Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

5 tapaa saada paremmin unta

5 tapaa saada paremmin unta
Lauren Dawes
Writer and expert6 kuukautta Ago
Näytä Lauren Dawes:n profiili

Eikö olisikin ihanaa jos saisimme kaikki 9 tuntia unta joka yö? Valitettavasti joillekkin meistä se ei ole mahdollista. Jotkin meistä todella kärsivät unettomista öistä jolloin sängyssä pyörimiseen tuntuu menevän enemmän aikaa kuin itse nukkumiseen.

Unettomuudesta kärsiminen voi vaikuttaa suuresti jokapäiväiseen elämäämme. Älä kuitenkaan huoli, unettomuuteen on olemassa monia keinoja ja näillä  vinkeillä voit parantaa unenlaatuasi ja kykyäsi nukahtaa nopeammin:

 

1. Ota rentouttava kylpy tai suihku

Kylvyn tai rentouttavan suihkun ottaminen ei ole vain hyväksi sielullesi (ja hygieniallesi), mutta voi olla myös paras keino rentouttaa mieli, lihakset ja nivelet.

Suihku tai kylpy tarjoaa parhaiten aikaa rentoutua ja olla hetken ajatustesi kanssa. Voit löytää mielenrauhan ja toivottavasti rentoudut tarpeeksi, jotta myös nukahdat nopeasti.

 

2. Vähennä altistumista siniselle valolle

Näytöissä oleva sininen valo häiritsee kehon luonnollista melatonin tuotantoa, joka säätelee unirytmiä.1 Jos tapanasi on tuijottaa televisiota, puhelinta tai tietokonetta todella usein, voi se häiritä unirytmiäsi.

Vähentääksesi altistumista voit:
  • Vähentää näyttöaikaasi, kun et tee töitä
  • Ladata sinivalo-appin iltoja varten
  • Lopettaa puhelimen käytön tietyn ajan jälkeen illalla

 

3. Vähennä kofeiinia

Jos rakastat kofeiinia, älä lannistu liikaa tästä. Kofeiini on todella hyvä energianboostaaja ja se voi parantaa suorituskykyä. Jos kuitenkin nautit liikaa kofeiinia, tai nautit sitä liian myöhään, voi se vaikuttaa uneen ja nukahtamiseen.

Kokeile siis vähentää kofeiinia erityisesti iltapäivän jälkeen. Jos rakastat iltaisin treenaamista, kokeile Myproteinin kofeiiniton pre-workout-lisäravinne THE Pump.

 

4. Luo unirytmi

On todella hyvä, jos voit asettaa itsellesi nukkumaanmeno- sekä heräämisajat, jotka olisivat samat joka päivä – myös viikonloppuisin. Näin keho tottuu rytmiin ja sille kehittyy luonnollinen unirytmi. Tämä vähentää väsymystä hereillä ollessa ja auttaa nukahtamaan, kun olisi sen aika.

Unirytmi on tärkeää. Kun olemme unenpuutteessa, keskittymisemme häiriintyy ja tämä voi vaikuttaa työn laatuun. On vaikeaa tehdä montaa asiaa samaan aikaan jo itsessään, joten älä tee sitä vielä vaikeammaksi.

Aseta siis herätys joka aamu, kun sinun pitäisi herätä, ja joka ilta, kun sinun pitäisi mennä nukkumaan.

 

5. Meditoi

Joskus emme voi nukkua ihan vain sen takia, että mietimme liikaa asioita. Näinä hetkinä meditoinnista voi olla paljon apua.

Meditoinnissa harjoitellaan rentoutumista keskittymällä hengityksen säätelyyn hidastaaksesi sydämen sykettäsi. Tämä johtaa alhaisempaan verenpaineeseen ja vähentää stressihormonien määrää kehossa.2

Tämä meditointiharjoitus on loistava harjoitus jos haluat tutustua meditointiin:

1. Istu tai makaa mukavasti. Voit jopa halutessasi myöhemmin tulevaisuudessa sijoittaa meditaatiotuoliin tai -tyynyyn.

2. Sulje silmäsi.

3. Yritä olla keskittymättä hengitykseesi, anna sen kulkea luonnollisesti ja itsestään. Älä unohda hengittää kuitenkaan.

4. Keskitä huomiosi hengitykseesi ja miten kehosi liikkuu joka ulos- ja sisäänhengityksen kanssa. Huomaa kehosi liikkeet kun hengität. Keskity rintakehäsi laajentumiseen, miten olkapääsi liikkuvat ja miten vatsasi laajenee. Keskity siis vain hengityksesi tarkkailuun muuttamatta mitään. Jos mielesi alkaa karkailemaan yritä keskittyä takaisin hengitykseesi.

 

Pähkinänkuoressa

Parempi uni onnistuu silloin, kun rentoudut ja et käy ylikierroksilla. Tämä olisi meistä kaikista ihanteellista pitkän työpäivän jälkeen, mutta monelle se on hankalaa. Kokeile siis eri keinoja, joiden avulla voit parantaa unenlaatuasi ja rytmiäsi.

Lisäravinteet

Magnesium ja uni | Auttaako magnesium nukkumaan paremmin?

Magnesium on mineraali, jolla on monta tärkeää tehtävä kehossamme. Miten magnesium vaikuttaa uneen ja auttaako se sinua nukkumaan? Lue kaikki tästä artikkelista!

Lisäravinteet

Uniongelmat | Parhaat lisäravinteet tukemaan hyvää unta

Kestääkö nukahtaminen? Loppuuko uni kesken? Saatat kaivata näitä lisäravinteita ruokavaliosi tueksi helpottamaan nukahtamista ja parantamaan unen laatua.

Lauren Dawes
Writer and expert
Näytä Lauren Dawes:n profiili

Lauren on suorittanut Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriopinnot ja on alunperin kotoisin Etelä-Englannista. Lauren on aina rakastanut uimista ja viime aikoina kiinnostunut myös kuntosalitreenistä. Tämän lisäksi hän nauttii joogasta, mutta kokee, että voisi harrastaa sitä vähän useammin.

Viikonloppuisin Lauren tykkää kokata tai nauttia muiden tekemistä brunsseista. Hän rakastaa kokeilla uusia reseptejä kämppistensä kanssa erityisesti nyt kun säästeliäämmät opiskelija-ajat ovat jo takana. Lauren haluaa myös muistuttaa kaikkia elämän tärkeästä tasapainosta: sali ja gin.

Lue lisää Laurenin kokemuksista täältä.

myprotein