Lisäravinteet

7 vegaania proteiinijauhetta | Näin valitset sopivan

Kaikkihan me olemme kuulleet proteiinijauheista, mutta miksi jotkut valitsevat kasviperäisen proteiinin heraproteiinin sijaan? Vegaanit proteiinijauheet ovat kehittyneet paljon –– nykyään valinnanvaraa on todella paljon. Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan ruokavalioosi ja tavoitteisiisi sopivan kasviperäisen, vegaanin proteiinijauheen.

 

Miksi käyttää proteiinijauhetta?

Proteiini on tärkeä ravinne terveydelle, mutta se on vieläkin tärkeämpää ihmisille, jotka käyvät säännöllisesti salilla, sillä proteiini auttaa palautumiseen, lihaskasvuun ja lihasten korjaamiseen.1 Proteiinia saa monista ruoan lähteistä, mutta proteiinijauhe on helppo ja vaivaton tapa lisätä päivittäistä proteiinin saantia, jotta voit tukea paremmin kunto- ja kehonkoostumustavoitteitasi.

Hera- ja kaseiiniproteiinijauheet ovat vielä tällä hetkellä suosituimpia, mutta monet ihmiset vaihtavat nyt mieluummin kasviperäisiä proteiinijauheita maito- ja eläinperäisten lähteiden sijaan. Tarjolla on nykyisin paljon valikoimaa erilaisista kasviperäisistä vegaaneista proteiinijauheista, jos vältät eläinperäisiä tuotteita tai kärsit maitoallergioista tai -herkkyyksistä.

 

Kasviperäisten proteiinien hyödyt

Kasviperäiset proteiinit valmistetaan vegaaneille sopivista lähteistä, joten niiden valmistuksessa ei käytetä mitään eläinperäistä. Vegaaneilla proteiinijuaheilla on pienempi ilmastovaikutus ja ne tarjoavat lukuisia erilaisia ravinteita, jotka voivat tukea ruoansulatuselimistön terveyttä ja vähentää kroonisten tilojen riskiä.2

 

Mikä on täsyproteiini?

Proteiinit muodostuvat aminohapoista. Jokaisen proteiinin aminohappokoostumus on erilainen, mutta jotkin proteiinit sisältävät enemmän aminohappoja kuin toiset. Proteiinia, joka sisältää kaikki kehon tarvitsemat aminohapot, kutsutaan täysproteiiniksi. Monet eläinperäiset proteiinit sisältävät kaikki nämä aminohapot, jolloin ne ovat täysproteiineja.

Jotkin kasviperäisistä proteiineista, kuten herne- tai riisiproteiini, eivät olet täysproteiineja itsessään (ne eivät sisällä kaikkia aminohappoja), mutta tarjolla on monia proteiinijauheita, jotka sisältävät sekoituksen eri kasviperäisiä proteiineja muodostakseen täyden aminohappoprofiilin. Soijaproteiini on kasviperäinen täysproteiini, joten se on helppo vegaaniystävällinen tapa tankata kaikkia lihasten tarvitsemia aminohappoja.

 

Vegan Protein Blend

Vegan Protein Blend valmistetaan herne- ja härkäpapuisolaateista, joilla on toisiaan täydentävät aminohappoprofiilit. Näin niistä saadaan yhdessä täysproteiinin lähde. Vegan Protein Blend ei sisällä keinotekoisia värejä tai makuja ja sisältää vain vähän sokeria.

Koostumus on hieman erilainen kuin tyypillisessä heraproteiinijauheessa, mutta tämä vegaani proteiinijauhe sekoittuu hyvin smoothien tai muiden ainesten joukkoon. Yksi annos sisältää 21g proteiinia (josta 5g BCAA) ja sisältää 110 kaloria, joten se on hyvä vaihtoehto lihaskasvua tavoittelevalle.

 

Soy Protein Isolate

Soy Protein Isolate on täysproteiini, joka valmistetaan rasvattomista soijapavuista. Näin saadaan aikaan tuote, joka sisältää paljon proteiinia ja vain vähän rasvaa ja sokeria. Soijaproteiini on täysproteiinin lähde ja jokainen annos Soy Protein Isolate -proteiinijauhetta sisältää 27g laadukasta proteiinia.

Ravinnollisesti soijaproteiinia on vaikea päihittää millään muulla kasviperäisellä proteiinilla, mutta jotkut ihmiset ovat allergisia soijalle, jolloin tämä proteiinijauhe ei sovellu heille.

 

Pea Protein Isolate

Herneproteiini on toinen suosittu kasviperäinen proteiini. Pea Protein Isolate on hyvin jalostettu vegaani proteiinijauhe, joten sen proteiinisisältö on korkea, mutta se sisältää vain vähän rasvaa ja hiilihydraatteja.

Tämä on täysin maidoton ja soijaton tuote ja sopii siksi hyvin niille, joilla on kyseisiä allergioita. Yksi annos Pea Protein Isolate -proteiinijauhetta sisältää 23g laadukasta kasviperäistä proteiinia.

 

Brown Rice Protein

Brown Rice Protein on proteiinijauhe, joka on valmistettu täysjyväriisistä. Se on hyvä vaihtoehto lisäravinteeksi vegaaneille ja kasvissyöjille. Yksi annos tätä riisiproteiinia sisältää 23g kasviperäistä proteiinia ja yhdistettynä esimerkiksi Pea Protein Isolate -proteiinijauheen kanssa voit muodostaa täysproteiinia vastaavan aminohapposisällön. Koska tuote on valmistettu täysjyväriisistä, se sisältää myös 2.4g kuitua annos.

 

Hemp Protein

Hemp Protein on toinen kasviperäinen täysjyvästä valmistettu proteiinijauhe, mutta sen lisäksi hamppu sisältää myös terveellisiä rasvahappoja. Hemp Protein ei sisällä kaikkia aminohappoja, joten se ei ole täysproteiini. Yksi annos sisältää 15g proteiinia. Tämä on hyvä vaihtoehto lisäämään päivittäistä proteiinin saantia, mutta sisältää verratten vähemmän proteiinia kuin muut kasviperäiset proteiinit.

 

Clear Vegan Protein

Clear Vegan Protein ei ole vain mehukas vaihtoehto maitomaisille proteiinijuomille, vaan se sisältää ihan oikeita hedelmiä ja lisättyjä B-vitamiineja. Yksi annos sisältää 10g kasviperäistä proteiinia ja tarjoaa virkistävän boostiin päivään säästä huolimatta.

 

Clear Soy Protein

Clear Soy Protein tarjoaa täysproteiinin ravinnollisen profiilin ilman kermaista koostumusta. Kun haluat nauttia proteiinisi hieman kevyemmässä ja virkistävämmässä muodossa, Clear Soy Protein on siihen loistava vaihtoehto. Yksi annos sisältää 11g proteiinia sekä kuitua ja C-vitamiinia.

Valitse itsellesi sopiva vegaani proteiinijauhe

Kun valitset kasviperäistä proteiinijauhetta, mieti näitä asioita:

Tavoitteet

Jos haluat bulkata tai kasvattaa lihaksia, kannattaa ehkä valita vaihtoehto, joka sisältää enemmän proteiinia per annos (kuten esimerkiksi soijaproteiini tai Vegan Protein Blend). Jos vain haluat lisää proteiinia päivääsi, mikä tahansa vaihtoehdoista auttaa siinä tavoitteessa.

Ruokavalion rajoitukset

Onko sinulla allergioita, herkkyyksiä tai ruoansulatusongelma joidenkin kasviperäisten proteiinien kanssa? Harkitse niiden vaikutuksia oloosi ja päätä sen mukaan, mikä sopii parhaiten rutiineihisi.

Ruokavalio

Jos noudatat vegaania tai kasvisruokavaliota, mikä tahansa näistä vaihtoehdoista sopii tavoitteisiisi. Harkitse kuitenkin miten tärkeää on, onko proteiinijauheesi täysproteiini. Jos ruokavaliosi on hyvin tasapainossa ja syöt paljon muita kasviperäisiä proteiinin lähteitä päivän aikana (mukaan lukien täysproteiineja) sillä on todennäköisesti vähemmän merkitystä.

 

Pähkinänkuoressa


Vaikka heraproteiinia pidetään ehkä proteeinijauheiden kruunaamattomana kuninkaana, on kasviperäisissä proteiinijauheissa nykyään vaikuttava määrä valinnanvaraa.

While we might think of whey as the gold standard of protein powder, there are many impressive plant-based protein powders to choose from today. Plant-based proteins can be as effective as animal-based products when it comes to supporting your health, muscle growth and recovery.2Consider your preferences, overall diet and goals when selecting which plant-based protein is the best fit for you.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiLaura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert

Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä