Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Kevennä mieltäsi näillä mindfulness-harjoituksilla

Kevennä mieltäsi näillä mindfulness-harjoituksilla
Laura Myllykoski
Writer and expert5 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö fyysinen hyvinvointi auttaisi parantamaan myös henkistä hyvinvointia, mutta on kuitenkin yhtä tärkeää suunnata sama määrä energiaa mielen hyvinvointiin. Mindfulness-harjoitukset ovat hyvä paikka aloittaa tämä.

 

Mitä on mindfulness?

Mindfulness on meditaation muoto, jossa sen harjoittaja keskittyy ajatuksiinsa ja tuntemuksiinsa siinä hetkessä. Mindfulness voi auttaa parantamaan henkistä hyvinvointia ja vähentää stressiä, joten sitä voidaan pitää kätevänä työkaluna yleisen terveydentilan parantamisessa. 

Mitkä ovat mindfulness-harjoitusten hyödyt?

Keskittymällä tunteisiisi tietyssä hetkessä, voit oppia tunnistamaan erilaisia tuntemuksia ja miksi koet sellaisia tunteita. Tämä prosessi auttaa sinua prosessoimaan ja hallitsemaan henkistä tilaasi, vähentää stressiä ja parantaa mielentilaa. Tämä ei tarkoita sitä, että tunnet välttämättä olosi ‘onnelliseksi’, mutta voit oppia paremmin käsittelemään negatiivisia tunteita, joka auttaa palautumaan neutraaliin mielentilaan.Mindfulness-harjoituksia, joita voit kokeilla yksin: 

1. Tietoinen hengitys

Tietoinen hengitys on harjoitus, jossa keskitytään vain sisäänhengitykseen ja uloshengitykseen, sulkien kaikki muu pois mielestä. Aloita harjoitus mukavassa ja rennossa asennossa, hengittäen normaalisti. Kiinnitä huomiota jokaiseen hengenvetoon ja uloshengitykseen. Jos huomaat ajatustesi karkaavan, tuo huomiosi takaisin hengitykseen.Tee tätä 5-10 minuutin ajan. Tämä harjoitus auttaa vähentämään stressin ja ahdistuksen tunnetta siinä hetkessä. 

2. Tietoinen liike tai kävely

Samoin kuin tietoisen hengityksen harjoittamisessa, myös tässä harjoituksessa on tarkoituksena keskittyä ainoastaan tehtävään aktiviteettiin. Tämä voi olla esimerkiksi kävely, juokseminen, vastustusharjoittelu, tai mikä tahansa muu liikunnallinen aktiviteetti. Kun harjoittelet, keskity ainoastaan tekemääsi aktiviteettiin, lihaksiin, liikkeeseen ja hengitykseen.Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta pohjimmaltaan tarkoitus on vain estää mieltä ajattelemasta asioita, jotka eivät ole suoraan yhteydessä suorittamassa aktiviteettiin. Yhdistettynä liikunnan positiivisiin vaikutuksiin, tämä mindfulnessin muoto voi auttaa sinua vähentämään stressiä ja muita negatiivisia tunteita, sekä tuntemaan olosi virkistyneeksi. 

3. Tietoinen meditaatio

Pohjimmiltaan kaikkien mindfulness-tekniikoiden tavoitteena on saavuttaa lisääntyneen valppauden tila, vähentäen siinä samassa prosessissa negatiivisia tunteita. Tietoinen meditaatio voi sisältää erilaisia tekniikoita, kuten esimerkiksi keskittyminen hengitykseen, ohjattu mielikuvaharjoitus ja/tai muita metodeja. Tietoinen meditaatio tehdään yleensä istuen paikoillaan, ylävartalo suorassa asennossa.Kiinnitä huomiota siihen, miltä keho tuntuu, missä se koskettaa maata tai istuinta ja keskity hengitykseesi, sisäänhengitykseen ja uloshengitykseen. Tee tätä noin 10 minuutin ajan ja aina kun huomaat ajatustesi harhailevan, tuo huomiosi takaisin hengitykseen. Tämä prosessi auttaa hallitsemaan negatiivisia tunteita siinä hetkessä, vähentäen samalla stressiä.

 

4. Venyttely

Venyttely voi olla mahtava mindfulness-työkalu, sillä se ei ainoastaan helpota negatiivisia tunteita, vaan saa myös kehon liikkeelle ja parantaa liikkuvuutta - prosessi, joka saa hyvän olon tunteen koko kehoon. Avain tähän harjoittelumetodiin on valita venytys (tai jooga-asana) ja pysyä siinä tietty aika (yleensä 30-60 sekuntia on tarpeeksi). Keskity hengittämiseen venytyksen aikana, aivan kuten muissakin mindfulness-tekniikoissa.

 

5. Tietoinen kuuntelu

Tämä metodi voi olla hyödyllinen työkalu auttamaan ymmärtämään ympärilläsi olevien ihmisten tunteita ja näin auttaa myös hallitsemaan omia tunteita sen mukaan. Tietoinen kuuntelu tehdään tuomitsematta toista ihmistä, ilman kritisointia ja keskeyttämättä. Tämä prosessi voi auttaa parantamaan kommunikaatiota kahden osapuolen välillä, mikä voi auttaa vähentämään stressiä ja muita negatiivisia tunteita. 

Pähkinänkuoressa

Moderni yhteiskunta tiedostaa hyvän mielenterveyden ylläpitämisen merkityksen yksilön kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Mindfulness-tekniikat voivat auttaa hallitsemaan negatiivisia tunteita ja vähentää stressiä ja ahdistusta, mikä tekee niistä hyödyllisiä työkaluja yksilön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein