Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Eroon selluliitistä | Tieteellisesti faktaa vai fiktiota?

Eroon selluliitistä | Tieteellisesti faktaa vai fiktiota?
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Toisin kuin olet ehkä kuullut tai lukenut, selluliitti ei ole kuona-aineiden, huonon verenkierron tai tukkeutuneiden imusolmukkeiden aiheuttamaa.Selluliitistä on lukemattomia väittämiä siitä mitä se on, mistä se tulee ja miten siitä päästään eroon. Mutta kun liikkeellä on niin paljon väärää tietoa, niin mikä sitten on faktaa? Tässä artikkelissa kerromme miksi selluliitti on normaalia ja onko olemassa todistettuja keinoja vähentää sitä.
Mitä on selluliitti

Mitä on selluliitti?

Vaikka selluliittiä on demonisoitu yhteiskunnassa vuosikausia niin usko tai älä, se on täysin normaalia ja on todennäköisesti geenien ja hormonien tulosta. Selluliitti ei ole patologinen tila, eli se ei ole sairauden tai taudin aiheuttama vaan fysiologinen tila, joka tekee siitä täysin harmittoman ja normaalin, vaikkakin se voi vaikuttaa omaan kehonkuvaan ja elämänlaatuun.Selluliitti on pinnallisen rasvan varastoitumismuoto. Sen sijaan että rasva varastoituisi kaikkialle kehoon, se varastoituu pieniin taskuihin, joita erottaa kuituiset seinät joita sanotaan väliseiniksi. Nämä säikeet vetävät ihoa alaspäin ja sitovat sitä, mikä johtaa selluliitin kuoppaiseen ulkomuotoon.Se miten selluliitti kehittyy ei ole selvää, vaikkakin monet tekijät voivat siihen vaikuttaa – ainakin sukupuoli, genetiikka ja elämäntyyli ovat asioita, joiden uskotaan olevan siihen osallisia. Sekä miehillä että naisilla on rasvaa reisissä, joka varastoituu pieniin kolumneihin, joissa kehon ikääntyessä rasva alkaa hieman rypistyä ja ihoa ohentua, jolloin kuoppaisuutta on havaittavissa enemmän. Miehillä siteet jotka pitävät yhdistävää kudosta paikallaan ovat siksak-muotoisessa kuviossa, kun taas naisilla kuvio on enemmän pyöreän mallinen.Toinen vaikuttava tekijä on naishormonit. Kun naiset ikääntyvät, keho tuottaa vähemmän estrogeenia. Tämä hormoni saa verisuonet virtaamaan sulavasti. Vähemmän estrogeenia voi johtaa huonoon verenkiertoon, joka voi vähentää uuden kollageenin tuotantoa ja vanhan yhdistävän kudoksen hajoamista. 

Miten selluliitista pääsee eroon?

Huolimatta lukuisista terapeuttisista vaihtoehdoista, joita selluliitin hoitoon tarjotaan, yksikään niistä ei ole todistetusti toimiva menetelmä pitkällä aikavälillä. Anti-selluliittivoiteet, ruiskeet, täyteaineet ja laserit voivat auttaa silottamaan selluliitin ulkomuotoa välittömästi, mutta lyhyen ajan kuluttua se palaa takaisin alkuperäiseen rakenteeseensa.Systemaattinen arvio vuodelta 2015 osoitti useiden eri tutkimusten käsitelleen eri tekniikoiden tehokkuutta ja totesi, ettei yksikään hoidoista ollut kovin tehokas tai sitten tutkimusmenetelmä oli viallinen. 

Toimivatko paikalliset selluliittihoidot?

Vaikka monet paikalliset voiteet auttavat pitämään ihon kosteana ja voivat väliaikaisesti silottaa ihon pintaa, ne eivät voi muuttaa ihon alla olevia rakenteita, jotka aiheuttavan kuoppia ja möykkyjä, jotka yhdistetään selluliittiin.Ei ole myöskään olemassa standardoitua menetelmää mitata selluliittia, joten on vaikeaa todeta, onko parannusta todella tapahtunut. Selluliittivoiteet lupaavat usein “helpottaa selluliitin ulkomuotoa”, eivätkä auta pääsemään eroon selluliitista, joka ei yhdenkään tutkimuksen mukaan ole mahdollista paikallisilla hoidoilla ja pitkällä aikavälillä.Kaikilla näillä paikallisilla voiteilla on kuitenkin monesti samoja ainesosia. Kofeiinia löytyy lähes kaikista selluliittia helpottavasta tuotteesta, jolla on todettu mitään konkreettisia hyötyjä, sillä se auttaa verenkiertoa iholle ja toimii diureettina. Se auttaa kiinteyttämään ihoa poistamalla kosteutta, mutta se on kuitenkin vain väliaikaista.Retinolin pitäisi toimia läpäisemällä iho, kuorimalla sitä ja lisäämällä kollageenin tuotantoa, joka tekee ihosta paksumman ja piilottaa kuoppaisen rasvan. Joissan voiteissa näkee ainesosana dimetyyliaminoetanolia (DMAE), joka on kalasta saatava antioksidantti, jonka yhdistettynä aminohappoihin voisi mahdollisesti stimuloida lihaksia supistelemaan ja kiinteytymään.Selluliittivoiteiden toimivuudelle ei ole kuitenkaan mitään tieteellisiä todisteita.

 

Pitäisikö selluliitistä pyrkiä eroon?

Vaikka selluliitista on mahdotonta päästä täysin eroon, on olemassa asioita joita voit tehdä sen ulkonäön minimoimiseksi. Voimaharjoittelu etenkin yhdessä terveellisen ruokavalion ja kardioliikunnan kanssa voi auttaa vähentämään rasvaa kehossa ja muokkaamaan lihaksia, mikä puolestaan voi auttaa silottamaan möykkyjä.Liikunta voi auttaa rakentamaan lihasta ja vähentämään kehonrasvaa näin parantaen selluliitin ulkomuotoa, mutta se ei kuitenkaan hävitä sitä kokonaan. Kannattaa muistaa, että liikunta ei ole vain tapa muokata ulkomuotoa, oli se sitten painonpudotus tai selluliitin vähentäminen, vaan sillä on lukuisia hyötyjä terveydelle.Kehojemme kuuluu olla erilaisia, niiden kuuluu liikkua ja hytkyä kun olemme liikkeessä. Arvet, raskausarvet ja selluliitti eivät ole asioita, joita meidän pitäisi stigmatisoida ja hävetä.Lue myös Amelian tarina syömishäiriöstä ja sen selättämisestä. Nyt hän haluaa normalisoida naisten painonnousun...
Hyvinvointi

Henkinen Hyvinvointi | Amelia Goldsmith

Omia mielenterveysongelmia on monesti vaikea havaita, mutta Amelia onnistui tarkastelemaan omaa terveyttään objektiivisesti ja kääntämään suunnan parempaan päin. Lue Amelia tarina.

Lopputulema

Suurimmalla osalla naisista muotoon, kokoon ja etnisyyteen katsomatta, on selluliittia. Se on fysiologinen tila, mikä tarkoittaa sitä, että se on täysin normaalia. Meidän tulisi yhteiskuntana oppia hyväksymään se, vaikka sosiaalisten paineiden vuoksi on täysin ymmärrettävää, miksi jotkut ihmiset haluavat päästä siitä eroon.Mikään selluliittivoide ei ole ihmeparannus. Voimaharjoittelu yhdistettynä kardioon voi auttaa kiinteyttämään kehoa, joka voi vähentää selluliitin esiintymistä. Liikunnan tulisi kuitenkin olla asia jota teemme ilosta, endorfiinien ja terveyden, eikä vain kehon muokkaamisen vuoksi.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein