Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Guarkumi eli guar gum, mitä se on? – Käyttö & hyödyt | Lisäravinteet

Guarkumi eli guar gum, mitä se on? – Käyttö & hyödyt | Lisäravinteet
Rosa Havumaki
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Rosa Havumaki:n profiili

Mitä on guarkumi eli guar gum?

Guarkumi on syötäväksi kelpaavaa luonnonkumia, jonka juuret ovat alunperin Pakistanista ja Intiasta. Tämä kumi tunnetaan myös nimellä gellaani-kumi ja sillä on lukemattomia käyttötarkoituksia ja etuja keholle. Esimerkiksi runsaan kuitupitoisuuden ansiosta se imee helposti ylimääräisiä nesteitä pois suolistosta. Tämä vaikuttaa ulosteen kosteuteen, sekä auttaa ehkäisemään ummetusta. On myös tutkittu, että guarkumi ja sen säännöllinen käyttö voi mahdollisesti alentaa kehon kolesteroli- ja glukoositasoja. Suoraan sanottuna, guarkumi on lisäravinne, jolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta ei ole välttämätön terveydelle. Sen käyttö voi kuitenkin osoittautua erittäin helpoksi ja hyödylliseksi erityisesti jos etsit ruoka-ainetta, joka pitää sinut pitkään kylläisenä ja auttaa gluteenittomassa ruokavaliossa sekä leivonnassa!

guarkumi

 

Guarkumi - käyttö ja ominaisuudet

Guarkumia käytetään ensisijaisesti lisäaineena jalostetuissa elintarvikkeissa, mutta 1950-luvulta lähtien sitä on käytetty myös sellaisenaan elintarvikkeiden sakeutusaineena. Guarkumi onkin jopa kahdeksan kertaa tehokkaampi sakeutusaineena kuin esimerkiksi maissitärkkelys. Toisin kuin jotkut sakeuttamisaineet, guarkumi tarttuu jäähdytys- ja sulatusjaksojen aikana poikkeuksellisen hyvin elintarvikkeen sekaan. Sen ominaisuudet estävät jääkiteiden muodostumista ja tämän ansiosta sitä käytetäänkin usein esimerkiksi softis-tyylisissä jäätelöissä.

Guarkumin hyödyt

Tämän luonnonkumin merkittävimmät hyödyt löytyvät lähinnä vatsantoiminnasta. Sen käyttäminen lisää viskositeettia suolistossa, joka aiheuttaa hitaamman hiilihydraattien imeytymisen ja stimuloi sapen tuotantoa. Guarikumi omaa korkean kuitupitoisuuden, jonka ansiosta se myös auttaa ummetukseen luonnonmukaisena laksatiivina. On myös todettu, että guarin nauttiminen pienissä määrissä voi auttaa alentamaan LDL-kolesterolia, joka tunnetaan ”pahana” kolesterolina.

Guarkumia on viime aikoina alettu myös käyttämään osana laihduttamista, jossa se toimii enemmänkin nälän kontrolloijana kuin rasvanpolttimena. Sen korkean hiilihydraattipitoisuuden ansiosta nälän tunne pysyy kauemmin poissa, eikä syödessä tule ahmittua liian isoja annoksia.

Elintarvikelisänä guarkumi auttaa esimerkiksi voiteiden ja maidon sekoittumisessa keskenään. Guarkumia käytetään usein myös gluteenittomien pizzojen, leipien, muffinien ja munkkien valmistuksessa, koska se sitoo gluteenittomat jauhot keskenään tiiviimmin.

guarkumi

Guarkumi ja haittavaikutukset

Guarkumin käytössä yleisimmin ilmenevät haittavaikutukset ovat suolistohäiriöt, kuten ripuli ja ilmavaivat. Lisäksi henkilöiden, joilla on alhainen verenpaine, ei tulisi käyttää kyseistä tuotetta sen verenpainetta alentavan tehon takia. Myös diabeetikoiden tulee harkita tarkasti tuotteen käyttöä, koska guar vaikuttaa veren sokeritasoihin. On myös suositeltavaa, että raskaana olevat naiset välttäisivät tuotteen käyttöä, sillä erityisesti nauttiessasi guarkumia suurissa määrin voi se hidastaa tiettyjen hiven- tai kivennäisaineiden imeytymistä. Tuote kuitenkin sopii useimmalle erityisesti jos sen käyttö on kohtuullista. Voit siis huoletta ottaa sen osaksi gluteenitonta leivontaa tai nauttia sen tuomista hyödyistä lisäämällä sitä muuten ruokavalioosi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Rosa Havumaki
Writer and expert
Näytä Rosa Havumaki:n profiili
Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.
myprotein