Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Taistele väsymystä vastaan | 10 parasta lisäravinnetta lisäämään energiaa

Taistele väsymystä vastaan | 10 parasta lisäravinnetta lisäämään energiaa
Laura Myllykoski
Writer and expert4 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Tasapainoinen ruokavalio yhdessä liikunnan ja riittävän unen kanssa, on avainyhdistelmä energiatasojen ylläpitämiseksi ja väsymystä vastaan taistelemiseksi.Joskus kuitenkin kaipaa lisää boostia, jota tietyt vitamiinit ja lisäravinteet voivat tarjota. Tässä opas parhaista lisäravinteista ja vitamiineista, joilla voit saada lisää energiaa.
Vitamiinit joista saa energiaa

 

Mikä aiheuttaa väsymystä ja uupumista?

Uni ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa energiatasoihin. Ruokavalio, stressi, liikunta (liika tai liian vähän) voivat olla väsymyksen syynä.

Ruoan pääasiallinen tarkoitus on tarjota energiaa. Jos siis et syö kunnolla, se voi vaikuttaa energiatasoihin.

Jos mennään vielä syvemmälle, tietyt vitamiinit ja entsyymit ovat avainroolissa joissain kehon prosesseissa, kuten entsyymien tuotannossa ja ravinteiden imeyttämisessä. Energian puute voi olla sivuoire puutostilasta.

Jos koet säännöllistä väsymystä, kiinnitä huomiota ruokavalioon. Jokin näistä mikroravinteista, jotka auttavat taistelemaan väsymystä vastaan, voi olla juuri se boosti, jota kaipaat.

 

Lisäravinteet väsymykseen – näin lisäät energiaa

1. Vihreä tee

Vihreä tee on juoma, jota miljoonat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat päivittäin. Sillä on myös väsymystä vähentäviä vaikutuksia, sillä se sisältää kofeiinia, teobromiinia ja teofylliinia.

Vihreä tee sisältää myös L-teaniini aminohappoa, jonka uskotaan parantavan aivojen toimintaa ja metaboliaa sen lisäksi, että sillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.15

Vihreää teetä on saatavilla myös hyvin ytimekkäässä muodossa (kuten matcha), jolloin siitä voi saada vielä paremmin lisää energiaa kuin perinteisestä teestä.

 

2. Ginseng

Ginseng on nootrooppinen yrtti, jota on käytetty perinteisessä lääketieteessä vuosien ajan.

Nykyään monet lisäravinteet sisältävät ginsengiä, sillä sillä on väsymystä vähentäviä vaikutuksia. Tätä lisäravinnetta voi nauttia kapselin muodossa, mutta sitä löytyy myös monista yrittiteesekoituksista.

 

3. Kreatiini

Intensiivisen harjoittelun aikana, kuten esimerkiksi 50m sprintit tai raskaan kyykkysetin aikana, kreatiinilla on avainrooli energian saatavuudessa. Kreatiini lisäravinteena auttaa lisäämään fosfokreatiinin (PCr) määrää lihassoluissa.3 Intensiivisen harjoittelu aikana PCr auttaa ylläpitämään ATP-tasoa (adenosine triphosphate), mahdollistaen muutaman extra toiston, pidemmän sprintin ja nopeamman palautumisen.3Yhteenveto: Kreatiini on hyvin tutkittu ja todistetusti toimiva lisäravinne energian tarpeeseen liikunnan aikana, etenkin intensiivisiin treeneihin.

 

4. Kofeiini

Kofeiini on voimakas stimulantti, joka voi parantaa valppautta ja keskittymiskykyä, sekä vähentää väsymyksen tunnetta.5 Kofeiinin nauttimisen jälkeen menee tyypillisesti 10-120 minuuttia sen vaikutusten havaitsemiseksi. Jos haluat boostata kofeiinilla treenejä, kannattaa nauttia se 45-60 minuuttia ennen salille menemistä.Yhteenveto: Kofeiini tarjoaa henkistä ja fyysistä boostia, mikä tekee siitä loistavan lisäravinteen, kun kaipaat lisää energiaa.

5. Rauta

Rauta on äärimmäisen tärkeää kehon energiantuotannolle, sillä sitä vaaditaan riittävän hemoglobiinin tuottamiseksi. Hemoglobiini on aine, joka kuljettaa happea punasoluissa.5 Happi puolestaan auttaa metabolisoimaan energiaa rasva- ja hiilihydraattivarastoista.Tästä syystä raudan puute voi aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. Yhteenveto: Rauta on välttämätön lihasten ja kudosten hapetukselle, mikä tekee siitä oivan ravintolisän energian tarpeeseen etenkin jos sinulla on vaikeuksia pitää rautatasoja normaalilla tasolla.

6. Foolihappo

Foolihappoa löytyy luonnostaan vihreistä kasviksista, parskakaalista, iduista, kikherneistä, tarhapavuista, maksasta ja sitä on lisätty joihinkin aamiaismuroihin. Foolihappo auttaa kehoa tuottamaan punasoluja.Punasolut kuljettavat happea ympäriinsä kehossa, ja sitä (happea) tarvitaan energian tuottamiseksi kehon hiilihydraatti- ja rasvavarastoista. Foolihappo on siis välttämätön aines energian tuotannon kannalta.Yhteenveto: Foolihappo on avain punasolujen tuotannossa, jotka puolestaan kuljettavat happea kehossa, tehden tästä ravinteesta täten välttämättömän energiatasojen ylläpitämiseksi.

7. C-vitamiini

C-vitamiinilla on tärkeä rooli energiantuotannossa siinä mielessä, että mahdollistaa raudan kuljetuksen ja imeytymisen kehossa.6 Se on välttämätön myös karnitiinin synteesille, joka on avainaines energian metaboliassa.Karnitiini toimii kuljettajana rasvahapoille, antaen niille pääsyn mitokondrioon ja näin tuottamaan energiaa.7Yhteenveto: C-vitamiini on välttämätön aines rasvan ja raudan metabolisoimiseksi, mikä tekee siitä loistavan ravintolisän energian tarpeeseen.

 

8. Magnesium

Magnesium on avainmineraali ruokien metabolisoimiseksi, mistä suurin osa energiasta tulee. Tämä lisäravinne voi myös auttaa parantamaan unta(8), mikä puolestaan on äärimmäisen tärkeää energiatasojen ylläpitämiseksi ja väsymystä vastaan taistelessa.Magnesiumia esiintyy luonnostaan lehtevissä vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, pähkinöissä ja siemenissä, palkokasveissa ja täysjyvissä.Yhteenveto: Magnesium on välttämätön mineraali ruoan metabolisoimiseksi energiaksi kehon käyttöön, mikä tekee siitä erinomaisen lisäravinteen energian boostaamiseksi.

9. Koensyymi-Q10

Koentsyymi-Q10 on tarpeellinen aine kehon energiantuotannossa, sillä sitä vaaditaan ATP:n tuottamisen prosessissa, jota puolestaan käytetään kaikkien kehon toimintojen toteuttamiseen. Koentsyymi-Q10 on myös todistetusti osoitettu parantavan suorituskykyä ja palautumista haastavasta harjoittelusta, joka on aiheuttanut huomattavaa uupumusta.9Q10-tasot luonnollisesti laskevat ikääntyessä, joten ravintolisä voi auttaa ylläpitämään tasoja vanhetessa.Yhteenveto: Koentsyymi-Q10 tarvitaan tuottamaan kehon pääasiallista energianlähdettä ATP:ta, mikä tekee siitä hyvä lisäravinteen, jos väsymys painaa.

 

10. B12

B12-vitamiini on tärkeä kehon energian tuotannossa, johtuen sen roolista rasvahappojen ja aminohappojen metaboliassa. B12 mahdollistaa käytännössä ruoan hajottamisen energiaksi ja tutkimusten mukaan B12 -lisäravinteet voivat auttaa ehkäisemään puutostiloja ja nostaa energiatasoja.10Keho ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia itse, joten se on saatava ravinnosta. B12 löytyy eläinperäisistä proteiinin lähteistä, kuten naudan liha ja kana. Tämän vuoksi B12 voi olla erittäin hyödyllinen ravintolisä kasvissyöjille ja vegaaneille.Yhteenveto: Monet ihmiset kärsivät B12-vitamiinin puutteesta, mutta se on erittäin tärkeä metabolialle, jonka vuoksi se on oiva lisäravinne, jos energiatasot ovat matalalla.

 

Usein kysytyt kysymykset lisäravinteista väsymykseen | FAQ

Mistä vitamiineista saa eniten energiaa?

B-vitamiinilla on avainrooli energiantuotannossa, mutta yksikään vitamiini ei yksinään riitä energiantuotantoon. Energiaa mitataan kaloreissa, jota saadaan proteiinista, rasvasta ja hiilihydraateista. Riittävä määrä kaloreita takaa tasaiset energiatasot.

 

Mikä puutostila aiheuttaa jatkuvaa väsymystä?

Monien eri ravinteiden puute sekä muut piilevät terveydelliset ongelmat voivat olla väsymyksen takana. Verikokeet ovat helpoin tapa tutkia mahdollisia puutostiloja, joten ota yhteys lääkäriin, jos uskot ruokavaliostasi puuttuvan tärkeitä ravinteita.

 

Voiko B12-vitamiinia ottaa joka päivä?

Vegaaneilla on suurempi riski B12-vitamiinin puutostilaan, joten kasvipohjaisille ruokailijoille suositellaan päivittäistä B12-ravinnelisää. Jos syöt liha- ja maitotuotteita säännöllisesti, saat todennäköisesti arpeeksi kyseistä vitamiinia ruokavaliostasi. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, jolloin ylimääräinen annostus yksinkertaisesti erittyy pois. Tämän vuoksi B12-vitamiinia on turvallista syödä myös lisäravinteena päivittäin.

 

Auttavatko multivitamiinit väsymykseen?

Multivitamiinit voivat auttaa lisäämään energiaa, jos niistä saa tarvittavan määrän mikroravinteita, eikä muut tekijät (kuten uni tai jokin sairaus) voi olla syynä väsymykseen.

 

Miten voin luonnollisesti lisätä energiaa?

Elämäntyyli on tärkeä tekijä energiatasojen suhteen. Kiireinen, nopeatahtinen elämäntyyli voi vaikeuttaa itsestä huolehtimista, kuten riittävän levon, liikunnan ja hyvä ruokavalion ylläpitoa.

 

Pähkinänkuoressa

Lisäravinteet on suunniteltu tukemaan tasapainoista ruokavaliota ja elämäntyyliä – ei korvaamaan unen puutetta, liikkumattomuutta, tai huonoa ruokavaliota.

Jos koet säännöllisesti väsymyksen tunnetta, kokeile näitä lisäravinteita nostamaan energiatasoja. Jos uskot ruokavaliostasi puuttuvan tärkeitä ravinteita, keskustele asiasta oman lääkärisi kanssa.

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet muistin parantamiseksi, keskittymiskykyyn ja aivojen terveyteen

Tehokas aivotoiminta on riippuvainen tietyistä ravinteista. Näillä lisäravinteilla edistät aivojen terveyttä sekä parannat muistia ja keskittymiskykyä!

Lisäravinteet

Uniongelmat | Parhaat lisäravinteet tukemaan hyvää unta

Kestääkö nukahtaminen? Loppuuko uni kesken? Saatat kaivata näitä lisäravinteita ruokavaliosi tueksi helpottamaan nukahtamista ja parantamaan unen laatua.

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet tavoitteisiisi | Ravintoterapeutti suosittelee

Tästä artikkelista löydät Impact Weekin parhaat lisäravinneostokset kaikkiin tavoitteiisiin – katso mitä sinun kannattaa hankkia!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein