekevät monia pieniä asioita yhtäaikaisesti helpottaakseen aikaista nousua ja välttääkseen uupunutta ja puoliksi herännyttä oloa. Valmistautuminen aamuun alkaa jo edellisenä iltana näiden vinkkien avulla: 

Laita kaikki valmiiksi

Laita treenivaatteesi valmiiksi aamutreeniä varten. Vaikeinta puoliunisena aamulla on päättää, mitkä legginsit ja topin haluat laittaa päälle. Ratkaise asia pakkaamalla salikassi valmiiksi jo illalla tai laita tarvitsemasi vaatteet esille, jottei sinun tarvitse pohtia pukeutumisasioita ensimmäiseksi aamulla.
Aamutreeniopas

Valmista ateriat valmiiksi

Valmista ruokasi seuraavaksi päiväksi jo edellisenä iltana. Aivan kuten vaatteetkin, ruoka on viimeinen asia, josta haluat murehtia klo 5 aamulla. Smoothien tai proteiinijuoman valmistaminen illalla ja säilöminen jääkaappiin yön ajaksi ei varsinaisesti säästä hirveästi aikaa, mutta auttaa keskittämään henkiset voimavarat aamulla tulevaan treeniin, multitaskaamisen sijaan. 

Aseta monta herätystä

Monet meistä jo tekevätkin tätä, siitä yksinkertaisesta syystä, että se auttaa pääsemään aamulla ylös sängystä. Ensimmäisen herätyksen ajastaminen 30 minuuttia ennen kuin sinun tarvitsee oikeasti herätä, voi itse asiassa huijata sinua tuntemaan itsesi paremmin levänneeksi. Kun 4.30 heräät ensimmäiseen herätykseen, haluat vain nukahtaa uudelleen...ja niin käykin! Kun sitten heräät klo 5, se tuntuukin olevan 5.30 (etenkin, jos et katsonut kelloa ensimmäisellä kerralla). Ainoa huomio tässä on, että ei tule vahingossa laittaneeksi pois myös toista herätystä. 

Täydet yöunet

Tämä voi tuntua yksinkertaiselta, mutta 7-9 tunnin yöunet ovat oikeasti ratkaiseva tekijä, jotta et tunne itseäsi uneliaaksi aamulla. Se ei välttämättä tunnu alkuun suurelta erolta, mutta kokeilepa nukkua kolme yötä putkeen 6 tuntia ja kokeile sitten nukkua 3 yötä putkeen 8 tuntia - huomaat kyllä eron. Eron huomaa myös koko päivän ajan, mutta etenkin se helpottaa aamulla pääsemään sängystä ylös tärkeää aamutreeniä varten. 

Siirrä herätyskello

Sijoita herätyskellosi huoneen toiseen päähän. Tämä saattaa jälleen kuulostaa liiankin yksinkertaiselta, mutta fyysisesti ylös nouseminen äänekkään herätyskellon sammuttamiseksi tekee aamun aloittamisen helpommaksi, torkkunapin painamisen sijaan. 

Käännä katkaisijaa

Laita valot päälle. Se saattaa tuntua kidutukselta siinä hetkessä, mutta katkaisijan kääntäminen saa aivosi käynnistymään ja herättää sinun nopeammin kuin pimeään jääminen.
Selviytymisopas aikaisiin treeneihin

Kofeiini

Vaikka kofeiinilla saattaa kestää jopa 30 minuuttia, että se alkaa vaikuttaa, on se silti hyvä tapaa energisoitua aamutreeniä varten. Toivottavasti tiedät oman toleranssisi, mutta jos et, voit aloittaa 80-100mgs (yksi kuppi kahvia tai kaksi teepussia), ja kokeilla sitten nostaa määrää 200-400mgs, riippuen koostasi ja toleranssista. On monta tapaa käyttää kofeiinia, mutta jos kaipaat nopeasti energiaa ilman kolmea kuppia kahvia, kofeiinitabletit ovat siihen helppo ja edullinen ratkaisu. 

Pähkinänkuoressa

On olemassa monia eri keinoja helpottaa heräämistä aamutreeniä varten, mutta tärkeimmät kikat ovat niitä, joista voit oikeasti pitää kiinni. Mitä ikinä tarvitsetkin, jotta pääset ylös sängystä ja valmistautumaan treeniin innolla ja täynnä energiaa. Jos sinulla on liikaa tekemistä työpäivän jälkeen, aamutreeni on loistava tapa saada päivän liikuntakiintiö täyteen ennen kuin päivä on oikeastaan edes alkanutkaan.Ja jos työskentelet tällä hetkellä kotona, aikaisin herääminen aamulla harjoittelua varten auttaa jaksottamaan päivää ja tuo siihen lisää rakennetta. Jos päätät antaa aamutreenille mahdollisuuden, onnea matkaan!
Evangeline Howarth
Writer and expert
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.

myprotein