Hyvinvointi

Stressin lievitys joogalla | Rentoutustekniikoita

Olet varmasti jo kuullut monipuolisista joogan hyödyistä (kuten kiinteytys, notkistuminen, lihasten vahvistaminen), mutta fyysisten hyötyjen lisäksi joogan on myös todettu helpottavan stressiä.

Innokkaat joogaajat arvostavatkin varmasti jo joogan rauhoittavaa vaikutusta. Eikä tarvitse olla mikään mestari joogi pystyäkseen nauttimaan joogan vaikutuksista stressitasoihin; ihan lyhytkin joogatuokio helpoilla asennoilla voi rauhoittaa mieltä ja tarjota hengähdystauon. Keskittymällä hengitykseen voit rahoittua ja päästä samalla eroon lihaskivuista.

Fyysinen ja henkinen terveys ovat olennaisesti yhteydessä toisiinsa. Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka harrastavat lajeja, joissa harjoitetaan sekä mieltä että kehoa, kuten jooga, meditaatio ja Tai Chi tuottavat merkittävästi pienempiä määriä molekyylejä, jotka aktivoivat tulehduksia aiheuttavia  geenejä.

Lievitä stressiä joogalla

Coventryn ja Radboudin yliopistot analysoivat 18 tutkimusta, joissa oli yhteensä 846 osallistujaa, ja totesivat että mieltä ja kehoa yhtäaikaisesti harjoittavien lajien harrastajat tuottivat merkittävästi vähemmän molekyylejä, jotka aktivoivat tulehduksia kehossa.

Näitä molekyylejä vapautuu stressaavan tapahtuman jälkeen. Päätutkija Ivana Buric Coventryn yliopistosta sanoo “Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat mieltä ja kehoa harjoittavien lajien terveyshyödyistä, mutta he eivät ehkä ymmärrä sitä, että hyödyt alkavat molekyylitasolla ja voivat vaikuttaa geneettiseen koodiimme. Yksinkertaisesti sanottuna nämä lajit aiheuttavat sen, että aivomme ohjaavat DNA prosesseja siihen suuntaan, että ne parantavat hyvinvointiamme.”

Jos et ole vielä ihan mestari joogassa ja jäykkien jäsenten taivuttelu tuntuu enemmän tuskalliselta kuin helpottavalta, voi olla että et ole vain kokeillut oikeita asentoja.

Joogaharjoitukset istuen voivat auttaa sinua tuntemaan olosi rauhalliseksi ja pääsemään enemmän meditoivaan mielentilaan. Joogaharjoitukset seisoen puolestaan voivat saada sinut tuntemaan olosi voimaantuneeksi samalla kun herättelet lihaksiasi ja keskityt mieleesi.

Parhaat jooga-asennot

Sekä harjaantuneille joogeille että aloitteleville joogaajille tehdyn kyselyn mukaan jotkin asennot ovat rentouttavampia kuin toiset. Jos siis haluat lievittää stressiä ja kaipaat mahdollisimman rentouttavia harjoituksia, tässä kyselyn mukaan 5 parasta rentouttajaa:

Lapsen lepoasento (Balasana): Tämä on yksi avainasennoista, joihin palataan aina uudelleen joogaharjoituksen aikana.

Lapsen lepoasento

 

Silta (Setu Bandha Sarvangasana): Tämä kireyttävä helpottava asento voi auttaa sinua rentoutumaan.

Silta

 

Kuolleen miehen asento (Savasana): Tätä pidetään ehkä yhtenä helpoimmista jooga-asennoista, mutta kun olet stressaantunut, paikoillaan makaaminen voi olla melkoinen haaste. Tämä asento laukaisee rentoutumisreaktion. Pidä tätä aserntoa rentoutumisen harjoitteluna.

 

Eteentaivutus seisten (Uttanasana): Tämä perinteinen asento voi lievittää kireyttä, kun se tehdään omana harjoituksenaan.

Eteentaivutus

 

Kotka-asento (Garudasana): Tämä asento rentouttaa hartioita, joihin kireys monesti kertyy päivän aikana. Tasapainottelu vaatii mielen keskittymistä ja saa mielen tyhjentymään.

Kotka

 

Muista tämä


Koska stressi on monille meistä osa jokapäiväistä elämäämme, on tärkeää ottaa rauhallista aikaa mielen ja kehon rentoutumista varten. Jooga voi olla paras apu stressaavaan päivän jälkeen – kokeile sen helpottavaa vaikutusta.

Meillä on nyt myös aivan uusi joogamallisto saatavilla, joka on miellyttävän toiminnallinen ja saa vaikeatkin asennot tuntumaan mukavammilta, kun vaatteet eivät kiristä. Katso uutuudet ja ihastu!Jack boardman

Jack boardman

Contributor

Jack on fitness- ja ravitsemuskirjailija, joka on erikoistunut painonnostoon, nyrkkeilyyn sekä MMA treenaamiseen.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä