Lisäravinteet

10 parasta lisäravinnetta lisäämään energiaa

Tasapainoinen ruokavalio yhdessä liikunnan ja riittävän unen kanssa, on avainyhdistelmä energiatasojen ylläpitämiseksi ja väsymystä vastaan taistelemiseksi.

Joskus kuitenkin kaipaa lisää boostia, jota tietyt vitamiinit ja lisäravinteet voivat tarjota. Tässä opas parhaista lisäravinteista ja vitamiineista, joilla voit saada lisää energiaa.

Lisää energiaa vitamiineilla ja ravintolisillä

1. Dekstroosi

Dekstroosi on hiilihydraatti, jolla on korkea glykeeminen indeksi, joten se toimii nopeana energianlähteenä. Tämän vuoksi se on erinomainen lisäravinne lisäämään energiaa esimerkiksi ennen treeniä ja sen aikana.

Se voi olla hyödyllinen myös treenin jälkeen palauttamaan glykogeenitasot nopeammin.1 Tämä voi parantaa palautumista ja lisätä glykogeenin saatavuutta seuraavaan treeniin, mikä on erityisen hyödyllistä, jos treenien välillä on vain vähän aikaa.

Yhteenveto: Dekstroosi on loistava lisäravinne boostaamaan energiaa silloin kun tarvitset sitä nopeasti, kiitos sen helpon sulavuuden.

2. MCT:t

MCT:t eli keskipitkäketjuiset triglyseridit (medium chain triglycerides) ovat terveellisiä rasvoja, joita löytyy ruoista kuten kookos ja maitotuotteet. Niillä on nopeampi aineenvaihdunnan taso kuin pitkäketjuisilla rasvahapoilla, mikä johtaa nopeampaan energiantuotantoon.2 

Tämä tekee MCT-lisäravinteista täydellisen tuotteen lisäämään energiaa ennen treenejä.

Yhteenveto: MCT:t ovat paras rasvan muoto valita silloin kun sinun pitää lisätä kaloreita ja kaipaat lisäravinnetta, jolla boostata energiatasoja. 

 

3. Kreatiini

Intensiivisen harjoittelun aikana, kuten esimerkiksi 50m sprintit tai raskaan kyykkysetin aikana, kreatiinilla on avainrooli energian saatavuudessa. Kreatiini lisäravinteena auttaa lisäämään fosfokreatiinin (PCr) määrää lihassoluissa.3 Intensiivisen harjoittelu aikana PCr auttaa ylläpitämään ATP-tasoa (adenosine triphosphate), mahdollistaen muutaman extra toiston, pidemmän sprintin ja nopeamman palautumisen.3

Yhteenveto: Kreatiini on hyvin tutkittu ja todistetusti toimiva lisäravinne energian tarpeeseen liikunnan aikana, etenkin intensiivisiin treeneihin.

 

4. Kofeiini

Kofeiini on voimakas stimulantti, joka voi parantaa valppautta ja keskittymiskykyä, sekä vähentää väsymyksen tunnetta.5 Kofeiinin nauttimisen jälkeen menee tyypillisesti 10-120 minuuttia sen vaikutusten havaitsemiseksi. Jos haluat boostata kofeiinilla treenejä, kannattaa nauttia se 45-60 minuuttia ennen salille menemistä.

Yhteenveto: Kofeiini tarjoaa henkistä ja fyysistä boostia, mikä tekee siitä loistavan lisäravinteen, kun kaipaat lisää energiaa.

5. Rauta

Rauta on äärimmäisen tärkeää kehon energiantuotannolle, sillä sitä vaaditaan riittävän hemoglobiinin tuottamiseksi. Hemoglobiini on aine, joka kuljettaa happea punasoluissa.5 Happi puolestaan auttaa metabolisoimaan energiaa rasva- ja hiilihydraattivarastoista.

Tästä syystä raudan puute voi aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. 

Yhteenveto: Rauta on välttämätön lihasten ja kudosten hapetukselle, mikä tekee siitä oivan ravintolisän energian tarpeeseen etenkin jos sinulla on vaikeuksia pitää rautatasoja normaalilla tasolla.

6. Foolihappo

Foolihappoa löytyy luonnostaan vihreistä kasviksista, parskakaalista, iduista, kikherneistä, tarhapavuista, maksasta ja sitä on lisätty joihinkin aamiaismuroihin. Foolihappo auttaa kehoa tuottamaan punasoluja.

Punasolut kuljettavat happea ympäriinsä kehossa, ja sitä (happea) tarvitaan energian tuottamiseksi kehon hiilihydraatti- ja rasvavarastoista. Foolihappo on siis välttämätön aines energian tuotannon kannalta.

Yhteenveto: Foolihappo on avain punasolujen tuotannossa, jotka puolestaan kuljettavat happea kehossa, tehden tästä ravinteesta täten välttämättömän energiatasojen ylläpitämiseksi.

7. C-vitamiini

C-vitamiinilla on tärkeä rooli energiantuotannossa siinä mielessä, että mahdollistaa raudan kuljetuksen ja imeytymisen kehossa.6 Se on välttämätön myös karnitiinin synteesille, joka on avainaines energian metaboliassa.

Karnitiini toimii kuljettajana rasvahapoille, antaen niille pääsyn mitokondrioon ja näin tuottamaan energiaa.7

Yhteenveto: C-vitamiini on välttämätön aines rasvan ja raudan metabolisoimiseksi, mikä tekee siitä loistavan ravintolisän energian tarpeeseen.

 

8. Magnesium

Magnesium on avainmineraali ruokien metabolisoimiseksi, mistä suurin osa energiasta tulee. Tämä lisäravinne voi myös auttaa parantamaan unta(8), mikä puolestaan on äärimmäisen tärkeää energiatasojen ylläpitämiseksi ja väsymystä vastaan taistelessa.

Magnesiumia esiintyy luonnostaan lehtevissä vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, pähkinöissä ja siemenissä, palkokasveissa ja täysjyvissä.

Yhteenveto: Magnesium on välttämätön mineraali ruoan metabolisoimiseksi energiaksi kehon käyttöön, mikä tekee siitä erinomaisen lisäravinteen energian boostaamiseksi.

9. Koensyymi-Q10

Koentsyymi-Q10 on tarpeellinen aine kehon energiantuotannossa, sillä sitä vaaditaan ATP:n tuottamisen prosessissa, jota puolestaan käytetään kaikkien kehon toimintojen toteuttamiseen. Koentsyymi-Q10 on myös todistetusti osoitettu parantavan suorituskykyä ja palautumista haastavasta harjoittelusta, joka on aiheuttanut huomattavaa uupumusta.9

Q10-tasot luonnollisesti laskevat ikääntyessä, joten ravintolisä voi auttaa ylläpitämään tasoja vanhetessa.

Yhteenveto: Koentsyymi-Q10 tarvitaan tuottamaan kehon pääasiallista energianlähdettä ATP:ta, mikä tekee siitä hyvä lisäravinteen, jos väsymys painaa.

 

10. B12

B12-vitamiini on tärkeä kehon energian tuotannossa, johtuen sen roolista rasvahappojen ja aminohappojen metaboliassa. B12 mahdollistaa käytännössä ruoan hajottamisen energiaksi ja tutkimusten mukaan B12 -lisäravinteet voivat auttaa ehkäisemään puutostiloja ja nostaa energiatasoja.10

Keho ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia itse, joten se on saatava ravinnosta. B12 löytyy eläinperäisistä proteiinin lähteistä, kuten naudan liha ja kana. Tämän vuoksi B12 voi olla erittäin hyödyllinen ravintolisä kasvissyöjille ja vegaaneille.

Yhteenveto: Monet ihmiset kärsivät B12-vitamiinin puutteesta, mutta se on erittäin tärkeä metabolialle, jonka vuoksi se on oiva lisäravinne, jos energiatasot ovat matalalla.

Parhaat lisäravinteet muistin parantamiseksi, keskittymiskykyyn ja aivojen terveyteen

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet muistin parantamiseksi, keskittymiskykyyn ja aivojen terveyteen

Tehokas aivotoiminta on riippuvainen tietyistä ravinteista. Näillä lisäravinteilla edistät aivojen terveyttä sekä parannat muistia ja keskittymiskykyä!

2021-06-14 05:00:43By Laura Myllykoski

Parhaat lisäravinteet uniongelmiin

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet uniongelmiin

Kestääkö nukahtaminen? Loppuuko uni kesken? Saatat kaivata näitä lisäravinteita ruokavaliosi tuoksi helpottamaan nukahtamista ja parantamaan unen laatua.

2021-05-10 05:00:10By Myprotein

Parhaat lisäravinteet tavoitteisiisi | Ravintoterapeutti suosittelee

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet tavoitteisiisi | Ravintoterapeutti suosittelee

Tästä artikkelista löydät Impact Weekin parhaat lisäravinneostokset kaikkiin tavoitteiisiin – katso mitä sinun kannattaa hankkia!

2022-05-15 16:27:45By Laura Myllykoski

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiLaura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert

Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä