Hyvinvointi

5 tapaa saada paremmin unta

Eikö olisikin ihanaa jos saisimme kaikki 9 tuntia unta joka yö? Valitettavasti joillekkin meistä se ei ole mahdollista. Jotkin meistä todella kärsivät unettomista öistä jolloin sängyssä pyörimiseen tuntuu menevän enemmän aikaa kuin itse nukkumiseen.

Unettomuudesta kärsiminen voi vaikuttaa suuresti jokapäiväiseen elämäämme. Älä kuitenkaan huoli, unettomuuteen on olemassa monia keinoja ja näillä  vinkeillä voit parantaa unenlaatuasi ja kykyäsi nukahtaa nopeammin:

 

1. Ota rentouttava kylpy tai suihku

Kylvyn tai rentouttavan suihkun ottaminen ei ole vain hyväksi sielullesi (ja hygieniallesi), mutta voi olla myös paras keino rentouttaa mielesi, lihaksesi sekä nivelesi.

Suihku tai kylpy tarjoaa parhaiten aikaa rentoutua ja olla hetken ajatustesi kanssa. Voit löytää mielenrauhan ja toivottavasti rentoudut tarpeeksi, jotta myös nukahdat nopeasti.

2. Vähennä altistumistasi siniselle valolle

Näytöissä oleva sininen valo häiritsee kehosi luonnollista melatonintuotantoa, joka säätelee unirytmiäsi.1 Jos tapanasi on siis tuijottaa televisiota, puhelintasi tai tietokonettasi todella usein voi se häiritä unirytmiäsi.

Vähentääksesi altistumistasi voit:

  • Vähentää näyttöaikaasi kun et tee töitä
  • Ladata sinivalo-appin iltoja varten
  • Lopettaa puhelimesi käytön tietyn ajan jälkeen illalla

 

3. Vähennä kofeiinisaantiasi

Jos rakastat kofeiinia älä lannistu liikaa tästä. Kofeiini on todella hyvä energianboostaaja ja se voi parantaa suoritustasi. Jos kuitenkin nautit liikaa kofeiinia tai liian myöhään voi se vaikuttaa uneesi ja nukahtamiseesi.

Kokeile siis vähentää kofeiinisaantiasi erityisesti iltapäivän jälkeen. Emme siis sano etteikö sinun tulisi enää ikinä juoda kahvia, mutta yritä vähentää sen määrää. Jos rakastat iltaisin treenaamista voit kokeilla meidän kofeiinitonta pre-workout-lisäravinnettamme THE Pumpia.

 

4. Luo itsellesi unirytmi

Olisi todella hyvä jos voisit asettaa itsellesi nukkumaanmenoajat sekä heräämisajat, jotka olisivat samat joka päiv myös viikonloppuisin. Näin kehosi tottuisi rytmiin ja sille kehittyisi luonnollinen unirytmi. Tämä vähentäisi väsymystäsi ollessasi hereillä ja auttaisi nukahtamaan kun olisi sen aika.

Unirytmi on tärkeää. Kun olemme unenpuutteessa keskittymisemme häiriintyy ja tämä voi vaikuttaa työnlaatuumme. On vaikeaa tehdä montaa asiaa samaan aikaan jo itsessään joten älä tee sitä vielä vaikeammaksi.

Aseta siis herätys joka aamu kun sinun pitäisi herätä ja joka ilta kun sinun pitäisi mennä nukkumaan.

 

5. Meditoi

Joskus emme voi nukkua ihan vain sen takia, että mietimme liikaa asioita. Näinä hetkinä meditoinnista voi olla paljon apua.

Meditoinnissa harjoitellaan rentoutumista keskittymällä hengityksen säätelyyn hidastaaksesi sydämen sykettäsi. Tämä johtaa alhaisempaan verenpaineeseen ja vähentää stressihormonien määrää kehossasi.2

Tämä meditointiharjoitus on loistava harjoitus jos haluat tutustua meditointiin:

1. Istu tai makaa mukavasti. Voit jopa halutessasi myöhemmin tulevaisuudessa sijoittaa meditaatiotuoliin tai -tyynyyn.

2. Sulje silmäsi.

3. Yritä olla keskittymättä hengitykseesi, anna sen kulkea luonnollisesti ja itsestään. Älä unohda hengittää kuitenkaan.

4. Keskitä huomiosi hengitykseesi ja miten kehosi liikkuu joka ulos- ja sisäänhengityksen kanssa. Huomaa kehosi liikkeet kun hengität. Keskity rintakehäsi laajentumiseen, miten olkapääsi liikkuvat ja miten vatsasi laajenee. Keskity siis vain hengityksesi tarkkailuun muuttamatta mitään. Jos mielesi alkaa karkailemaan yritä keskittyä takaisin hengitykseesi.

 

Muista tämä

Nukkuaksesi siis paremmin on tärkeintä, että rentoudut ja et käy ylikierroksilla. Tämä olisi meistä kaikista ihanteellista pitkän työpäivän jälkeen, mutta monelle se on hankalaa. Kokeile siis eri keinoja, joiden avulla voit parantaa unenlaatuasi ja rytmiäsi.Lauren Dawes

Lauren Dawes

Writer and expert

Lauren on suorittanut Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriopinnot ja on alunperin kotoisin Etelä-Englannista. Lauren on aina rakastanut uimista ja viime aikoina kiinnostunut myös kuntosalitreenistä. Tämän lisäksi hän nauttii joogasta, mutta kokee, että voisi harrastaa sitä vähän useammin.

Viikonloppuisin Lauren tykkää kokata tai nauttia muiden tekemistä brunsseista. Hän rakastaa kokeilla uusia reseptejä kämppistensä kanssa erityisesti nyt kun säästeliäämmät opiskelija-ajat ovat jo takana. Lauren haluaa myös muistuttaa kaikkia elämän tärkeästä tasapainosta: sali ja gin.

Lue lisää Laurenin kokemuksista täältä.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä