Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

A-vitamiini – Lähteet, hyödyt ja haitat

A-vitamiini – Lähteet, hyödyt ja haitat
Daniela Flaszka
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

A-vitamiini | Hyödyt ja annostus

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on tärkeä rooli useissa eri elintoiminnoissa. A-vitamiini osallistuu terveen näön, aivotoiminnan ja ihon kunnon ylläpitoon. Vaikka A-vitamiinilla on useita tärkeitä rooleja eri toiminnoissa, jää se usein muiden puhutumpien vitamiinien kuten B, C ja D varjoon.

 

Mitä A-vitamiini on?

A-vitamiini voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan riippuen sen lähteestä. A-vitamiinia on mahdollista saada molemmat kasvi- ja eläinkunnan lähteistä.

Eläinkunnan lähteet

Eläinkunnantuotteista löydettävä A-vitamiinia kutsutaan retinoliksi ja se on yksi aktiivisimmista A-vitamiinin muodoista. Retinoli on tunnetuin sen positiivisista vaikutuksista ihon kuntoon ja ihosolujen tuotantoon.

Kasvikunnan lähteet

Kasvikunnan puolella A-vitamiini on yleensä sen esiasteena, karoteenina. Ihmisen keho kykenee hyödyntämään karoteenin ja muuttamaan sen retinoliksi. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio onkin juuri tämän takia olennainen osa tarpeellisen A-vitamiinin saannin kannalta.

A-vitamiinin lähteet

vitamin a greens

Kuten kerroimme, A-vitamiinia voi saada niin eläinkunnan- kuin kasvikunnan tuotteista. Retinolia on eniten saatavilla maksasta, mutta maksan maku saattaa olla monelle vieras ja harvempi syö maksaa useita kertoja viikossa. Muita hyviä lähteitä ovatkin:

Täysmaito, munan keltuainen ja voi

Kasvikunnan tuotteista hyvin karoteenirikkaita vihanneksia ovat:

✓ Bataatti, porkkanat, pinaatti, lehtikaali ja muut vihreät salaatit

Muistathan kuitenkin, että kasvikunnan tuotteet sisältävät erilaisia karotenoideja minkä takia niitä tulisikin syödä monipuolisesti.

 

A-vitamiini ja sen hyödyt

vitamin a benefits
✓ Immuunijärjestelmän toiminta

Monet eri immuunijärjestelmän toiminnot vaativat riittävää A-vitamiinin saantia. A-vitamiini siis auttaa ylläpitämään tervettä immuunijärjestelmää. Ihmisen eri geenit, jotka osallistuvat kehon puolustamiseen ovat liitoksessa ja toimivat riittävän A-vitamiinin avulla optimaalisesti. A-vitamiini auttaa siis taistelemaan viruksia vastaan!

✓ Silmien parempi terveys

Sinulle on varmaan useasti sanottu miten porkkanoiden syöminen auttaa sinua näkemään pimeässä. Syy ei ole kuitenkaan se että, porkkanoilla olisi joku ihme ravintoaine, joka mahdollistaa tämän. Porkkanoista saatavat näköön liittyvät hyödyt tulevat sen beetakarotenoideista eli siis A-vitamiinista. Sinun ei tarvitse kuitenkaan popsia vain porkkanoita vaan suosittelemme monipuolista kasvisten nauttimista.

✓ Parempi iho

Tutkimusten mukaan A-vitamiini autta taistelemaan aknea vastaan ja sen avulla parannat ihosi kuntoa ja yleistä terveyttä. A-vitamiinin saanti voi myös edesauttaa ihon kimmoisuuden ylläpitämisessä ja täten auttaa sinua näyttämään nuorekkaampana pidempään.

✓ Solujen uusiutuminen

A-vitamiini auttaa solujen uusiutumisessa ja on näin olennainen tekijä ihon parantumisessa ja uusiutumisessa. A-vitamiinia tarvitaan tukemaan ihonalaisia kuin pinnalla olevia soluja ja se auttaa

✓ Tulehdusten välttäminen

A-vitamiinilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia, jotka auttavat neutralisoimaan kehossa olevia vapaita radikaaleja. Nämä vapaat radikaalit aiheuttavat kehossa tulehdustiloja tuhoamalla soluja ja kudosta. A-vitamiini voi myös auttaa sinua sietämään tiettyjä ruoka-aineita paremmin, sillä se estää kehoa ylireagoimasta sille allergisille aineille.

A-vitamiinin puutoksen oireet

vitamin a deficiency

A-vitamiinin puutokseen liittyy eri oireita joista useimmat ovat vastakohtia sen hyödyille.

Ihon vauriot

A-vitamiinin puutos voi näkyä ihon kunnossa. Ihosi saattaa olla kuiva ja hilseilevä. Erityisesti suupielet kuivuvat helposti ja johtavat pieniin haavoihin A-vitamiinin saannin ollessa liian vähäistä.

Huono näkö

Jos kärsit suuresta A-vitamiinin puutteesta voi se pahimmassa tapauksessa johtaa sokaistumiseen. A-vitamiini estää sarveiskalvon paksuuntumista ja pitää näin näkösi hyvänä.

Hengitysteiden tulehdukset

A-vitamiinin ollessa oleellinen vitamiini immuunijärjestelmän toiminnan kannalta voi sen puute aiheuttaa myös suurempaa riskiä sairastua hengitysteiden tulehduksiin.

A-vitamiini ja sen mahdolliset haittavaikutukset

Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ei sitä tule nauttia liikaa. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat maksaan ja jos nautit yli annostuksien voi tämä johtaa maksavaurioon. Myös nivelten kunto saattaa huonontua ja luiden vajaakykyisyyttä esiintyä. Useiden tutkimusten mukaan liian pitkään jatkunut A-vitamiinin liikasaanti voi myös altistaa osteoporoosille. Syyt tähän eivät ole kuitenkaan vielä täysin selvät. On siis tärkeää, että varmistat itsellesi oikean saantimäärän ja et nauti sen yli.

A-vitamiini ja annostus

A-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän, sukupuolen ja muiden tekijöiden mukaan.

Yleinen suositus miehille on 900mcg päivässä ja naisille 700mcg (retinolia)

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.
myprotein