Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Treenaaminen lomalla | Kaikki mitä sinun tulee tietää

Treenaaminen lomalla | Kaikki mitä sinun tulee tietää
Laura Myllykoski
Writer and expert9 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Kesä tarkoittaa sitä, että monet pääsevät hyvin ansaitulle lomalle. Lomailu ystävien ja perheen kesken on aina mukavaa, mutta saliharrastajille se asettaa pienen pulman… treenatako vai ei?Koska päätös ei aina ole helppo, tässä muutama neuvo, joiden avulla voit päättää, haluatko jatkaa treenejä lomankin aikana, vai pitää taukoa.  

Pitääkö lomalla treenata?

Ensinnäkin, kannattaa pitää mielessä omat tavoitteet ja syyt siihen, miksi ylipäätään treenaa. Sitten voit kysyä itseltäsi painavatko ne enemmän, kuin levon tarve ja rentoutuminen. Riippuen tavoitteestasi, löydät ehkä hyviä syitä jatkaa treenamista lomankin aikana, tai jättää treenit kotiin ja nauttia matkustamisesta. 

3 syytä skipata treenit lomalla:

1. Palautuminen

Lomamatka on usein treeniohjelman motivaationa. Tämän vuoksi se voi olla siis hyvä aika antaa keholle hieman taukoa treeneistä ja mahdollisuus palautumiseen. 

2. Rentoutuminen

Monet lähtevät lomamatkalle, koska haluavat päästä pois arkisista rutiineista ja saada aikaa lepoon ja rentoutumiseen. Käytä mahdollisuus hyväksi ja anna itsellesi mahdollisuus ottaa rennosti, vain viikko tai kaksi. 

3. Aika

Tietynlaisilla matkoilla aika voi olla kortilla, kuten kaupunkikohteissa. Jos olet suunnitellut kiertäväsi kaikki nähtävyydet, voi olla vaikeaa löytää aikaa myös kuntosalille. Älä silti hikeenny – nauti ajasta lomalla ja käytä aika nähtävyyksiin. 

3 syytä treenata lomalla:

1. Linjassa tavoitteiden kanssa

Jos haluat lomalla rentoutua ja treenaaminen auttaa siinä, miksipä et sitä tekisi? Kunhan se ei tunnu pakkopullalta ja sinulta jää reilusti aikaa myös muuhun, niin ei ole mitään syytä jättää treenaamatta. 

2. Rutiini

Järjestelmällinen rutiini on tärkeää monille ihmisille. Vaikka loma on monille mahdollisuus päästä pois normaalista arjesta, jonkinlainen rutiini lomallakin voi olla hyvä idea. 

3. Maiseman vaihdos

Joskus on kiva kokeilla eri kuntosalia ja erilaisia laitteita. Pieni maiseman vaihdos voi tarjota lisää motivaatiota ja muutosta, joka piristää treenejä. 
Treenaaminen lomalla Myprotein

Menetänkö lihasta, jos en treenaa viikkoon?

On hyvin epätodennäköistä, että viikon tauko treeneistä vaikuttaisi lihasmassaan. Tähän menee yleensä vähintään 10 päivää, mutta voit huomata jotain muita fysiologisia muutoksia viikon aikana.Esimerkiksi lihaksiin varastoituvan veden määrä voi vähentyä (tunnetaan myös treenin jälkeisenä “pumppina”). Saatat myös huomata muutoksen ryhdissä, koska treenaamattomuus voi vähentää kireyttä.Näistä muutoksista ei kannata olla huolissaan, sillä ne katoavat heti, kun palaan treenien pariin. Jos niin haluat, voit kuitenkin tehdä muutamia harjoituksia loman aikana, jotta keho pysyy kunnossa. 

Jos en treenaa, miten varmistan, ettei kehitys häviä loman aikana?

Sinun ei tarvitse treenata koko aikaa ylläpitääksesi jo saavuttamaasi kehitystä. Tässä on kolme tapaa varmistaa kehityksen ylläpitäminen lomankin aikana, vakka pidät taukoa treeneistä.

 

1. Pysy aktiivisena

Vaikka et tekisi täysiä treenejä, pelkästää aktiivisena pysyminen auttaa kehoa ylläpitämään lihaksia ja kuntoa. 

 2. Proteiini

Loman aikana kannattaa nauttia hyvästä ruoasta, mutta ei kannata kuitenkaan kokonaan hylätä tavanomaista ruokavaliota. Syömällä runsaasti proteiinia pidät lihasten häviämisen minimissä. 

3. Venyttely

Treenaaminen auttaa ylläpitämään liikkuvuutta. Ilman treenejä voit tuntea olosi hieman tavallista jäykemmäksi. Vain 5-10 minuuttia venyttelyä päivittäin auttaa pitämään lihakset vetreinä, jotta voit nauttia lomastasi täysillä.
Treeni

Mitä tapahtuu, kun pidät taukoa treenaamisesta?

Joskus treeneistä voi tulla taukoa, joko tahtoen tai tahtomattaan. Selvitimme, mitä tapahtuu, kun treeni jäävät väliin.

10 kuukautta AgoLaura Myllykoski tasolla

20 minuutin lomatreeni

Tämä 20 minuutin treeni sopii täydellisesti lomalle, jos haluat treenata, mutta sinulla on pula ajasta, tilasta ja välineistä.Lämmittely (20 sekuntia työtä, 10 sekuntia lepoa (toista kaksi kertaa):  
 • Korkeat polvet 
 • Tähtihyppy
 • Kantapäät pakaroihin juoksu
 • Luistelu sivuille
Treeni (12 toistoa per liike, 3 sarjaa, 1-minuutin tauko sarjojen välissä): 
 • Kyykky
 • Askelkyykky taakse
 • Punnerrus
 • Ojentajadippi
 • Polkupyörä (vatsalihasliike)
 • Lankku (30-sekunnin pito) 
Venyttely: 
 • Etureiden
 • Pakarat
 • Haarat
Treeni

10 minuutin treeni | 11 treeniä kiireisiin päiviin

10 minuutin treenin sovittaa kiireisempäänkin aikatauluun – katso 11 lyhyttä ja tehokasta treeniä kiireiseen aikatauluun!

Pähkinänkuoressa

Loma on mahdollisuus päästää irti, joten jos haluat vain istua ja nostaa jalat ylös, ei ole mitään syytä tuntea siitä huonoa omaatuntoa. Käytä loma palautumiseen ja anna myös mielen rentoutua, jotta voit palata kotiin täysin virkistäytyneenä.Jos taas haluat mennä kuntosalille lomallakin, on se täysin ok. Varmista vain, että treenit eivät ole este kovalla työllä ansaitulle vapaa-ajalle.

 

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein