Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Tutkimus | Unenpuute ja napostelu

Tutkimus | Unenpuute ja napostelu
Laura Myllykoski
Writer and expert6 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Unenpuute aiheuttaa paljon ikäviä vaivoja. Päänsärkyä, huonoa keskittymiskykyä ja monesti lisääntynyttä napostelua.

Ohio State Universityn tutkijat ovat todenneet, että suositusten mukaiset unitottumukset voivat johtaa fiksumpiin välipalavalintoihin1, joka voi olla joko välipalan välttäminen kokonaan tai terveellisemmän ja ravinteikkaamman vaihtoehdon valitseminen – esimerkiksi omenan valitseminen sipsien sijaan (juuri se mitä halusit kuulla).

Tutkimus

20,000 amerikkalaista aikuista iältään 20-60 pitivät 24-tuntista ruokapäiväkirjaa ja seurasivat unirytmiään.Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään – niihin, jotka nukkuivat seitsemän tuntia yössä (tai enemmän) ja niihin, joilla yöunet jäivät vähemmäksi. Tutkijat analysoivat osallistujien naposteluihin liittyvää ravintosisältöä ja kategorisoivat kaikki välipalat eri ruokaryhmiin.Tutkimuksessa todettiin kolme aikaikkunaa napostelulle: 02:00-11:59 aamulla, 12:00-17:59 iltapäivällä ja 18:00-01:59 illalla. 

Tulokset

95.5% tutkimuksen osanottajista söi ainakin yhden välipalan päivässä – hatunnosto jäljelle jääneelle 4.5% tahdonvoimasta. Yli 50% välipalojen kaloreista tuli hiilihapollisista juomista, sipseistä, kekseistä ja leivoksista.Ihmiset, jotka eivät päässeet suositeltavaan unen määrään olivat todennäköisempiä napostelemaan aamulla ja valitut välipalat olivat kaloririkkaita, mutta sisälsivät hyvin vähän ravintoarvoa. Sitä sattuu.Tulosten mukaan unen puute ei kuitenkaan ollut ainoa syy epäterveelliselle napostelulle. Valvominen myöhään saa myös aikaan napostelun tarpeen, vaikka unta olisikin ollut suositeltu määrä. Kannattaa siis mennä ajoissa nukkumaan, sillä kun olet nukkumassa, et voi tyhjentää jääkaappia. 

Pähkinänkuoressa

Säännöllinen seitsemän tuntia unta yössä kuulostaa unelmien täyttymykseltä, mutta oikeasti suurin osa ihmisistä kaipaisi jopa 10 tuntia. Mutta sitten voisi mennä välipala ohi. Vaikka saatat napostella enemmän seitsemän tuntia nukkuneena, varmista että valitset välipaloja, jotka sopivat makroihisi – emme näe siinä mitään pahaa.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein