Treeni

G.O.A.T. | Farah Fonseca on kolminkertainen Englannin Vahvin Nainen-kisan voittaja

G.O.A.T. tarkoittaa Greatest Of All Time ja tässä sarjassa haastattelemme urheilijoita, jotka ovat saavuttaneet huipun omassa lajissaan.


Aiheemme huomioon ottaen ei ole mikään ihme, että halusimme välttämättä haastatella yhtä maailman vahvimmista naisista – Farah Fonsecaa.

Farah voitti ensimmäisellä yrityksellään Maailman Vahvin Nainen -tittelin sekä on voittanut Englannin Vahvin Nainen -kisan kahdesti – kaksi vuotta peräkkäin. Oli mahtavaa päästä rupattelemaan hänen matkastaan huipulle ja siitä mitä hän oppinut matkan varrella.

“…on ollut hieman kaoottista…”

Farah oli aina melko aktiivinen. Tavallinen saliharrastaja, joka teki personal trainingia paikallisella kuntosalilla Basingstokessa. Kunnes hänen silloinen partnerinsa ehdotti, että hän osallistuisi Strongwoman -kilpailuun. Johon hän muistaa vastanneensa “öö kulta, sen nimi on Strongwoman, että pitää niinku olla vahva että voi osallistua”.

Aikansa kuitenkin asiaa harkittuaan Farah päätti hakea jonkinlaista suuntaa omalle saliharjoittelulleen, joten intensiivinen treeni tuli kuvioihin. Farah sanoo ohimennen voittaneensa kyseisen kilpailun ja jatkaneensa sitten heti kohti seuraavaa seikkailua – toista noviisikisaa ennen ensimmäistä Englannin virallista kisaa.

“2016 olin ensimmäisissä Englannin karsinnoissa, pääsin läpi ja oikeasti voitin Englannissa sinä vuonna, ensimmäisenä vuotenani, mikä oli mieletöntä. Voitin uudelleen seuraavana vuonna ja sitten se karkasi käsistä, koska sitten voi päästä Britannian tasolle, Euroopan karsintoihin, sitten voi päästä Arnold’siin ja sitten maailmantason karsintoihin.”

“Menin Arnold’siin Ohioon sitä seuraavana vuonna. Osallistuin amatöörisarjaan ja päädyin sijoittumaan neljänneksi, mikä oli mahtavaa, sillä top neljä saa ammattilaiskortin, mikä tarkoittaa sitä, että sitten voi kilpailla ammattimaisena vahva nainen -urheilijana Amerikassa. Sitten pystyin osallistumaan Strongest Woman in the World -kilpailuun 2018 – voitin sen ja se oli hienoa.”

Farah oli sukeltanut pää edellä Strongwoman -maailmaan ja tunsi tässä vaiheessa menettävänsä osan rakkaudestaan lajia kohtaan, joten hän otti taukoa. “Pidin noin 18 kuukautta taukoa, koska tunsin ikään kuin menettäväni osan rakkaudestani lajia kohtaan, koska menin aivan täysillä neljä vuotta ja se oli todella intensiivistä. Joten otin vapaata ja tein paluun viime vuonna, menin Englannin kisoihin, voitin sen,  sain takaisin innostukseni ja olen sitten viime aikoina tullut toiseksi Englannissa ja kolmanneksi Britanniassa. Joten, on ollut hieman kaoottista!” 

 

“Kilpailuun jää koukkuun”

Farah paljastaa että hän kokeili nuorempana lähestulkoon jokaista urheilulajia, täysin isänsä kannustamana.

“Kasvaessani harrastin aina jalkapalloa, haavipalloa, yleisurheilua, uitnia, ratsastamista, mitä tahansa se olikaan, joka ilta koulun jälkeen oli eri harrastus.”

Mutta kun hän meni korkeakouluun, urheilun yhteisöllinen elementti, jota Farah niin syvästi arvosti, hävisi. Farah myös janosi kilpailullista elementtiä urheilussa, jota rento treenaaminen ei voinut korvata.

“Halusin takaisin kilpaurheiluun, koska treenasin, mutta kun olet aina ollut kilpailullinen, on kiva tuoda se puoli esiin. ÄJoten, heti kun tein sen ensimmäisen kilpailun, kilpailuun jää koukkuun, koitat puskea itseäsi ja nähdä miten paljon voit koetella itseäsi.”

 

“Olemme luoneet ihania siteitä”

Me kaikki tarvitsemme tukijärjestelmän. Olipa se sitten ystävät, perhe, joukkuetoverit, ihmiset joihin voi luottaa ovat korvaamattomia. Tällainen tuki on erityisen tärkeää kun treenaat esimerkiksi Vahvin Nainen -kilpailuun. Farah on todella kannustava ja positiivinen kilpailuissa ja näin luonut siteitä naisiin ympäri maailman.

“Olen saanut paljon ystäviä. On hienoa tavata koska kaikki ovat eri puolilta maata ja tietysti eri puolilta maailmaa kansainvälisissä kisoissa, […] olemme luoneet ihania siteitä.” Yksi nainen, johon Farahilla on aivan erityinen side, on myös Strongwoman Andrea Thompson, joka on ollut tuki ja inspiraatio Farahille.

“Hänellä on aina ollut paljon malttia, hän on luonnollisesti hyvin vahva. […] Luulen että koska aloitimme lajin yhtä aikaa ja olemme eri painoluokassa, meistä tuli niin hyvät ystävät. Olen aina kunnioittanut sitä miten hän kilpailee ja millainen hän on urheilijana. Joten jos urheilemme yhdessä, olemme todellakin yhdessä, tulemme pakettina.”

 

“Se on vain osa elämää”

Kuten kaikki meistä, myös Farah kokee joskus vaikeampia päiviä huolimatta ystävien, perheen ja valmentajan tuesta. Tässä joitain hänen neuvojaan siihen, miten niistä pääsee yli.

“Mielestäni kannattaa vain yrittää itsensä työntämistä, katsoa miten paljon omasta kehosta ja mielestä saa irti, koska mieli luovuttaa ensimmäisenä. Joten kyse on siitä, miten vahva voit olla henkisesti. Ja se auttaa jos lopussa saa jotain kiiltävää…” 

Näinä vaikempinakin aikoina Farahin itsekuri ei horju. Hän onnistuu tekemään kaiken rutiinin avulla. Tämä on nyt vain hänen elämäänsä.

“Usko että se on vain osa elämää, siitä on tullut uusi normaali. Minulla oli juuri vastikään keskustelu, jossa sanoin että en ymmärrä miten ihmiset vain menevät salille, koska olen noudattanut tiettyä ohjelmaa niin monta vuotta etten ole vain kävellyt salille ja treenannut ohjelman ohi aikoihin. Se on nyt vain osa elämää, se on juurtunut.”

 

“Elämässäni on tasapaino”

Mitä tulee ravintoon, Farah varmistaa että hän saa kaiken tarvitsemansa voidakseen tehdä parhaan suorituksensa kilpailuissa, mutta hän ei ikinä unohda tehdä tilaa suosikkiaterioilleen. “Elämässäni on tasapaino. Kyllä, nautin harjoittelusta, rakastan liikettä, rakastan sitä että voin treenata, mutta jos haluan mennä tapaamaan perhettäni viikonloppuna ja syödä riisiä ja herneitä ja makaroonia ja juustoa ja jauhobanaaneja ja kanaa, niin ilman muuta teen sen, koska en pitäydy makroissa joka ikinen päivä elämässäni.”

 

Muista tämä


Farah on raikas tuulahdus fitnessalalla, arvostaen mielenterveyden tärkeyttä ja elämästä nauttimista sen lisäksi että on kurinalaisuuden ruumiillistuma  saavuttakseen lajinsa huipun. Kun hän ei treenaa, hän omistaa aikansa naisten voimaannuttamiselle ja kannustamalla voimannoston – auttaen naisia ei vain nostamaan rautaa vaan myös tuntemaan itsevarmuutta.Laura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä