Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Vegaaninen tammikuu | Shanen muutostarina

Vegaaninen tammikuu | Shanen muutostarina
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Joka vuosi tammikuun alkaessa sadattuhannet ihmiset aloittavat uuden haasteen: vegaaninen tammikuu. Koko kuukausi kasviperäistä ruokailua – ei maitotuotteita, ei lihaa, ei kananmunia, ei kalaa. Tämä on kannattavaa monestakin syystä, sillä vegaaninen ruokavalio hyödyttää sekä sinun että planeettamme hyvinvointia. Haluatpa sitten vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi tai vain saada lisää kasviksia ruokavalioosi, vegaaninen tammikuu ion hyvä paikka aloittaa.Shane Williams on 39-vuotias isä Exteristä, joka kokeili vegaanista ruokavaliota tammikuussa 2020 eikä ole sen jälkeen katsonut taakseen. Lue Shanen kokemukset ensimmäisestä vegaanisesta tammikuusta ja miksi hän päätti pitäytyä  vegaaniruokavaliossa.

 

“Ensimmäisten parin viikon ajan houkutus oli suuri”

Shane ei ollut kokeillut veganismia ennen tammikuuta 2020. Itse asiassa hän oli erittäin vahvasti lihansyöjä – lihaa sisältyi jokaiseen päivään. Ensimmäisinä päivinä jotkin tuoksut keittiöstä tekivät vegaanista ruokavaliosta vaikeaa.“Ensimmäisten parin viikon ajan houkutus oli suuri, koska hajut kuten pekoni… se oli houkuttelevaa, mutta päätin että ei, teen koko kuukauden.”Hänen itsepäinen luonteensa sai hänet puskemaan houkutusten läpi.“Olen vähän itsepäinen. Perheeni ja vaimoni sanoivat ‘et kestä päivääkään’ ja sanoin ‘kyllä kestän’, joten halusin vain osoittaa heidän olevan väärässä. Vielä tänäkin päivänä vaimoni sanoo että ‘teet sen vain pystyäksesi osoittamaan, että he olivat väärässä’ ja minä vastaan että ‘en tee… en oikeasti tee’."Haasteet eivät olleet pelkkää pekonin tuoksua. Vegaanilla dieetillä voi olla hieman shokeeraava vaikutus ruoansulatuselimistölle, sillä kasviperäisessä ruokavaliossa on paljon enemmän kuitua. Tämän myös Shane sai kokea.“Kun vaihdat lihasta, joka on raskasta ruoansulatuselimistölle, kokonaan kuitupitoiseen ruokaa, se saa olon tuntumaan ihan erilaiselta. Ja koska en ollut tehnyt sitä koskaan aikaisemmin sain mahakipuja ja ajattelin ‘mitä oikein teen’, ‘onko tämä normaalia’, mutta sitten viikon jälkeen siihen tottuu. Näin kävi koska menin ääripäästä toiseen.”

 

“Minulla on nyt paljon enemmän energiaa, olen paremmin keskittynyt”

Alunperin Shanen ajatuksena oli haastaa itsensä ja kokeilla jotain täysin erilaista oman mukavuusalueen ulkopuolella nähdäkseen pystyykö hän siihen. Mutta mitä mukavammaksi ja onnellisemmaksi hän tuli ruokavalion aikana, hänen tavoitteensa muuttuivat. Kun hän alkoi tuntea ruokavalion henkiset vaikutukset, hän pystyi asettamaan itselleen myös kuntotavoitteita ja nyt hänellä oli myös energiaa saavuttaa ne.“Tarkoitus oli alunperin vain kokeilla sitä, mutta kun kerran päätin jatkaa niin tavoite oli päästä hieman parempaan kuntoon, hoikistua, vähentää rasvaa ja kasvattaa hieman lihasta."Minulla on nyt paljon enemmän energiaa, olen paremmin keskittynyt kun treenaan ja uskon että se johtuu osittain sitä että tunnen oloni henkisesti paljon selkeämmäksi kun tiedän mitä ajattelen ja mitä olen tekemässä. Koska minulla on lapsia tykkään käydä salilla aamulla aikaisin ennen kuin he heräävät ja se on nyt paljon helpompaa.” 

Minulla ei ole mitään ongelmia heinänuhan kanssa enää

Shanen tapauksessa ruokavalion hyödyt eivät loppuneet henkiseen hyvinvointiin ja vähentyneeseen kehonrasvaan. Hän huomasi myös allergian ja ekseeman oireiden vähentyneen elämänmuutoksen myötä. “Minulla on ollut vauvasta asti paha ekseema, joka on muuttunut ja liikkunut ympäri kehoa vanhetessani. Muutaman viimeisen vuoden aikana se on päässyt todella pahaksi käsissäni. Olen nähnyt dermatologeja ja kaikkea mahdollista. Minulla on ollut siihen tabletteja ja ne auttoivat jonkin verran, mutta se on aina ollut minulla ja joidenkin asioiden tekeminen on ollut todella kivuliasta. Vaihdettuani vegaaniseen ruokavalioon ekseema on melkeinpä hävinnyt kokonaan."Osittain se johtuu varmaan herkkyydestä maitotuotteille, joka minulla varmaan oli, mutta josta en ollut tietoinen. Ja myös muut allergiat – minulla on astma, joka on todella mieto, mutta tällä hetkellä en tarvitse siihen edes hoitoa. Ja kesällä minulla ei ole mitään ongelmia heinänuhan kanssa enää, mitä aikaisemmin oli.” 

Tuskin olisin pystynyt tähän 20 vuotta sitten

Jos inspiroidut syömään hieman vihreämmin, Shanella on mahtavia vinkkejä kaikille, jotka haluavat kokeilla vegaanidieettiä. Hän sanoo, että aloita pienestä ja keskity siihen, että teet ensin lempiruoistasi vegaaniversioita.“Aloita pienillä muutoksilla, älä haukkaa liian suurta palaa kerralla. Ystäväni teki niin ja hän todella kamppaili asian kanssa, koska se on niin suuri muutos.Nykyään on niin paljon vaihtoehtoja. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin tuskin olisin pystynyt tähän 20 vuotta sitten, koska silloin ei ollut niin paljon valinnanvaraa, kun taas nykyään kaikkialla on niin paljon vegaaneja vaihtoehtoja. Joten mieti asiaa niin, että voit edelleen syödä sitä mistä pidät mutta se on vain hieman erilaista. Omaksu se ja anna sille mahdollisuus.”Suunnitelmallisuus on avainasia, jolla voi tehdä kasviperäisen ruokavalion helpommaksi. Shanelle suurin haaste vegaaniudessa oli se, ettei hän ollut valmistautunut.“Vaikeinta on se kun tietää menevänsä ulos, jos täytyy matkustaa tai olla töissä tai mennä jonnekin ulos, ja pitää suunnitella etukäteen missä voi syödä. Useimmissa paikoissa on se vegaani vaihtoehto, mutta täytyy vain tehdä se suunnittelu etukäteen.”

 

Kunnon hampurilainen, se on mahtavaa, rakastan sitä

Monet uudet vegaanit pelkäävät sitä, etteivät voi syödä lempi cheat mealiaan muutoksen jälkeen. Mutta Shane todistaa sen, että näin ei tarvitse olla. Hän syö edelleen lempi ‘cheat mealinsa’ ja nauttii jokaisesta suupalasta. Vaikka niin ei ollut ihan alusta asti…“Pidän hyvästä burgerista. Vegaani juusto ei ole oikein hitti, mutta joistain paikoista, joista saa takeawayta, juusto on itseasiassa aika hyvää. Ehkä olen nyt vain tottunut siihen enemmän, koska ensimmäisiä kertoja kun kokeilin sitä ajattelin että ‘tämä on ällöttävää’. Mutta joo, hyvä burgeri, vähän fekonia (feikki pekonia), hyvää kastiketta – kunnon hampurilainen, se on mahtavaa, rakastan sitä.”
 

Pähkinänkuoressa

Shane ei ole katsonut taakseen vegaanin tammikuun 2020 jälkeen ja hän on kokenut elämää mullistavia hyötyjä ruokavalion muutoksesta. Vaikka kaikki ovat erilaisia eikä kukaan voi taata että saat samanlaiset hyödyt kuin Shane – vähintä mitä voi tapahtua, on se että saat kasviperäisestä ruokavaliosta lisää ravinteita ja olet ystävällisempi planeettaamme kohtaan. Jos kokeilet vegaania ruokavaliota tässä kuussa, lue myös ravitsemusterapeuttimme ohjeet ateriasuunnitelmaan sekä vegaanin ruokavalion lisäravinteista.

 

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein