Lisäravinteet

B12-vitamiini | Miksi sen saanti on tärkeää vegaaneille?

Miksi B12‐vitamiinin saanti on tärkeää vegaaneille?

Vegaanit, jotka syövät riittävästi vitamiinirikastettua ruokaa tai käyttävät B12-vitamiinilisäravinteita kärsivät huomattavasti harvemmin B12-vitamiinivajeesta kuin normaalit lihansyöjät. Tästä, ja monesta muusta syystä Myprotein on kehittänyt uuden B12-vitamiinilisäravinteen vegaanit mielessään.

Alhainen B12-vitamiinin saanti voi johtaa anemiaan tai hermoston vaurioitumiseen. Ainoa luotettava B12-vitamiinin lähde vegaaneille on ruoka, joka on rikastettu B12-vitamiinilla, ja B12-vitamiinilisäravinteet.

Jokainen annos Myproteinin B12-vitamiinivalmistetta sisältää 1 000 mcg B12-vitamiinia ja 400mcg foolihappoa.

Jos et ole vielä tietoinen kaikista B12-vitamiinin hyödyistä ja siitä miten se vaikuttaa kehosi toimintaan, tässä kätevä yhteenveto.

B12-vitamiini:

  • Osallistuu normaaliin energiaa tuottavaan aineenvaihduntaan
  • Edesauttaa hermostojärjestelmän toimintaa
  • Osallistuu punasolujen muodostamiseen

Mistä saan B12-vitamiinia?

Normaalisti B12 -vitamiinia saadaan punaisesta lihasta. Sen nauttiminen on tärkeää lihasten vahvuuteen ja energiatason säilyttämiseen. Nämä seikat ovat olennaisia terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen, ei vain kuntotavoitteiden saavuttamiseen. Vegaaneille tämä on yksi suositelluin vitamiini, mutta heidän on vaikea saada sitä ruokavaliostaan. Luotettavat B12-vitamiinin lähteet vegaaneille ovat kasvimaidot, soijatuotteet sekä tietyt aamiaismurot. Tämä on suhteellisen rajattu valikoima, joten B12-vitamiinilisäravinteet ovat oiva keino pitää huolta siitä, että kehosi saa mitä tarvitsee.

Vegaaniurheilijoiden ynpärillä pyörii monia huhuja, monet niistä täysin turhia. On kuitenkin olemassa yksi yhteinen huolenaihe. Lihan ja maitotuotteiden pois jättäminen ruokavaliosta aiheuttaa sen, että vegaaniurheilijat ja kehonrakentajat eivät saa kaikkia olennaisia vitamiineja ruokavaliostaan saavuttaakseen omat kuntotavoitteensa.

B12-vitamiinivaje ei kuitenkaan ole huolenaihe vain urheilijoiden keskuudessa. Myös muilla kuin vegaaneilla ruosta saadun B12-vitamiinin imeytyminen kehossa on hidasta. B12-vitamiinivajeella voi olla seuraamuksia jokapäiväiseen terveyteesi, joita et ehkä tullut ajatelleeksesi ennen lisäravinteiden lisäämistä ruokavalioosi.

Mitkä ovat B12-vitamiinin puutteen sivuvaikutukset ja miten voit tietää jos kärsit B12-vitamiinivajeesta?

Saatat tuntea itsesi väsyneemmäksi ja heikommaksi kuin yleensä, vaikka syötkin terveellisesti, saat riittävästi nesteitä sekä nukut riittävät yöunet.

Saatat saada outoja tuntemuksia sekä kokea heikotusta ja huimausta. Ihosi voi näyttää kalpeammalta. B12-vitamiinivajeen takia kehosi punasolut ovat hyvin heikkoja ja helposti rikkoutuvia johtaen bilirubiini pigmentin vapautumiseen, joka aiheuttaa ihon keltaisen sävyn.

Hyvin alhaiset B12-vitamiiniarvot voivat aiheuttaa anemiaa sekä hermoston vaurioitumista.

Kehosi tarvitsee B12-vitamiinia vähemmän kuin muita vitamiineja. Kymmenen mikrogrammaa B12-vitamiinia päivässä riittää kehosi toimintaan. B12-vitamiinivajeen oireet voivat ilmestyä aikuisilla vasta 5 vuoden päästä, vaikkakin toisilla ne esiintyvät paljon nopeammin. Useasti erilaiset kivut, väsymys ja hallusinaatiot ehtivät kehittyä monien kuukausien aikana ennen kuin ne todetaan B12-vitamiinivajeesta johtuviksi. Useasti nämä oireet häviävät ainoastaan parin viikon jälkeen siitä, kun B12-vitamiini lisäravinteet on otettu osaksi jokapäiväistä ruokavaliota.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiMyprotein

Myprotein

Writer and expert


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa