Treeni

Tieteelliset faktat treenimotivaatiosta

Yorkshirelainen tutkimus selvitti, että 37% ihmisistä, joilla paino oli noussut Ison-Britannian kuukausia kestäneen lockdownin aikana, ei ollut motivaatiota harrastaa liikuntaa.

Nyt kun salit ovat jälleen auki, motivaation pitäisi olla huipussaan, eikö? Monille meistä totuus on kuitenkin toinen. Ehkä olet luopunut kuntoilusta kertakaikkisesti ja paluu salirutiiniin tuntuu mahdottomalta. Tai ehkä olet vasta aloittanut kuntoilun, mutta kamppailet motivaatiopulan kanssa. Jos kumpikaan näistä kuulostaa tutulta, me olemme täällä auttamassa – tieteen kera.

Tutkimme hieman tiedettä motivaatiosta auttaaksemme sinua valjastamaan sen mahdollisimman hyvin käyttöösi. Katsotaanpa siis, miltä se näyttää.

 

Laita treenivaatteet päälle

Olemme tottuneet jo treenaamaan pyjama päällä, joten treenivaatteiden pukeminen saattaa tuntua jopa hieman pelottavalta. Mutta se saattaa  olla aivan onnistumiseen.

The Journal of Experimental Social Psychology julkaisi vuonna 2021 tutkimuksen (Enclothed Cognition) jonka mukaan pukeutuminen vaikuttaa siihen, mitä tunnemme.

Tutkimuksessa ihmiset suoriutuivat paremmin keskittymistä vaativissa testeissä, kun he olivat pukeutuneena tohtorin takkiin kuin pukeutuessaan maalarin vaatteisiin. Tämä viittaa siihen, että vaatteet saattavat  vaikuttaa jopa suorituskykyymme.

Tämä voi olla arvokas tieto myös treenimotivaation kannalta ja se käy hyvin järkeen. Kaikkihan me tunnemme olomme rennommaksi aamutakissa ja ammattimaisemmaksi puvussa, joten miksi emme olisi motivoituneita treenivaatteissa? Laita päälle salivaatteesi, niin tunnetkin itsesi jo valmiimmaksi.

Unohda pyjamatreeni ja hanki kaappiin mukavia ja toiminnallisia treenivaatteita. 

 

Kokeile fitness-sovelluksia

Vuonna 2018 fitness-sovelluksia oli yli 320 000 ja niillä yli 75+ miljoonaa uniikkia käyttäjää.

Ihmiset rakastavat terveyteen ja kuntoiluun liittyviä sovelluksia ja syystäkin. Ne ovat mainio tapa seurata kehitystä ja tarjoavat samalla hyvän rutiinin.

Sovellukset eivät kuitenkaan ole ehkä paras pitkän tähtäimen ratkaisu. Niiden kanssa pysyy hyvin kärryillä omista tavoitteista ja rutiinista ja saa muistutuksia treeneistä, mutta erään tutkimuksen mukaan 49% testaajista kuitenkin lopetti sovelluksen käyttämisen testin aikana. Tämä viittaa siihen, että pitkällä tähtäimellä sovelluksetkaan eivät auta motivaatiopulaan.

Ne ovat kuitenkin hyvä tapa aloittaa kuntoilurutiini. Mikä tekee niistä niin mainion, on se että ne tekevät treenaamisesta ikään kuin pelin: voit jopa odottaa treeniäsi, koska saat siitä myös palkinnon – tämä on hyvä tapa motivoitua.

Tarjolla on valtava määrä sovelluksia inspiroimaan treenejä, sekä myös lukemattomia videoita  YouTubessa, joiden mukana voit treenata. Katso myös MyProtein-sovellus sekä YouTube -kanava inspiraatioksi.

  

Palkitse itsesi

Eräs The Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus ehdotti, että välittömät palkinnot motivoivat ihmisiä enemmän kuin sellaiset palkinnot, jotka tulevat jälkikäteen. Jos siis  palkinnot motivoivat ihmisiä suoriutumaan hyvin työstään, ne voivat myös motivoida ihmisiä treenaamaan.

Tutkimus totesi, että välitön palkkio tehtävän jälkeen paransi ihmisten säännöllistä suoritusta kyseiseen tehtävään. Palkkion liittäminen henkisesti tehtävään auttaa myös.

Eli heti lähdettyäsi salilta tee itsellesi maukas pirtelö, syö keski, tai ota rennosti. Yhdistä nämä palkkiot treeniisi ja huomaat pian odottavasti niitä.

Mitä sitten jos palkitseminenkaan ei toimi?

  

Käytä pelkoa motivaationa

Mikä motivoi enemmän kuin se, että saa keksin? No tietenkin se, että ei saakaan keksiä. Paras motivaatio saattaa kuitenkin olla se, että sinulla on keksi, mutta se voidaan ottaa sinulta pois.

Käyttämällä hieman pelkoa (terveellä tavalla) voi olla juuri se motivaatio mitä tarvitset treenaamiseen.

Se voi nimittäin lisätä suorituskykyä, ainakin näin on mm. Rotilla, jotka suorituvat paremmin rangaistuksen pelossa. Oletko siis enemmän motivoitunut pelosta vai halusta?

Jotta voit käyttää tätä metodia treenaamiseen, tarvitse kurinalaisuutta sekä ehkä myös kaverin mukaan salille. Voit esimerkiksi antaa kaverille 5€ joka kerta kun missaat treenit. Rahan menetys on hyvä motivaatio nousemaan ylös sohvan pohjalta.

 

Treenaa ulkona

Sanotaan, että “muuta mitä voit; hyväksy se, mitä et voi muuttaa”, ja kun salit ja muut liikuntapaikat ovat olleet välistä suljettuina, monet meistä ovat joutuneet sopeutumaan viimeisen vuoden aikana. 

Mitä olemme muuttaneet?

Saksassa ulkotreenit lisääntyivät 29% ja sisätreenit vähenivät 35% helmi-maaliskuun aikana 2020.

Vaikka salit ovat nyt auki, ulkotreeneihin on monia motivaatioon liittyvää hyötyä. Ulkotreeni voi lisätä hyvinvoinnin ja energian tunnetta sekä saada  sinut  tuntemaan olevasi paremmin yhteydessä oikeaan maailmaan.

Kun sinulla on hyvä fiilis ympäristöstä, tunnet positiivisemmin myös treenaamisesta.

Eli vaikka et vaihtaisi rutiiniasi, voit silti vaihtaa treenipaikkaa saadaksesi motivaation takaisin. Tällaisella pienelläkin muutoksella voi olla valtava vaikutus.

  

Muista tämä


Kun vielä mietit, miten saat motivaatiota treenamiseen, muista että voit aina vaikuttaa kaikkeen muuhun sen ympärillä. Se voi olla vaatteet, inspiroiva sovellus tai videosarja, palkitsemissysteemi, tai ympäristö.

Nämä eivät ole vain tehokkaita motivaattoreita — ne ovat myös tieteellisesti tuettuja.

 Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Writer and expert

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä